BMW Motorrad iParts prinášajú revolúciu medzi náhradné diely

Zodratý kryt ventilov uprostred ľadom pokrytého ostrova, zlomená radiaca páčka v hĺbke brazílskeho pralesa či prerazená olejová vaňa kdesi v Afrike. Takéto poruchy často znamenajú dlhé prerušenia a v horšom prípade aj koniec výletu či diaľkovej cesty na dvoch kolesách.

BMW Motorrad preto od leta začne na požiadanie ponúkať výbavu s označením BMW Motorrad iParts. Ide o systém 3D tlače, vďaka ktorému si predajcovia BMW Motorrad ako aj zákazníci môžu čo najrýchlejšie vytlačiť potrebné diely a pokračovať v ceste.

Výkonná 3D tlačiareň u servisných partnerov BMW Motorrad a 3D Mobilná tlačiareň, ktorá sa dá zobrať so sebou na motocykel

Na začiatok bude od roku 2019 vybratých 250 servisných partnerov BMW Motorrad z celého sveta, u ktorých sa napevno nainštaluje systém na 3D tlač. Systém so zabudovaným centrom na spracovanie materiálu umožní výrobu a následné spracovanie veľkých a náročných dielov ako sú napríklad rôzne druhy ozubených kolies či blokov motora. BMW Motorrad tak celé zásobovanie náhradnými dielmi posúva na úplne novú úroveň. Diely, ktoré servisní partneri BMW Motorrad bežne nemávali v skladoch, môžu teraz získať v momente, keď ich práve potrebujú.

3D mobilná tlačiareň na cesty

Menšie diely ako brzdové a spojkové páčky na riadidlách či radiace a brzdové páčky ovládané nohami, kryty ventilov, premostenia vidlíc či sklíčka na smerovky. To všetko si môžu zákazníci BMW Motorrad vytlačiť sami na mobilnej tlačiarni s označením BMW Motorrad iParts 3D-Mobileprinter. A to nielen doma, ale aj na cestách, pretože šikovný prístroj si môžu pohodlne zobrať so sebou a zmestí sa do zadného alebo niektorého z bočných kufrov.

Zabudovanie mobilnej 3D tlačiarne do špeciálne vyvinutého karbónového kufra

Na kompenzáciu zvýšenej hmotnosti mobilnej tlačiarne vznikne špeciálny zadný kufor z uhlíkových vlákien, ktorý bude približne o 4,5 kg ľahší ako bežne používaná verzia. Špeciálne odpruženie uloženia kufra a základnej platne sa postará o odbúranie nežiaducich vplyvov otrasov na mobilnú tlačiareň. Produkty z mobilnej tlačiarne tak budú vyhotovené v požadovanej kvalite a presnosti. Popri tom sa do laminátovej kostry kufra podarilo integrovať aj celé napájanie energiou, takže odpadá potreba používania akýchkoľvek káblov.

Stiahnutie technických údajov a vlastností materiálu priamo z BMW iCloud cez mobilný telefón, tablet alebo PC priamo do 3D tlačiarne

Zákazníci, ktorí budú využívať 3D tlačiareň doma či na cestách, sa dostanú k všetkým podstatným technickým údajom o rozmeroch súčiastok a vlastnostiach materiálu uloženým na BMW iCloud. Na stiahnutie priamo do 3D tlačiarne im stačí iba mobilný telefón, tablet alebo počítač s pripojením na internet.

Pokiaľ cestovateľ smeruje do obzvlášť vzdialených miest našej planéty, kde sa dá očakávať problém s internetovým pripojením, môže si so sebou zobrať špeciálnu výbavu BMW Motorrad iParts Explorer. Tak si pred začiatkom cesty môže vybrať najčastejšie používané súčiastky, stiahnuť si údaje o nich do mobilného telefónu a v prípade potreby použiť.

Selektívne laserové spekanie – najnovší výdobytok laserovej technológie pre rýchlu a precíznu výrobu náhradných dielov

Približne pred 20 rokmi sa pri vývoji nových dielov prvý raz objavila technológia známa ako Rapid Prototyping a spolu s ňou aj 3D tlač. Už vtedy sa dali jednotlivé diely vyrábať pomocou laserovej techniky a počítačom riadeného vrstvenia plastového materiálu. Medzi tým sa táto metóda výrazne vyvinula a dnes sa pomocou metódy selektívneho laserového spekania Selektiven Laser Sintering (SLS) dajú vyrábať aj diely z rôznych kovových zliatin.

Okrem výroby dielov z kovov ako hliník, oceľ a titán tak 3D tlačiareň BMW Motorrad iParts umožňuje aj výrobu dielov z plastu. Tak sa, napríklad po páde, dajú hneď na mieste vyrobiť rozbité krycie sklíčka na smerovky. Vďaka 3D tlačiarni BMW iParts sa dá vymeniť aj vyskočené spätné zrkadlo.

Intenzívne testovanie 3D tlačiarne BMW Motorrad iPart v laboratórnych podmienkach aj v najextrémnejších klimatických podmienkach na Zemi

Spoločnosť BMW Motorrad vystavila všetky dostupné diely, ktoré sa dajú vytlačiť na 3D tlačiarni, všetkým potrebným pevnostným a funkčným testom. Najprv v laboratóriách a následne aj v ostrom nasadení. Ignaz Druckmeyer, vedúci BMW Motorrad iParts: „Opäť raz môžeme využívať synergické efekty, ktoré nám poskytuje náš materský koncern, konkrétne predvývoj v BMW Automobile. Tentoraz išlo o to, aby sme vyvinuli malý, prenosný, no zároveň dostatočne výkonný prístroj na 3D tlač, ktorý by sa dal zobrať so sebou na motocyklové výlety. Úspešným výsledkom je mobilná 3D tlačiareň BMW Motorrad iPart. Produkt má za sebou náročné funkčné testy, ktoré sa podarilo zvládnuť vďaka vlastnej vysoko výkonnej soľnej batérii. Zariadenie tak osvedčilo svoju výkonnosť a funkčnosť v extrémnej zime, pri vysokých horúčavách ako aj v mimoriadne prašnom prostredí.“

Medzi extrémne podmienky, v ktorých sa spoľahlivo osvedčila 3D tlačiareň BMW Motorrad iPart, patril napríklad austrálsky buš a púšť. Aj pri teplotách + 48 °C a pri vysokej prašnosti sa podarilo vyrobiť diely, ktoré dosahovali kvalitu a vlastnosti konvenčne vyrobených exemplárov.

Mobilná 3D tlačiareň BMW Motorrad iPart úspešne čelila aj extrémne nízkym teplotám v Antarktíde. Testovací tím BMW Motorrad sa vydal po stopách Roalda Amundsena a 16. decembra 2017 – presne 106 rokov po Amundsenovi, dosiahli so štyrmi motocyklami BMW R 1200 GS Južný pól. A rovnako ako Amundsenova expedícia, aj oni si postavili symbolický prístrešok zo stanov BMW Motorsport. Aby naplno otestovali schopnosti mobilnej 3D tlačiarne BMW Motorrad iPart, tak všetky hliníkové podpery si vyrobili priamo na mieste.

BMW Motorrad iParts ako aj mobilná 3D tlačiareň BMW Motorrad iPart sa do predaja dostanú ako na želanie dodávané prvky výbavy od septembra 2018.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.