Nielen Toyota zbrojí na vytrvalostné preteky

Vytrvalostné preteky automobilov sú vždy náročnejšie už len pre čas, ktorý musia súťažné autá vydržať. 6, 12, 24 hodín v plnom nasadení. Mnoho výrobcov sa snaží vyrobiť stroj, ktorý by takéto náročné disciplíny zvládal bez problémov.

Pre rok 2014 si aj Toyota povedala, že treba spraviť zmeny na ich hybridných špeciáloch, ktoré znepríjemňujú pobyt na trati značke Audi. Nemožno povedať, že v Toyote pracujú iba Japonci. Dnes už pracujú v Toyota Motorsport GMBH ľudia z rôznych krajín. Títo ľudia už pracujú na novej verzii Toyota TS030 Hybrid LMP1.

Nové pravidlá = nové možnosti

Nové pravidlá vo vytrvalostných pretekoch WEC donútili konštruktérov k premýšľaniu. Stále si nie sú istý, či použiť malý motor prepĺňaný turbom, alebo veľký atmosférický motor, ktorý bude bežať v nižších otáčkach? Väčšina sa však rozhodla pre pokračovanie s atmosférickým motorom, ako pre vysokootáčkový turbo motor.

TS030 by mala mať motor podobný terajšiemu 3,4 litrovému osem valcu do V s výkonom 530 koní. Hlavný rozdiel bude ale vo využití batérii pre elektrický pohon. Tie budú umiestnené na oboch nápravách oproti terajšej, jednej, umiestnenej iba na zadnej náprave.toyotahybrid

 

Ťažké rozhodovanie

V triede LMP1 bežia autá na hybridný pohon. To znamená, že využívajú aj elektrickú energiu (získanú napríklad z brzdenia) pre samostatný elektromotor (terajší má 300 konských síl). Nie je ale rozhodnuté, aké množstvo energie bude Toyota používať. Nové pravidlá dovoľujú energiu medzi 2 až 8 MJ (mega joule).
Pascal Vasselon, technický riaditeľ sa vyjadril na margo rozhodovania sa: “Vieme, že použijeme dva motory: jeden vpredu, jeden vzadu. Ale neurčili sme ešte presnú triedu, v ktorej sa budeme pohybovať. Ak si nesprávne určíte triedu, v ktorej ste, budete strácať  palivo.”
Napríklad, ak zvolíte 6MJ a pri tom vyprodukujete len 5MJ, nezískate palivový náskok kvôli poslednému mega joulu v hybridnom režime. Stratíte tým nakoniec viac paliva a budete len niekde na vyprodukovaných 4MJ. Takže teoreticky je rozumnejšie zvoliť si produkciu iba 4MJ ktorú dokážete rýchlejšie získať, nevydrží však tak dlho a nebude mať takú silu na pohon elektromotra, ako 6MJ.

 

Boje zaujímavejšie

Budúci rok predstaví aj Audi svoj nový automobil, ktorý je najväčším rivalom Toyoty. Do kráľovskej triedy LMP1 sa ale chystá aj Porsche, ktoré už v týchto dňoch testuje naplno svojho zástupcu a aj Rebellion ich nové R-One, ktoré používa motora Toyota RV8KLM. A ešte jedna zaujímavosť. Pre triedu LMP1 bude vyrábať motor aj Honda. Bude to 2,2l V6 turbo, ktorý je momentálne používaný s miernymi zmenami v americkej “formule”, teda IndyCar.le-mans-2013-toyota-lmp1

 

Vedeli ste?

Honda vyrábala doteraz motory maximálne po triedu LMP2. Sú to takisto špeciály, ktoré využívajú techniku a materiály o ktorých sme ani nevedeli, že existujú. Nech je ako chce, ich HPD LMP2 motor mal dvojité turbo, V6 s uhlom 60°. Objem 2,8 litra, riadiaca jednotka z ich vlastnej dielne HPD. Dve vzduchové klapky s priemerom 29,3mm. Výkon 450 konských síl pri 6200ot/min. Servisný interval takto vysoko vyťažovaný motor mal po 5630km, alebo 30 hodinách (čo nastalo skôr).
Tieto motory využívala napríklad aj Lola, alebo ARX.F26S 16a

Autor: Vladislav Baniari; Zdroj: Toyota Motorsport

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.