Nová Dacia Duster

Dacia predstavila na IAA vo Frankfurte nový Duster. Zmodernizovaná Dacia Duster stavia na stylingových prvkoch, ktoré prispeli k jeho fenomenálnemu úspechu a zároveň zachováva výrazné dizajnérske prvky v štýle 4×4. Modernizovaný predok charakterizuje nový tvar mriežky chladiča s dvomi pochrómovanými pásmi, novým, nižšie položeným nasávacím otvorom a novými zdvojenými svetlometmi s dennými svetlami. Modernizácia podčiarkuje jazdné vlastnosti na cestách a robustný charakter v štýle “po cestách-necestách”. Nové strešné nosiče s podpornými priečkami podčiarkujú charakter SUV, nové 16-palcové zliatinové disky “Dark Metal” a pneumatiky “Mud and Snow” zas oživujú celkový profil modelu Duster. Nový tvar zadných svetiel prízvukuje stylingovým prvkom na prednej časti, predovšetkým prostredníctvom chrómu. Pochrómovaný výfuk a nový nápis “4WD” dotvárajú zmenený exteriér a ešte viac zvýrazňujú osobnosť vozidla.

Dacia_50461_global_en

Dizajn interiéru modelu Duster sa výrazne zmodernizoval, aby ešte viac odzrkadľoval dizajn exteriéru. Vystríha sa prvkov rodinného hatchbacku, aby naplno vstúpil do sveta SUV. Novej, úplne prepracovanej palubnej doske dominuje stredová konzola s dvomi postrannými vertikálnymi komponentmi, ktoré zdôrazňujú robustný vzhľad modelu ako celku. V úsilí zaujať aj náročnejších zákazníkov Duster prináša štyri nové typy čalúnenia, vrátane kože. Komfort zvyšuje aj nový tvar sedadiel a spevnené operadlá na zadnej lavici.

Dacia_50462_global_en

Nový Duster prichádza s novým vybavením a prvkami, a to všetko za tradičné ceny Dacia. Vylepšený model získal multimediálnu technológiu a ešte viac praktických prvkov. Dacia MEDIA NAV, kompletný multimediálny systém, vrátane pripojenia Bluetooth a satelitnej navigácie, je k dispozícii pre model Duster (v závislosti od stupňa  výbavy). Dacia Plug&Radio je neodmysliteľný multimediálny systém, ktorý ponúka jednoduchú a efektívnu technológiu pozostávajúcu z rádia, prehrávača CD/MP3, pripojenia Bluetooth a integrovaných audio a USB rozhraní. Duster ponúka nové a užitočné vybavenie, napríklad tempomat s obmedzovačom rýchlosti, zadné parkovacie senzory (v niektorých verziách), zabezpečenie pred samovoľným pohybom a merač vonkajšej teploty. Ovládače elektrických okien sa teraz nachádzajú vo dverách a na strane vodiča sú vybavené režimom jedného dotyku. Duster má ešte priestrannejšiu kabínu a batožinový priestor sa rozrástol na 475 litrov (pri použití sady na opravu defektov bez dojazdovej rezervy). Nový model môže po sklopení zadných sedadiel odviezť objekty dlhé až 2,7 metra a ponúka odkladacie priestory v objeme až 3,3 litra.

Dacia_50454_global_en

Systém elektronickej kontroly stability (ESC) sa v modeli Duster nachádza v štandardnej výbave (modely Euro 5). Systém udržiava vozidlo v pôvodnom smere aj v najťažších podmienkach, napríklad pri vyhýbaní sa prekážkam, v šmyku v zákrute či počas jazdy na šmykľavom povrchu.V štandardnej výbave aj brzdový asistent (EBA) dopĺňa systém ABS. V úsilí ochrániť celú posádku je Duster vybavená prednými airbagmi vodiča a spolujazdca (od najnižšieho stupňa výbavy Euro 5), ako aj bočnými hlavovými airbagmi. Ak sa vodič a spolujazdec zabudnú pripútať, upozorní ich na to vizuálny a zvukový signál (verzie Euro 5). Zadné sedadlá sú vybavené systémom Isofix, ktorý umožňuje jednoduché a rýchle upevnenie detských sedačiek. Duster prichádza s tempomatom s obmedzovačom rýchlosti (v závislosti od verzie), ktoré sa aktivujú na stredovej lište a ovládajú na volante.

Dacia_50496_global_en

Benzínový motor TCe 125 debutuje v modeli Duster. Prepĺňaný štvorvalcový TCe 125 s objemom valcov 1,2 litra a priamym vstrekovaním ponúka 90 percent maximálneho krútiaceho momentu už pri 1 500 ot/min. Nový agregát je výkonný a úsporný s nízkymi prevádzkovými nákladmi. Spotreba dosahuje len 6,0 l/100 km, pričom bezúdržbový rozvodový remeň by mal vydržať počas celej životnosti motora. TCe 125 je skombinovaný so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou. Motor s objemom valcov 1,6 litra, 16 ventilmi a výkonom 77 kW/105 k bude aj naďalej poháňať verzie 4×2 a 4×4 a v niektorých krajinách je k dispozícii aj verzia benzín-CNG s nízkymi prevádzkovými nákladmi. Duster je dostupný s dieselovým motorom 1.5 dCi v dvoch výkonových verziách 66 kW/90 k a 81 kW/110 k. Eco Mode (dostupný v niektorých verziách) pomáha vodičom znížiť spotrebu. Po zapnutí systém aktivuje určité nastavenia, ktoré obmedzia výkon motora a kúrenie, avšak s ohľadom na prijateľný komfort vodiča a cestujúcich. Indikátor zmeny prevodových stupňov (Gear Shift Indicator – GSI) využíva vizuálne signály, aby vodiča informoval o najlepšom okamihu pre zmenu prevodového stupňa nahor alebo nadol. Jeho úlohou je znížiť spotrebu a tým aj emisie CO2. Podstatne sa zlepšila hlučnosť modelu Duster. Jazdný komfort sa zvýšil lepšou akustickou izoláciou kabíny, konštruktéri sa zamerali najmä na zníženie hluku od podvozku a motora, ako aj aerodynamickej hlučnosti.

Autor: Stanislav Frivaldský

 

 

 

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.