Zákulisie WRC

Všetci vidíme súťaženie špeciálnych strojov, vyrábaných na mieru skúseným a ostrieľaným jazdcom. Vysoký výkon, super pruženie, doplnené jazdcom, ktorý to všetko ovláda. Do toho mu rozpráva ko-pilot: pravá 5…horizont… brzda… vnútri skaly…
Ale z kade má tie poznámky ko-pilot??

Korytnačka zájde ďalej ako zajac

Pred samotnými pretekmi sa jazdci so svojimi navigátormi prevezú po jednotlivých etapách v takmer obyčajných autách. Sú to bežne dostupné autá. Tím M-Sport využíva autá značky Volvo a to modely S60 AWD s benzínovým motorom T5. Prakticky sú ale všetky autá jednotlivých tímov uspôsobené na prieskum rovnako.
wrc-recce-cars-m-sport-volvo
Upravené športové tlmiče, štandardné prevodovky, pohon všetkých kolies, výkonné brzdy, rally pneumatiky, klietky a rôzne ďalšie prvky. Hlavnou zaujímavosťou je ale obmedzovač rýchlosti a to na 70 km/h.
Vodič, teda súťažný jazdec diktuje svojmu navigátorovi rôzne detaily o zákrutách, skokoch, zmene povrchu, atď. Navigátor má k dispozícii meradlo vzdialenosti a poznámky priraďuje k daným metrom.
Toto celé prebieha pár dní pred spustením súťaže, teda pred víkendom a to v stredu, štvrtok.
DSC_0835
V samotné súťažné dni sú ale tieto autá znovu používané. Každé ráno do nich sadne tím, ktorý vyhodnocuje poveternostné podmienky a ich vplyvy na trať. To potom oznámia pretekárom a je na nich, aké zmeny nastavení vykonajú. Teda či zmenia pneumatiky, poprípade tlmenie podvozku, zmenu prevodov,…

Súťaž možno odštartovať.

Zdroj: Redbull, WRC; Foto: Redbull, Citroen

wrc-recce-cars-volkswagen-golf-r

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.