Výroba modelu BMW X7 v Spartanburgu potvrdená

Spoločnosť BMW Group rozširuje  kapacitu svojho amerického závodu v meste Spartanburg v Južnej  Karolíne. „Aby sme vyhoveli narastajúcemu dopytu po modeloch radu BMW  X, do roku 2016 do závodu v Spartanburgu prinesieme investíciu vo  výške miliardy amerických dolárov. Ročnú produkciu tým zvýšime o 50 %  zo súčasných 300 000 na 450 000 vozidiel,“ vysvetľuje predseda  Správnej rady spoločnosti BMW AG Norbert Reithofer počas špeciálneho  ceremoniálu pri príležitosti 20. výročia spustenia výroby v USA.
Udalosti prebiehajúcej v priestoroch závodu sa zúčastnili napríklad  americká ministerka obchodu Penny Pritzkerová, guvernérka štátu Južná  Karolína Nikki Haleyová, člen Správnej rady BMW pre výrobu Harald  Krüger a riaditeľ závodu BMW v Spartanburgu Manfred Erlacher.

Výroba BMW X7 v Spartanburgu

V Spartanburgskom závode sa doteraz vyrábali modely BMW X3, X5, X5 M,  X6 a X6 M, čím si získal postavenie kľúčového produkčného centra pre  modely radu X. V rámci piatkového podujatia sa oslávilo aj spustenie  výroby modelu BMW X4. Norbert Reithofer zároveň oznámil aj ďalšie  rozširovanie rodiny modelov s označením X: „Uvedením modelu BMW X7  prichádzame s ďalším spomedzi väčších modelov radu X, ktorého výroba  pre svetové trhy bude prebiehať v našom americkom závode – čím chceme  opäť zdôrazniť svoj záväzok voči Spojeným štátom.”
P90145706_highRes
Počas ceremoniálu sa Harald Krüger, člen Správnej rady BMW zodpovedný  za oblasť výroby, venoval otázke dôležitosti USA pre celkovú výrobnú  stratégiu spoločnosti BMW Group: „Spoločnosti BMW Group veľmi záleží  na zachovaní vyváženého rastu na všetkých trhoch a kontinentoch. Závod  v meste Spartanburg je dôležitým stavebným kameňom našej súčasnej  medzinárodnej siete tvorenej 28 výrobnými a montážnymi závodmi v 13  krajinách. Predstavuje nesmierny prínos pre úspešný a globálne  vyvážený rast.“
Krüger pokračoval: „Spartanburgský závod BMW je tým najlepším  príkladom našej úspešnej stratégie nesúcej sa v duchu hesla ‘výroba  nasleduje trh’. Štát Južná Karolína nás po celých 20 rokov pôsobenia v  tomto regióne podporoval ako cenného a spoľahlivého partnera, pričom  hral rozhodujúcu úlohu pri vytváraní nášho druhého domova tu v  Spojených štátoch.“

Počet zamestnancov v Spartanburgu narastie na 8 800

V dôsledku rozšírenia podniku sa zároveň značne zvýši aj počet  zamestnancov amerického závodu. „Rozšírením sa vytvorí 800 nových  pracovných miest, vďaka čomu sa počet našich zamestnancov v  Spartanburg vyšplhá na 8 800,“ vysvetľuje Reithofer. „Spartanburg tak  dosiahne najväčšiu výrobnú kapacitu spomedzi všetkých závodov v našej  globálnej produkčnej sieti,“ dodáva.
P90145712_highRes
Podľa štúdie vydanej americkým ministerstvom obchodu dosiahol ročný  exportný objem závodu BMW v Spartanburgu celkovú hodnotu 7,5 miliardy  amerických dolárov – tým sa tento americký závod spoločnosti BMW Group  stáva najväčším vývozcom automobilov v USA na základe celkového vývozu  mimo zóny NAFTA. Približne 70 % výroby zo závodu v Spartanburgu sa  vyváža na trhy značky BMW po celom svete.
Nedávna analýza publikovaná inštitútom Moore School of Business na  Univerzite Južnej Karolíny preukázala, že činnosť spoločnosti BMW  Group v Južnej Karolíne má na štátnu ekonomiku celkový vplyv vo výške  16,6 miliardy amerických dolárov. Pôsobením v Južnej Karolíne  spoločnosť BMW Group podporuje celkom 30 000 pracovných miest. Štúdia  zároveň zdôrazňuje dôležitosť spoločnosti BMW Group pre ekonomické  postavenie Južnej Karolíny spojené s posilnením technologickej a  výrobnej konkurencieschopnosti a dosiahnutím vysokej úrovne odbornej prípravy.
BMW Manufacuring aerials on 8/28/13.  File: 082713GR34

Od spustenia produkcie v roku 1994 sa v Spartanburg vyrobilo viac než   2,6 milióna vozidiel pre zákazníkov značky BMW po celom svete. V  závode sa vyrábajú modely BMW X3, X5, X5 M, X6 a X6 M. V blízkej  budúcnosti sa tu začne aj s výrobou hybridnej plug-in verzie modelu  BMW X5. V roku 2013 sa v Spartanburgu vyrobilo celkom 297 326  vozidiel, pričom tu každý pracovný deň z výrobnej linky vzíde zhruba  1 100 automobilov. Spartanburgský závod momentálne zamestnáva  približne 8 000 ľudí.

Zdroj: BMW

P90145870_highRes

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.