Nové BMW radu 8 Coupé. Smeruje už do výroby

Záverečná fáza testovania počas vývoja pred sériovou výrobou nového BMW radu 8 Coupé preveruje potenciál dynamických schopností. Aktuálne testovacie jazdy vo Walese sa plne zameriavajú na záverečné zladenie všetkých systémov pohonu a podvozka. Hlavný dôraz sa kladie na model BMW M850i xDrive Coupé, vozidlo, ktoré mimoriadne intenzívne zosobňuje dynamické vlastnosti športového vozidla. Kompletne prepracovaný motor V8, špičkový inteligentný pohon všetkých kolies, aktívny diferenciál na zadnej náprave, adaptívne M odpruženie Professional s aktívnym potláčaním náklonov a Integrálne aktívne riadenie vytvárajú dokonale zladený celok s fascinujúcimi športovými vlastnosťami a s výnimočným komfortom.

Vyladený motor a nový technologicky nadčasový podvozok

Najvzrušujúcejšou súčasťou motora a podvozka je šírka rozsahu nastavenia ich vlastností. V modeli BMW M850i xDrive Coupé sa prvý raz predstaví 8-valcový motor, ktorý má presne také množstvo krútiaceho momentu a plného zvuku, aby bol ideálnym spoločníkom na uvoľnenú jazdu. Na druhom konci sú režimy Sport či Sport+, ktoré cez tlačidlo Ovládanie režimu jazdy prinášajú výrazne dynamickejší priebeh výkonu a prenikavejší zvuk. S jednotlivými režimami sú precízne zladené aj elektronicky ovládané tlmiče, stabilizačný systém DSC (Dynamic Stability Control) ako aj systém pohonu všetkých kolies. V každom režime sa prejavuje nastavenie nového systému pohonu všetkých kolies BMW xDrive. Ambiciózni jazdci pri rýchlej akcelerácii pri výjazde zo zákrut ocenia aj aktívny samosvorný diferenciál zadných kolies umiestnený v zadnej rozvodovke.

„Pri všetkých testovacích jazdách nás nové BMW radu 8 Coupé očarilo svojou schopnosťou prispôsobiť sa,” vraví Markus Flasch, Project Manager BMW radu 8. „Či už bude mať osoba za volantom záujem o komfortnú alebo športovú jazdu, stačí stlačiť pedál, prípadne ovládač a vozidlo sa ihneď dokonale prispôsobí každému nastaveniu.”

Nízko položené ťažisko ako aj vysoká tuhosť karosérie a tlmičov vytvárajú základ pre mimoriadne vysoké dynamické vlastnosti nového BMW radu 8 Coupé. V prípade modelu BMW M850i xDrive Coupé prispievajú k obratnosti a priamemu riadeniu aj štandardne dodávané prvky Integrálne aktívne riadenie a aktívne potláčanie náklonov karosérie. O dokonalý kontakt kolesa s vozovkou sa aj na nerovnostiach starajú elektronicky ovládané tlmiče.

„Nové BMW radu 8 Coupé sa bude dodávať iba so zmiešanými pneumatikami. To nám dalo veľmi veľa možností pri nastavovaní systémov odpruženia a zo širokých zadných pneumatík vieme vyťažiť mimoriadne športové jazdné vlastnosti,” povedal Jos Van As, vedúci nastavenia podvozkov.“ K rýchlejšiemu prejazdu zákrutami bez potreby zásahov elektroniky prispeli aj vyššie hodnoty odklonu kolies a špeciálne nastavenie elastokinematických prvkov. To znamená, že záujemcovia môžu jazdiť na závodných okruhoch aj so zapnutým DSC.

K výnimočným výkonným a športovým vlastnostiam modelu BMW M850i xDrive Coupé výrazne prispieva aj nová pohonná jednotka V8, ktorá stelesňuje športového ducha vozidla. Pri rovnakej hmotnosti ako mal predchádzajúci motor sa výkon zvýšil o 50 kW/68 k na 390 kW/530 k. Maximum krútiaceho momentu poskočilo o 100 Nm na 750 Nm dostupných už od 1 800 ot./min. Nový 8-valec posiela výkon do výrazne prepracovanej 8-stupňovej prevodovky s rozšírenými prevodovými pomermi a so skrátenými časmi radenia.

„Nový motor V8 ponúka vynikajúci pomer medzi výkonom a emóciami, ktorý sme chceli dosiahnuť špeciálne práve pre BMW radu 8 Coupé,” vraví Christian Billig, vedúci nastavenia pohonného systému. Treba dodať, že nový 8-valec je vynikajúco zladený s upravenou prevodovkou Steptronic, čo sa naplno prejavuje predovšetkým pri dynamickom zrýchľovaní. Vysoký výkon vozidla sa podpísal aj na zvuku športového výfukového systému. Vďaka pohonu všetkých kolies BMW xDrive a aktívnemu zadnému diferenciálu smeruje výkon vždy presne tam, kde sa najlepšie premení na dynamickú jazdu.

Testy vo Walese znamenajú pre vývojových pracovníkov zavŕšenie rôznorodého a intenzívneho testovania pred sériovou výrobou nového BMW radu 8 Coupé. Okrem pretekárskych okruhov a uzatvorených testovacích tratí sa prototypy nového modelu testovali aj na bežných cestách, aby sa nazbierali informácie, ktoré budú čo najviac zodpovedať používaniu v reálnej prevádzke. Vynikajúco tak dopĺňajú informácie získané počas zimných testov v okolí švédskeho mesta Arjeplog, na testovacej dráhe spoločnosti BMW Group v Miramas na juhu Francúzska, v testovacom centre na Severnej slučke okruhu Nürburgring či počas prvotného vývoja na pretekárskom okruhu.

Nové BMW radu 8 Coupé sa dostane do predaja v priebehu roka 2018. Číslica 8 v označení modelu podčiarkuje výnimočné postavenie v rámci modelovej palety značky BMW. Rovnako ako kedysi model BMW Z8 a v súčasnosti model BMW i8 zosobňuje mimoriadne emotívne a maximálne športové vozidlo. Model BMW radu 8 Coupé sa tak stáva kľúčovou súčasťou luxusného segmentu vozidiel, ktorý spoločnosť BMW Group avizovala vo svojej stratégii NUMBER ONE > NEXT.

Zdroj: BMW; Autor: Peter Gurbicz

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.