Nový Ford Mustang 2014 preEurópu

Nový Mustang, prvý oficiálny Mustang pre Európu, tradičný motor 5,0l V8 a dokonca aj super vysávač 2,3l EcoBoost. Tohto všetkého sa dočkal poník po 50. Rokoch svojej existencie.

V Španielsku v Barcelone bol (konečne) oficiálne predstavený najatraktívnejší produkt automobilky Ford Motor Company. Nie je ním nič iné, ako Ford Mustang, tento krát s verziou aj pre Európu.

Čo dokázali?

Pri prezentovaní sa ľudia z Fordu chvastali, že aj fastback, aj cabriolet verzia ponúkne skvelý výkon a ovládateľnosť. Ďalej sa oháňali niečím takým, ako je neodškriepiteľný Mustang dizajn. Nejdem sa hádať, ale ja nevidím extra veľkú spojitosť medzi starým a najnovším Mustangom. No napriek tomu sa páči jeho terajšie vyhotovenie.
Ostrielaný 5 litorvý V8 motor ponúka niečo cez 426k a 529Nm. Na druhej strane, pre tých čo chcú ikonu, ale nechcú stáť každých 50km na benzínke je tu aj nový EcoBoost motor 2,3l – mnohí však toto kritizujú a tvrdia, že to už Mustang nie je. Nech si ale každý vytvorí svoj vlastný názor.
EcoBoost, alias super vysávač zo seba dostane 309k a 407Nm. Je to vďaka turbodúchadlu (hlavne). Medzi iným ponúka ale aj dávno zaužívané systémy akými sú priame vstrekovanie paliva, ventily s variabilným časovaním, automatická prevodovka a mnoho iného.
Okrem motorov je na výber aj automatická vs manuálna prevodovka.

Ford Reveals New Mustang for Europe; Delivers Sleek Design, Adva Ford Reveals New Mustang for Europe; Delivers Sleek Design, Adva

Prejde zákrutou?

Motory nechajme tak, lebo porovnávať atmosférického megažrúta s pišťavým vysávačom nemá zmysel, aj tak si každý vyberie podľa svojho gesta, pardon, gusta.
Podvozok využíva nové pruženie vpredu, aj vzadu. Určite spravilo svoje aj to, že na trhu sa pretlačilo na vrchol predaja, aj ovládateľnosti Camaro 5. generácie (od 2010 novšie). Mustang sa zobudil a pochopil, že so starou technológiou nedokážu konkurovať. Aj preto je tu nový spevnený rám, predné pruženie MacPherson s dvomi guľovými čapmi, zadné nezávislé uloženie nápravy. 19´´ elektróny pre EU (takže je otázkou času a financií, kedy sa ku nám dostanú prehnane veľké 21´´ elektróny z poza mláky).

Ford Reveals New Mustang for Europe; Delivers Sleek Design, Adva

Vraj je to inteligent

Mustang 2014 EU získal nové ovládače do kabíny. Vodič si tak prispôsobí podvozok, reakcie motora a reakcie prevodoviek – nič nové, motocykle mali tieto možnosti už pár rokov dozadu. Samozrejme je tu aj ovládanie hlasom, dotykový displej, navigácia s 8´´ farebným displejom a 12 reprákov atď.

Ford Reveals New Mustang for Europe; Delivers Sleek Design, Adva

*Viac ako 9 miliónov Mustangov sa predalo od roku 1964 v USA, z kade sa rôznymi spôsobmi dostali do celého sveta.

Autor: Vladislav Baniari; Zdroj+foto: Ford

 

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.