Honda CB650F nový “streetfighter” na scéne

Honda predstavila zbrusu nového naháča, ktorý sa zaradil do strednej hmotnostnej kategórii. Označenie CB sa v histórii motocyklov Honda spája s prelomovým CB750, ktorého debut sa datuje na rok 1969. Model CB650F nastupuje po známom modely CB600F Hornet, pričom sa jedná o úplne nový model od spätných zrkadiel až po kolesá. Modely od Hondy hrali vždy hlavnú rolu v strednej váhe, vďaka kombinácii nízkej hmotnosti a silnému výkonu motora. Aj v motocyklom svete podlieha vývoj určitým trendom ale v Honde sú tvrdohlaví a aj model pre rok 2014 bude poháňaný pravým štvorvalcom, ktorý ponúka vysoký štýl a špecifikácie. Jednoduché využitie pre rôzne povrchy ponúka zábavne zážitky za rozumnú cenu.CB650F (9)Štvorvalcová radová zážihová jednotka s ventilovým rozvodom DOHC a o objeme 649cm3 je kompletne nová a pri jej vývoji sa inžinieri zamerali na vysoký prívod krútiaceho momentu a odozvu plynu pri nízkych otáčkach hlavne od hodnoty 4000 ot/min. Motocykle tohto typu musia ponúknuť silnú akceleráciu z miesta, dostatočný krútiaci moment pri nižších a stredných otáčkach a rýchlu odozvu na zmenu polohy plynu. Prudké nakopnutie nad  6000 ot/min bolo dosiahnuté s prihliadaním na redukciu prevádzkových nákladov. Nepracovalo sa, len na výkonnostných parametroch agregátu, ale vývojári dbali na vonkajší vzhľad motora, ktorý je umiestnený na podvozku, tak aby rozloženie hmotnosti bolo optimálne.CB650F (4)Vodou chladený motor naklonený dopredu o 30° CB650F-ky spolupracuje so 6-stupňovou prevodovkou a spolu so štartérom a spojkou tvoria kompaktnú architektúru. Motor je vybavený rozvodom s dvoma vačkovými hriadeľmi v hlave valcov a 4 ventilmi na valec, pričom využíva  priame ovládanie a časovanie vačky a tým dosahuje vysoký krútiaci moment aj pod 4000 ot/min.  Optimalizovaním dĺžky ojnice sa podarilo znížiť bočné sily pôsobiace na piesty a straty pri nasávaní s rastúcimi otáčakami boli zredukované. Piesty boli vyvinuté s podporou CAE programov a asymetrický okraje valcov minimalizujú vnútorné trenie. Úpravou povrchu valcov sa podarilo znížiť spotrebu oleja a trenie pri zlepšení odvodu tepla. Tichá SV rozvodová reťaz znižuje trecie straty, vďaka filmu na povrchu kolíkov z vanádia a vodná pumpa prešla optimalizáciou v CAE programoch a tým sa stala kompaktnejšia, ľahšia a efektívnejšia. Vykonané úpravy spôsobil, že sa výkonová krivka dostane na hodnotu 64 kW v 11000 ot/min a krútiaci moment dosiahne hodnotu 63 Nm pri 8000 ot/min. Vývody kanálikov pre chladiacu kvapalinu z hlavy valcov sa podarilo vyviesť z motora s minimálnym zasahovaním do vonkajšieho dizajnu. Tým sa zvýraznila elegancia a funkčnosť motora a prispelo to k možnosti použiť výfukový zvody typu 4-2-1 s vývodom na pravej strane, pričom dizajnovo sa inžinieri inšpirovali  originálnou  Hondou  CB400/4 z roku 1974.

Honda_Dream_CB400_FourVýfukový systém má optimalizovanú dĺžku a priemer potrubia a v jeho útrobách sa ukrývajú patentované regulačné klapky prúdiacich spalín pre zlepšenie krútiaceho momentu. Pohonná jednotka využíva vstrekovanie paliva PGM-FI (naprogramované vstrekovanie),ktoré vstupuje  do sacieho potrubia lievikovitého tvaru, kde je ideálne prúdenie nasávaného vzduchu. Starostlivý výber umiestnenia, polohy a uhla natočenia škrtiacej klapky a jej ústrojenstva umožnil navrhnúť užší rám motocykla a zlepšiť tak riaditeľnosť a komfort pre jazdca. Poskytnutie ekonomickej spotreby pri konštantnej polohe akcelerátora sa dosahuje krátkodobým prekrývaním časovania ventilov a špeciálnou mapou zapaľovania, čím sa dosiahne spotreba 4,76 l/100km a dojazd cez 350km.

CB650F (2)Oceľový rám diamantového tvaru je tvorený dvojitými profilmi elipsovitého tvaru s rozmermi 64 mm x 30 mm. Rám sa vyznačuje vysokou tuhosťou a tým poskytuje výborné jazdné charakteristiky a vysokú úroveň odozvy jazdcovi. Výrazné predná časť a minimálny predný a zadný previs dávajú CB650F -ky svalnatý nádych a vykresľujú pripravenosť na akciu. Liaté šesť-lúčové  hliníkové disky, na ktorý sú obuté radiálne pneumatiky vpredu o rozmere  120/70-17 a vzadu 180/55-17  pekne zapadajú svojou zlatou farbou do celkového dizajnu motocyklu. Spomalenie majú na starosti dva zvlnené kotúčové disky s priemerom 320 mm a dvoma piestikmi na prednom kolese a jeden kotúčový disk s jedným piestikom o priemer 240 mm na zadnom kolese. Kotúče sú vyrábané tou istou technológiou ako kotúče určené pre dvojvalcový model NC 750. Brzdná sústava môže byť vybavený aj dvojkanálovým systémom ABS.

CB650F (3) CB650F (5) CB650F (6) CB650F (7)Autor: Maroš Uhrin  Zdroj + Foto: Honda

About marosito

Leave a Reply

Your email address will not be published.