Nový Ford Focus! 3 valce sú veľa? Tak si jeden vypnite.

Je to presne 20 rokov, čo sa začal písať príbeh Focusu. A nový Focus má byť to najlepšie auto, ktoré vo Forde doteraz vyrobili, tvrdil Steven Armstrong, CEO Ford Europe Middle East and Africa. Nový Focus je tu a priniesol so sebou naozaj kopu noviniek vrátane jeho nových verzií, jednej v štýle vozidiel SUV s názvom Active a druhej v luxusnom prevedení, ktorú pomenovali Vignale.

Športovejšie, ale priestrannejšie

Auto je postavené na novej platforme C2. Nový Focus je teraz o 15 mm nižší a o 18 mm dlhší, čo prispieva k športovejšiemu dizajnu. V aute sa teraz nachádza viacej miesta. Prístrojový panel bol posunutý čo najviac dopredu a vzadu sa zväčšilo miesto na kolená o 5 centimetrov a miesto na ramená o 6 centimetrov. Batožinový priestor má dvojité dno pre zlepšenie nakladania batožiny. Po sklopení zadných sedadiel je v predĺženej verzii Focusu s názvom Titanium dostupných až 1653 litrov. Kvôli požiadavkám zákazníkov o presvetlenie interiéru môžeme prvýkrát vo Focuse nájsť aj tzv. “Full Size” panoramatické okno, čo znamená, že sa tiahne až do línie opierok hláv na zadných sedadlách.

Nový 8 palcový dotykový displej má byť srdcom auta, preto ho posunuli vyššie a bližšie k vodičovi, aby bol vždy na dosah a v periférnom videní vodiča. Infotainment podporuje služby Android Auto, Apple Car Play a samozrejmosťou je Bluetooth konektivita. Stredový panel teraz obsahuje menej hardwerových ovládacích prvkov.

  

Z troch valcov môžu byť aj dva

Z motorizácií bude veľakrát ocenený benzínový 1.0 litrový EcoBoost v konfigurácii s 85, 105 alebo 125 koňmi. Dopĺňať ho bude nový benzínový 1.5 litrový EcoBoost v dvoch výkonových verziách, slabší so 150 a silnejší so 182 koňmi. Obidva EcoBoost motory budú po novom odpájať jeden valec v prípade, ak nebude potrebný. Odpojiť a zapojiť ho dokážu za 14 milisekúnd, nemusíte sa preto báť, že vám bude chýbať výkon, keď ho budete rýchlo potrebovať.

Naftové motory budú v dvoch objemoch. Prvý je 1.5 litrový EcoBlue s výkonom 95 alebo 120 koní  a krútiacim momentom rovnakým pre obe verzie, 300 Nm. Druhý naftový motor je 2.0 litrový EcoBlue s výkonom 150 koní a 370 Nm krútiaceho momentu.

V ponuke bude buď 6-stupňová manuálna prevodovka alebo nová automatická 8-stupňová. K najnižším verziám motorov však bude samozrejme na výber iba manuál. Spotreba by mala byť nižšia o 10% naprieč celým spektrom motorov a to aj vďaka aerodynamickému koeficientu len 0.273 , ktorý je najlepší v tejto triede, pneumatikám s nízkym valivým odporom a zníženiu hmotnosti auta až o 50 kg.

Nabitý technológiami

V novom Focuse technologickými vychytávkami nešetrili, predsa ide o klenot automobilky. Začneme Head Up displejom, o ktorom Ford tvrdí, že je najjasnejší na trhu. Reálne to ukážu testy. Nový Focus má vylepšený systém automatického parkovania „Active Park Assist“ a ochranu pred kolíziou „Pre-Collision Assist“ s detekciou chodcov a cysklistov. Parkovanie je teraz realizované stlačením tlačidla. Môžete si dokúpiť balík „Level 2 automation“, ktorý obsahuje systém „Ford Co-Pilot360“ a jeho súčasťou je aj ACC, teda adaptívny tempomat s funkciou Stop & Start a teda jazdou v zápche a funkciou „Lane-Centring“,ktorá pomáha pri riadení. ACC ďalej dokáže čítať značky obmedzujúce rýchlosť a spolupracuje aj s GPS mapami a automaticky mení rýchlosť podľa predpisov. Potom sú tu systémy ako monitorovanie mŕtveho uhla, asistent riadenia pri vyhýbaní sa prekážke a upozornenie pri križovaní sa s vozidlom.

