Volvo ECR355E – Krátky test rýpadla s krátkym zadkom

Začiatkom roka 2018 predstavila spoločnosť Volvo Stavebné stroje nový prírastok pásových rýpadiel s “okrúhlym zadkom”. Mali sme možnosť vyskúšať ho ako prvý magazín.

Nová séria rýpadiel E od spoločnosti Volvo Construction Equipment ponúka až 10 % zvýšenie palivovej účinnosti, výrazné zvýšenie sily pri rýpaní a zdvíhaní, ovládateľnosť a dokonalú prevádzkyschopnosť na zabezpečenie najvyššieho štandardu produktivity a výkonu.

Nové rýpadlo ECR355E s krátkym polomerom otáčania od spoločnosti Volvo Construction Equipment je najnovší prírastok skonštruovaný na základoch už série E. Tento 35 tonový stroj je ideálny partner na kladenie potrubia, inštalácii výkopového debnenia a na pomocné práce.

Srdce toho robustného stroja tvorí certifikovaný motor Volvo Stage IV/Tier 4 Final. Kombináciou vysokého krútiaceho momentu a nízkych otáčok poskytuje motor Volvo D8 výkon 180 kW (241 koní) a až 10 % zvýšenie palivovej efektívnosti, vďaka čomu zákazníci spravia v kratšom čase viac práce. Pokročilý elektrohydraulický systém v spolupráci s výkonným motorom Volvo znižuje spotrebu paliva a objem emisií a zabezpečuje rýchlejšiu a plynulejšiu prevádzku. Ku kratším časom cyklov prispieva aj funkcia voľnej polohy výložníka, ktorá šetrí výkon čerpadla pri spúšťaní výložníka.

Udržanie vysokého výkonu a nízkych prevádzkových nákladov stroja ECR355E zabezpečuje integrovaný systém pracovného režimu Volvo. V závislosti od pracovnej úlohy si môže operátor vybrať jeden z režimov I (voľnobežný), F (jemné ovládanie), G (všeobecné nastavenie), H (náročná prevádzka) a P (maximálny výkon). Nový režim ECO využíva najnovšiu technológiu regulácie čerpadla, ktorá ešte viac zvyšuje palivovú efektívnosť bez straty výkonu vo väčšine prevádzkových podmienkach.

Krátke otáčanie, elektrohydraulický systém a zvýšený prietok hydraulickej kvapaliny

Volvo ECR355E dokáže spraviť viac nie len s menšou spotrebou paliva, ale aj s menšou námahou. Napríklad elektrohydraulický systém ponúka výrazné zvýšenie zdvižnej kapacity aj sily rýpania. Vďaka schopnosti kopania, prenášania a nakladania väčšieho objemu materiálu dosahuje stroj ECR355E vyššiu produktivitu v rámci širšieho spektra aplikácií a podmienok.

Od cestných stavebných prác až po ťažké práce súvisiace s infraštruktúrou – stroj ECR355E sa prispôsobí pracovisku vďaka odolnej konštrukcii a množstvu štandardných a voliteľných prvkov, ako je napríklad zhrňovacia radlica Volvo, rýchlospojka, pomocná hydraulika a voliteľný dvojdielny výložník. Na lepšie prispôsobenie rôznym pracovným špecifikáciám možno stroj Volvo ECR355E vďaka jeho kompaktnej veľkosti jednoducho prepraviť z jedného miesta na druhé. Na výber je voliteľný úzky a dlhý podvozok, ktorý zlepšuje mobilitu stroja.

Stroj ECR355E okrem toho disponuje zvýšeným prietokom hydraulickej kvapaliny, ktorý zabezpečuje presnejšie ovládanie pri vyrovnávaní a kombinovaných operáciách. Synchronizovaný výložník a rameno napomáhajú jednoduchosti pohybu pri simultánnej jazde a zdvíhaní a prispievajú k vyššej kvalite vyrovnávania.

Na zlepšenie a zachovanie produktivity na pracovisku ponúka spoločnosť Volvo služby produktivity.

Zákazníci si budú môcť vybrať z rôznych voliteľných možností stroja, asistentských riešení a školiacich balíkov na zlepšenie výkonu svojho strojového parku Volvo, ktoré im pomôžu viac spraviť a viac zarobiť.

