Ocenili patentovanú výrobu dielcov, ktoré odľahčia Mercedesy

Závod Mercedes-Benz Hamburg bol v rámci súťaže 15. SPE Automotive Awards vysoko ocenený odbornou porotou za priekopnícky výrobný postup a svoje vynikajúce inovácie. V rámci výrobného postupu, vyvinutého v závode a aplikovaného do sériovej výroby, sa v jedinom procesnom kroku navzájom spoja kov a plast do takzvaných kompozitných dielcov z polyméru a kovu. Takto vyrobené dielce sú mimoriadne ľahké a v stále väčšom počte modelov z dielne Mercedes-Benz významne prispievajú k zníženiu hmotnosti. Komplexná súhra tvárnenia kovov a vstrekovania plastov je poistená množstvom patentov.

„Vyznamenania nás veľmi tešia a potvrdzujú vysoký výkon tímu v našom závode,“ povedal Werner Schalow, vedúci závodu Mercedes-Benz Hamburg. „Závod Mercedes-Benz Hamburg je svetovým lídrom v kombinácii technológií ľahkej konštrukcie na výrobu kompozitných dielcov z polyméru a kovu. Počas rokov sme budovali a dôsledne rozširovali našu kompetenciu v ľahkej konštrukcii a pokrývame celý procesný reťazec.“

Technológia výroby dielcov z kompozitu polymér/kov závodu Mercedes-Benz Hamburg

V technológii tvárnenia kvapalinou pod vysokým tlakom (hydroforming) je závod Hamburg predskokanom: potenciál tejto technológie si uvedomili už v roku 2005. Patentovaná výroba v kombinácii s procesom vstrekovania plastu sa osvedčuje najmä pri výrobe vysokokomplexných, ľahkých a stabilných dielcov vo veľkých počtoch s krátkym časom výrobného cyklu. V jedinom procesnom kroku možno vyrobiť kompozitné dielce z plastu a kovu s minimálnymi toleranciami. V rámci neho sa hliníková tenkostenná rúrka vyrobená vytláčaním automaticky vloží do vstrekovacej formy. Po zatvorení polovíc formy sa vnútro rúrky vyplní kvapalinou a uvedie pod vysoký tlak. Rúrka sa tak pritlačí k stene formy a získa precíznu koncovú kontúru. Následne sa v tej istej dutine formy spustí proces vstrekovania plastu. Výrobná presnosť tohto postupu ponúka značné výhody v ďalšom spracovaní dielcov vo vozidle.

O závode Mercedes-Benz Hamburg

Závod Hamburg vyvíja a vyrába nápravy a komponenty náprav, stĺpiky riadenia ako aj výfukové komponenty a štruktúrne dielce ľahkej konštrukcie. Technológie budúcnosti ako moderné zváracie postupy a kombinácia z tvárnenia kvapalinou a vstrekovania plastu sú v závode vylepšované, aby sa dali použiť v sériovej výrobe. V rámci toho aplikovaná technológia predstavuje svetovú novinku, bola vyvinutá v Hamburgu a odvtedy je jedinečná. Iba v tomto roku sa do závodu investuje viac ako 100 miliónov eur, okrem iného do príprav na výrobu pre následnícku generáciu aktuálnej triedy C.

V závode je v súčanosti zamestnaných 2 600 pracovníkov. V rámci vyučenia na priemyselného mechanika, resp. výrobného technika pracovníci absolvujú 10 týždňové školenie na výrobu, spracovaniu a opracovanie plastových dielcov.

O ocenení SPE Automotive Awards

V rámci súťaže 15. SPE Automotive Awards získal závod Mercedes-Benz Hamburg hneď dve ceny: predný nosník pre kompaktné autá z dielne Mercedes-Benz obsadil vďaka svojmu jedinečnému výrobnému postupu prvé miesto v kategórii Powertrain (aplikácie pod kapotou a podvozok). Závod získal aj špeciálnu cenu „Grand Innovation Award“, ktorá je udeľovaná za celkové víťazstvo na základe vynikajúcej inovácie a s odstupom najväčšieho počtu získaných bodov vo všetkých kategóriách. Súťaž Automotive Division Award vypisuje sekcia SPE Central Europe spoločnosti Society of Plastics Engineers Inc. (spoločnosť inžinierov v oblasti plastov) od roku 1992 každých osemnásť mesiacov. Je v odvetví známa pre vysokú kvalitu podaných projektov a objektívne kritéria hodnotenia. Odborná porota sa skladá z 30 členov z rôznych odvetví ako sú vývoj plastov, výroba foriem a nástrojov, automobilový priemysel a vysoké školy a posudzuje rôzne kategórie na základe výrobných procesov, materiálu a inžiniersko-technickej kvality.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.