Ford namontoval pol miliónty 6.7l V8 turbo dieselový motor

Ford v Amerike vedie v predaji tzv. truckov. Sú to prerastené pikapy, ktoré žerú chodcov v meste a mimo obce nejaké túlavé psy. Vďačia za to hlavne svojím motorom, ktoré sa nehanbia ani na zraze ťahačov.

Chamtivý motor

V triede Super Duty (skvelý výkon)  Ford montuje do svojich F250, F350 a F450 (komu sa zdá aj 450 málo, je v ponuke F550) 6,2l V8 benzínové agregáty. Prišli ale na to, že na prácu je o mnoho lepší naftový motor (väčší krútiaci moment a v nižších otáčkach) ako benzínový. Preto vytvorili v konštrukčnej kancelárii nafťák 6,7l V8 s turbodúchadlom.
Týchto veľkoobjemových nafťákov namontoval Ford už 500.000 od roku 2011. V USA je to úspech, pretože hlavným palivom tam je benzín. Prirodzene sa z tohto úspechu tešia a na oslavu pokračujú vo výrobe.

Veľké čísla

A tým myslím skutočne veľmi veľké čísla.

Tento osem valcový agregát plnený naftou dokáže vytvoriť až 400 k pri 2800ot/min a krútiaci moment až 1085Nm, áno, dobre čítate a to už pri 1600 otáčkach. Jeho 32 ventilov je poháňaných cez súkolesia a nie remeňom. Z toho vyplýva, že ak odídu dve 12V batérie so 78Ah, tak tento truck môžu roztlačiť aj chlapi, no dobre, možno viac chlapov, možno taká stovka chlapov. Motor je pripojený na automatickú 6° prevodovku, ktorá je výlučne ťažná.


Autor: Vladislav Baniari; Zdroj: Ford

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.