Vylepšená ergonómia v kookpite Audi R18 e-tron quattro

Pre tohtoročnú sezónu vytrvalostných pretekov zmenila Audi rozloženie ovládačov svojho špeciálu R18 e-tron quattro vnútri kabíny vodiča.

Keďže ergonómia patrí medzi hlavné prvky ktoré pomáhajú neunavovať vodiča, pristúpila automobilka Audi ku zmene rozloženia ovládačov rôznych funkcii v interiéry kabíny vodiča.
Zmena začína v priestore pre nohy. Jazdci nebudú už viac stláčať spojkový pedál nohou, pretože ovládanie spojky sa presunulo na dvojramennú páku za volant.
audi_motorsport-140331-1200
Uloženie ovládačov medzi prístrojovou doskou a volantom sa radikálne zmenilo . Jazdci majú najčastejšie používané vypínače a prepínače od roku 2014 čo najbližšie volantu, aby sa nemuseli pozerať a naťahovať sa za ďaleko umiestnenými gombíkmi. Napríklad sa zmenili aj ovládače rovnováhy: na výber je z dvoch tlačidiel a to kontrola trakcie a brzdná sila. Po aktivovaní jedného z týchto tlačidiel možno ich silu regulovať pomocou jedného otočného potenciometra (kolieska).
Prečo treba meniť silu brzdenia a kontrolu trakcie počas pretekania? Tak napríklad aj preto, že postupným míňaním paliva sa výrazne mení aj ťažisko a zotrvačné sily auta.
audi_motorsport-140331-1202

Ďalší ergonomický krok bol skôr prikázaný novými pravidlami FIA pre WEC (vytrvalostné preteky), ako vymyslený z vlastnej iniciatívy v Audi Sport. Boli predpísané zmeny rozmerov kokpitu a tiež aj pozícia sedenia pretekára. Doteraz jazdec viac ležal pri šoférování R18 e-tron quattro. Po novom má už viacej sedavú (“pravouhlú”) pozíciu. To zlepšuje napríklad aj celkový výhľad dopredu.WEC Prologue 2014

Ako to všetko ovplyvní boje o titul a či sa podarí Audi obhájiť predošlé tituly uvidíme už čoskoro v mesiaci jún, konkrétne v 14. a 15. dni tohto mesiaca.

Autor: Vladislav Baniari; Zdroj+foto: Audi Motorsport

WEC Prologue 2014 WEC Prologue 2014  audi_motorsport-140331-1201  WEC Prologue 2014 WEC Prologue 2014 WEC Prologue 2014

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.