Ergonomika v kabíne je už neprehliadnuteľná

Najnovšie rýpadlo série E zvyšuje latku ovládateľnosti a pohodlia operátora množstvom nových funkcií, ktoré zjednodušujú manévrovanie v stiesnených priestoroch na pracovisku. V kabíne Volvo s nízkou úrovňou hlučnosti zabezpečujú prispôsobené režimy citlivosti joystickov, že stroj robí presne to, čo chce operátor. Hydraulický systém je vyladený pre motor Volvo D8, čím sa ešte viac zvyšuje výkon rýpadla a zlepšuje sa jeho ovládateľnosť. Ovládateľnosť a jednoduchosť prevádzky zvyšuje aj rozhranie HMI (Human Machine Interface), čo je elektronický systém, ktorý umožňuje operátorom jemné vyladiť funkcie a nastavenia pomocou monitora a klávesnice. Vďaka ergonomickým ovládacím prvkom a zjednodušeným prepínačom integrovaným v klávesnici je operátor prepojený s technológiou a spoločne vytvárajú jedno kompaktné pracovné prostredie.

Zo špičkovej kabíny Volvo s certifikátom ROPS má operátor dokonalý rozhľad okolo stroja vďaka veľkým oknám a úzkym stĺpikom. Voliteľná funkcia Volvo Smart View kombinuje štyri kamery namontované na vonkajšej strane, ktoré vytvárajú pohľad na stroj z vtáčej perspektívy zobrazujúci sa na monitore. Systém umožňuje operátorovi sledovať všetky okolité oblasti, čo je výhoda pri práci v stiesnených priestoroch.

Ergonomicky navrhnutá kabína disponuje aj veľkým vertikálnym čelným sklom, ktoré poskytuje lepší výhľad a vyššiu bezpečnosť. Veľké predné okno možno jednoducho zrolovať nahor a spodnú časť možno prakticky odstrániť a uložiť vnútri kabíny. Praktickosť a pohodlie zvyšuje pokročilý systém klimatizácie, ktorý možno jednoducho nastaviť pomocou osempalcového LCD displeja. Prvotriedny systém cirkulácie vzduchu a rozmrazovania urýchľuje proces zohriatia a ochladenia kabíny pre pohodlnejšie prostredie. Medzi ďalšie prvky štandardnej výbavy patrí nastaviteľné sedadlo, veľký priestor na nohy a tlmiče vibrácií, vďaka ktorým bude operátor odpočinutý, pozorný a sústredený.

Kované hydraulické valce a širšie dvere

Stroj ECR355E disponuje podvozkom s rámom v tvare X s hornými valcami z kovanej ocele a odolným výložníkom a ramenami, ktoré zabezpečujú udržateľnú prevádzkyschopnosť a životnosť. Široké dvere technického priestoru poskytujú voľný prístup z úrovne zeme k základným bodom údržby vrátane tlakových ventilov čerpadla, filtrov a systému chladenia. Vďaka logicky zoskupeným mazivovým rozvodom, protišmykovým povrchom a množstvu úchytov sa môžu operátori vrátiť späť k práci rýchlo a bezpečne.

Na demolačné a iné náročné aplikácie ponúka Volvo balíky spevnených a ochranných dielov na ochranu strojov. Zákazníci si môžu vybrať z množstva možností vrátane krytov valcov výložníka a lopaty, odolných bočných dverí, spevnených spodných krytov, ochrany otočného prstenca a balíkov ochrany kabíny pred padajúcimi predmetmi (FOG).

Okrem služieb produktivity ponúka spoločnosť Volvo aj služby prevádzkyschopnosti, ktoré sú určené na zníženie nákladov na opravu a predchádzanie neplánovaným prestojom. S využitím inovatívnej technológie predajcovia Volvo na diaľku monitorujú stroje zákazníkov. Akékoľvek problémy je možné diagnostikovať včas a prijať nápravné opatrenia pre udržateľné riešenie.

Špecifikácie:

  

Brožúra ECR355E

Motor D8J
Prevádzková hmotnosť kg 34 100 – 38 000
Celkový výkon kW 180
… pri otáčkach motora ot./min. 1 800
Objem lopaty m3 0,92 – 2,06
Zdvihový výkon, pozdĺž podvozka kg 12 680
… pri dosahu/výške M 6,0 / 1,5
Max. dosah rýpania mm 10 741
Max. hĺbka rýpania mm 6 818
Vylamovacia sila, SAE J1179 (normálna) kN 165
Vylamovacia sila, SAE J1179 (zvýšená) kN 179
Trhacia sila, SAE J1179 (Normálna) kN 133
Trhacia sila, SAE J1179 (zvýšená) kN 144
Celková šírka mm 3 340
Polomer vysokého otáčania mm 1 900

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.