Audi vyrobilo najľahší prototyp vo svojej historii

Audi prináša ďalšiu zaujímavosť o svojom súťažnom prototype R18 e-tron quattro. Od roku 1999 neboli také prísne pravidlá ako tento rok a autá neboli tak prepracované, ako sú dnes.

Do nových pravidiel bola zaradená aj nová hodnota suchej hmotnosti vozidla z  900 kg na 850kg. Konštruktéri mohli preto siahnuť po nových materiáloch (pevnejších a ľahších) a samozrejme došlo aj ku zmene konštrukcie celého auta a jeho okapotovania (vrátane aerodynamických prvkov). Audi R18 e-tron quattro v minulom roku malo skvelých 915kg. Ak sa vám toto číslo zdá pri tak veľkom monštre úžasné, tak zadržte dych pri hmotnosti R18 e-tron quattro 2014. Je to 870kg (skoro ako motorka s kuframi). Čo teda vyhodili, aby získali rozdiel 45kilogramov?

Podľa pravidiel (ale tak ďakujme im za pokrok) je prísnejšie braná bezpečnosť v nárazoch zo strán. Preto sa zmenila konštrukcia posledného stĺpika, toho ktorý je spojený so zadným krídlom. Tento nový Zetkový stĺpik zvyšuje celkovú tuhosť auta, pardon, superpreracovaného prototypu a tým je možné ubrať z hrúbky konštrukcie na iných miestach = znížiť celkovú hmotnosť pozemnej stíhačky.
Ďalšia oholená časť je monokok (hahaha pri slovenskom názve, ale je to jednoliata kabína vodiča), ktorý je pevnejší a ľahší a samozrejme má už aj iné rozmery.
Audi R18 e-tron quattro
Starší model R18 e-tron quattro a jeho konštrukcia (hneď na prvý pohľad rozdielny tvar svetiel, spätných zrkadiel posledných stĺpikov, atď.)
audi_motorsport-140325-1039 audi_motorsport-140325-1059 audi_motorsport-140325-1051
Nový model R18 e-tron quattro.

Rúrkové držiaky kolies (dve rúrky na každé koleso) majú zabrániť odtrhnutiu kolesa v prípade nehody (podľa mňa je to ale o lenivosti traťových komisárov, aby nemuseli odtrhnuté kolesá naháňať pomimo tratí, keď vždy lietali ďaleko).
Pokračujme ale, R18 e-tron quattro 2014 má zmenenú stavbu riťky a po novom má zabudovanú aj deformačnú časť, ktorá si odnesie náraz najviac (ako keď lyžičkou capkáte po pudingu). Namiesto pudingu použili al CFRP. Každý vie čo to znamená a ak náhodou nie, tak “plast vystužený uhlíkovými vláknami” (carbon fiber reinforced plastic). Všetci si teraz povedali: “ahá, však jasné!”
f1-double-wheel-tethers
Rúrkové držiaky kolies vidno najlepšie na monopostoch F1. U R18 e-tron quattro je to niečo veľmi podobné.

Pravidlo prevodov: po starom sa pripúšťali prevodovky so šiestimi stupňami (nie Celzia) dopredu. Po novom je dovolených (či prikázaných? – kto sa má vyznať v tých Francúzoch a ich pravidlách) 7 prevodových stupňov dopredu. No a okrem zmeny prevodových pomerov (to je to aby auto nešlo ako Pionier, na dovjke trhal rekordy a na trojke trhal nervy, pretože nešiel) sa zmenila celková hmotnosť prevodovky na váhe o viac ako 20kg smerom dole.

Viac menej na celé auto sa snažili použiť nový supermateriál CFRP, ktorý má nižšiu hmotnosť a vyššiu tuhosť a pevnosť ako doteraz využívané nie-tak-celkom-supermateriály. Z CFRP je napríklad aj volant (teda jeho jadro) a iné prvky. Dokonca sa dá z CFRP vyrobiť aj pruženie, konkrétne pružiny pre podvozok. Toto ale ešte zatiaľ pravidlá nedovoľujú a na pružiny sa musí používať klasická pružinová oceľ.
WEC Prologue 2014
V zadnej časti auta je najviac súčastí z CFRP.

No, takže výsledok tohto všetkého je 870kg na také hebedo, vyššia efektivita a vyššia bezpečnosť. Človek by ani nepovedal, že je to naftový hybrid.

Autor: Vladislav Baniari; