Vysvetlenie crash testov: Hyperextenzia krku

Hyperextenzia je spojená s náhlou deformáciou krku, ktorá môže viesť k dlhodobej bolesti po mnoho rokov. Hoci sa hyperextenzia neprejavuje pri čelnom alebo bočnom náraze, náraz pomalou rýchlosťou zozadu idúceho vozidla môže toto poranenie zapríčiniť. Rozsah poranenia krčnej chrbtice sa ťažko určuje, ťažko sa lieči a odhaduje sa, že európske poisťovne to stojí liečba týchto ochorení až 10 miliárd eur ročne. Vysoká frekvencia týchto poranení prinútila EURO NCAP k tomu, aby vo svojich crash testoch priradili aj ochranu krčnej chrbtice ako skúšku nárazového testu zozadu.

Dizajn sedadla a opierky hlavy môže výrazne ovplyvniť rozsah hyperextenzie. Preto EURO NCAP podporuje výrobcov, aby vyrábali sedadlá s dobrou geometriou opierky hlavy, ľahkým nastavovaním a uzamykaním hlavovej opierky čo zvyšuje bezpečnosť pred týmito poraneniami krčnej chrbtice.

Hyperextenzia sa testuje tak ako na vodičovom sedadle, tak aj na spolujazdcovom. Tento test sa vykonáva tak, že sedadlo je ukotvené na posuvnej plošine a simuluje sa na nej náraz od zadu. Tento test sa zahŕňa od Januára 2009 do celkového hodnotenia testov ochrany posádky.

 

Autor: Stanislav Frivaldsky, Zdroj: www.euroncap.com

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.