Vysvetlenie crash testov: Ochrana chodcov

Významnou časťou testov v EURO NCAP patria aj testy ochrany chodcov. Tieto testy sa vykonávajú na častiach tela dospelých postáv a na častiach tela detských postáv, do ktorých auto narazí rýchlosťou 40 km/h. Hodnotenie ochrany sa zaradzuje do troch skupín: prijateľná, s výhradami a slabá.

Testovať ochranu na celej figuríne a ohodnotiť vplyvy nárazov by bolo veľmi zložité kvôli nekontrolovateľnosti pohybov figuríny pri náraze. Aj keď na noha chodca dá nasmerovať na presné miesto nárazníka, hlava pri náraze by už lietala nekontrolovateľným pohybom. Preto EURO NCAP netestuje celé figuríny ale iba jednotlivé časti tela ako predkolenie (náraz do prednej časti nárazníka), stehno (náraz do hornej hrany kapoty) a hlava (dopadá na kapotu).

Bezpečnosť ochrany chodcov sa môže zvýšiť použitím špeciálnych nárazníkov, ktoré sa pri náraze deformujú. Ochrana sa zvyšuje, ak sa sila pôsobiaca na nohu rozloží na väčšiu plochu, čím sa znižuje riziko ťažkých poranení. Ochrana hlavy sa zvyšuje ak výrobca použije kapotu, pod ktorou nie sú v tesnej blízkosti pod ňou tvrdé časti motora. Niektorí výrobcovia používajú kapoty, ktoré pri náraze zvýšia  okamžite svoju polohu, aby zabránili styku hlavy s časťami motora. Celý proces nadvihnutia kapoty je extrémne rýchly, fungovanie zabezpečuje snímač umiestnený v nárazníku, ktorý detekuje náraz a špeciálny pyrotechnický mechanizmus umiestnený v rohoch kapoty ju zdvihne o pár desiatok milimetrov.

Autor: Stanislav Frivaldský, Zdroj: www.euroncap.com

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.