Spojky od Centerforce na SEMA Autoshow

Medzi základné časti hnacej sústavy automobilov patrí spojka. Úlohou spojky je preniesť krútiaci moment z hnacieho hriadeľa na hriadeľ hnaný a teda prácu motora preniesť do prevodovky a odtial ako usmernený a upravený pohyb na kolesá . V bežných automobiloch sa najčastejšie používajú suché lamelové spojky s jednou, dvomi, až tromi lamelami, ktoré umožňujú vďaka vinutým pružinám rozpojenie medzi dvoma hriadeľmi a tým prerušenie prenosu krútiaceho momentu (od motora na prevodovku). Spojku vo veľkej miere poškodzuje  to, keď musí prenášať väčší krútiaci moment, na aký je dimenzovaná. To je napr. v prípade, keď sa plne naložené auto rozbieha do kopca. Vtedy vzniká vysoké trenie medzi zotrvačníkom a trecou lamelou, čo spôsobuje nadmerné opotrebenie lamely a prehrievanie celej spojky. Druhým prípadom je, keď sa na aute robia úpravy na motore s cieľom zvýšiť jeho výkon. Vtedy treba myslieť aj na to, či je spojka schopná preniesť väčší krútiaci moment od upraveného motora.

Na SEMA Autoshow ukázala firma Centerforce spojku dimenzovanú na prenos 1000 konských síl a takmer 1500 Nm krútiaceho momentu Dodge Viper-a. Taktiež predstavila vysokovýkonnú 3-lamelovú spojku vhodnú na upravené tuningové vozidlá a zložitý zotrvačník pre off-road Jeep s 3,8-litrovým motorom.

Spojka navrhnutá pre 1000-koňový Viper má zdvojené trecie lamely so zapuzdrenými pružinami pre lepšie torzné tlmenie. Mosadzné kolíky na plávajúcom kotúči eliminujú klepotavý zvuk od spojky a tá dokáže preniesť takmer 1800 Nm krútiaceho momentu.

Pre vyznávačov autokrosu Centerforce pripravil trojitú lamelovú spojku.  “Tieto trojplatňové kotúčové spojky sú určené aj pre pretekárov, aj pre autokrosových jazdcov, pritom sú vhodné aj na bežné jazdenie po ulici.” Hovorí marketingový výskumník Centerforce Will Baty.  Pružinová spojka zahŕňa v sebe zapuzdrené pružiny, aby držali na svojom mieste v bezpečí. Namiesto troch kotúčov hnaných hnacím hriadeľom sú dva prídavné kotúče zaistené a poháňané okolo svojej osi.
IMG_0119
Lamela s pružinami a s nábojom v strede pre napojenie na kľukový hriadeľ motora. Na nu sa z oboch strán pripoja dve lamely a spoločne prenášajú krútiac moment na kotúče, ktoré sú spojené so zotrvačníkom.

Obidva kotúče sú v spojke spojené s vyššie vyobrazenou lamelou. Spoločne tak tieto tri lamely prenášajú krútiaci pohyb od motora, pri tom je ale iba stredová lamela spojená priamo s motorom. Medzi tieto lamely sa uložia kotúče ktoré su spojené (tvarovo) so zotrvačníkom.
V prípade že máme spojkový pedál zatlačený, tri (navzájom prepojené) lamely nestláčajú kotúče medzi sebou a teda nedokážu prenášať krútiaci moment na zotrvačník. Točia sa iba uvolnené lamely s pružinami. Po pustení spojkového pedála pritlačia lamely  medzi seba kotúče a teda sa krútiaci moment prenesie na zotrvačník. Tieto spojky poskytujú vynikajúce upínacie sily bez prídavného pedála, majú menšie rozmery, čo umožňuje zvýšiť otáčky na motore.
*Možno ešte jednoduchšie vysvetlenie bude nasledovné. Pritlačte si silou o seba dlane a točte jednou. Druhá dlaň má vďaka trecej sile tendenciu sa tiež otáčať. Povolte dlane a jednou stále točte – druhá dlaň už nemá tendenciu sa točiť.
A teraz si predstavte, že medzi vaše dlane sa pridajú ešte nejaké kotúče, ktoré budú napojené na stroj. Ak budete vyvýjať treciu silu a zároveň točivý pohyb na kotúče, otočíte nimi. Ak nie, opäť sa nebude nič diať.

Baty ukázal na SEMA Autoshow aj nový zotrvačník pre Jeep s 3,8-litrovým motorom, ktorý pomáha tomuto motoru vytvoriť viac krútiaceho momentu. Výrobca hovorí, že tento zotrvačník je schopný pracovať so spojkou Centerforce alebo aj so štandardnou spojkou od výrobcu automobilu.

Autor: Stanislav Frivaldský, Vladislav Baniari; Foto+Zdroj: www.chevyhardcore.comIMG_0106IMG_01211Rôzne zotrvačníky bez lamiel pre rôzne autá (vyšší je pre Jeep, spodný je pre ľahké tuningové vozidlá)

IMG_0122
Prvá lamela položená na zotrvačník. Neskôr sa bude o zotrvačník trieť a bude ho nútiť otáčať sa.

IMG_0108Kotúč medzi jendotlivé lamely.

IMG_0110IMG_0113
Volne položená lamela s pružinami. Pod ňou je kotúč a pod kotúčom je prvá lamela.
IMG_0123
Hnacia lamela medzi dvomi podložkami už aj so zakrytovanými pružinami. Pre iný typ zotrvačníka.
IMG_0118Prvá lamela, kotúč, druhá lamela na zotrvačníku.
IMG_0116Prvá lamela, prvý kotúč, stredová (hnacia) lamela,druhý kotúč na zotrvačníku.

IMG_0124
Prvá lamela, prvý kotúč, stredová (hnacia) lamela,druhý kotúč, tretia lamela na zotrvačníku.
IMG_0125 IMG_01011  IMG_0096  IMG_0099 IMG_0103
Zakrytované celé spojky.

 

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.