Ďalšou technologickou novinkou je systém „Continuously Controlled Damping“ (CCD), doslovne preložené ako kontinuálne riadené tlmenie. Tento systém každé 2 milisekundy monitoruje odpruženie, karosériu, riadenie a brzdy a podľa toho prispôsobuje tlmiče. Prvýkrát si vo Focuse môžete navoliť módy ako Normal, Sport a Eco.

S novinkami nekončíme, pretože ďalšou z nich sú LED Matrix svetlá, ktoré by mali zabrániť oslneniu ostatných vodičov. Ford sa s nimi v nasvecovaní zákrut posunul na vyšší level. Vďaka kamere vpredu je auto schopné čítať značky, ktoré upozorňujú na zákrutu alebo kruhový objazd a tak svetlá natáča už vopred. Takže bez toho aby ste zatočili volantom už tesne pred zákrutou svetlá natočí a vy tak môžete v noci cestovať bezpečnejšie.

Auto má v sebe zabudovaný internetový 4G modem (FordPass Connect), ku ktorému sa vďaka Wifi Hotspot funkcii dokáže pripojiť až 10 zariadení. Vďaka tomuto modemu sú dostupné v aute live aktualizácie máp v navigácii. Cez aplikáciu FordPass, ktorú si môžete stiahnuť do telefónu je možné auto na diaľku lokalizovať, odomknúť a zamknúť a pokiaľ máte model s 8 stupňovým automatom, tak aj naštartovať. V aute je prvýkrát dostupné aj bezdrôtové nabíjanie pre váš smartfón.

Dve nové verzie zahŕňajú luxus a túžbu po dobrodružstve

Pri prezentácii nového Focusu sa na scénu dostali jeho štyri rôzne verzie, samozrejme však budú aj ďalšie, no základná verzia priestor nedostala. Prvou predstavenou bola ST-Line. Táto verzia je oproti základnej znížená o 10 mm. Ford tentoraz vylepšil hlavne riadenie a tuhosť karosérie sa zvíšila o 20%. Tuhosť odpruženia až o 50%. Rozdieľovými prvkami zo strany dizajnu sú hlavne veľká predná maska, výrazný zadný difuzor, mohutné zadné krídlo a krásne červené prešívanie interiéru. Po ST-Line bola predstavená predĺžená verzia, Titanium, no tie podstatné nás ešte len čakali.

Focus Vignale – Luxusnejšia verzia Focusu

Luxus v tomto prípade znázorňuje napríklad hudobný systém. Na jeho reproduktoroch sa vyníma označenie B&O (Bang & Olufsen). Tých je v aute až 10 a celý hudobný systém spolu dosahuje výkon 675 W. VIGNALE má prednú masku odlíšenú tým, že je posiata znakmi, tzv. lietajúcim písmenom V, toto prevedenie je navyše v chrómovej úprave. Krásny dizajn dotvára chrómová lišta, ktorá sa tiahne po celej šírke predného nárazníku.

Focus Active – v štýle SUV

Toto auto je stvorené pre ľudí, ktorý síce žijú väčšinu času bežný život, ale majú v sebe aj dobrodruha, takto to zhodnotil Joe Bakaj, viceprezident pre vývoj produktov Ford of Europe. Táto verzia je autom, ktoré má pripomínať SUV vozidlá. V podstate sa jedná o crossover. Vodič tu sedí vyššie, svetlá výška sa od základu zdvihla o 30 mm. Auto má ochranné prvky z plastu a celkovo pôsobí robustnejšie. Odlišný je aj interiér, ako napríklad sedadlá s emblémom A, ktorý má odkazovať na Active.

Nový Focus by sa mal u nás začať predávať začiatkom druhého polroku 2018. Cena za základnú verziu by mala byť približne 14 200 eur.

Autor: Peter Gurbicz, Foto: media.ford.com

                   

About Peter

Leave a Reply

Your email address will not be published.