Vysvetlenie crash testov: Autonómne núdzové brzdenie

Euro NCAP vykonáva sériu testov na  stanovenie vierohodnosti systémov, ktoré majú zabezpečiť vyhnutie sa kolízii (Autonomous Emergency Braing AEB). Euro NCAP rozdeľuje AEB systémy na trhu do dvoch kategórií: nízkorýchlostné (City system) a vysokorýchlostné (Inter-Urban system). Tieto systémy sa môžu skladať z dvoch funkcií : funkcia automatickej brzdy a funkciou varovania pred čelnou kolíziou. V závislosti od typu, systém môže ponúknuť obe, alebo len jednú z týchto funkcií.
Funkcia automatickej brzdy spočíva v automatickom brzdení bez vodičovej reakcie pri zrážke s autom, ktorej sa nedá vyhnúť.
Funkcia varovania pred kolíziou spustí akustické varovanie pre vodiča v prípade blížiacej sa kolízie. Vodič bude mať viac času na brzdenie a snaží sa vyhnúť sa nehode. Vo väčšine prípadov systém pripraví brzdy, aby poskytli vodičovi maximálny brzdiaci účinok a nástup. Euro NCAP vykonáva testy s robotom, ktorý reaguje na varovanie rovnakým spôsobom.

City AEB systémy

Euro NCAP vykonáva a posudzuje testy týchto systémov v rozsahu rýchlosti 10-50 km/h. Vodič nemá dostatok času reagovať na varovanie aj pri nižších rýchlostiach, preto Euro NCAP hodnotí iba funkciu automatického brzdenia pri nízkych rýchlostiach. Počas skúšok sa skúšané vozidlo pohybuje smerom k zadnej časti stojaceho vozidla. Zníženie rýchlosti dosiahnutej pomocou automatického brzdenia vozidla sa používa na posúdenie.

Inter-Urban systémy

Euro NCAP hodnotí tento systém v troch jazdných situáciách:

1. Jazda smerom k stojacému vozidlu (30-80 km/h)

2. Približovanie sa k pomalšiemu vozidlu vpredu (30-80 km/h)

3. Nasledovanie vozidla, ktoré náhle začne brzdiť (50 km/h)

Funkcia varovania pred čelnou zrážkou vydá varovný signál a robot s oneskorením o 1,2 sekundy začne brzdiť (typický reakčný čas rozrušeného vodiča pred kolíziou). Opäť sa posudzuje dosiahnuté zníženie rýchlosti na hodnotenie.

Autor: Stanislav Frivaldský, Zdroj: www.euroncap.com

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.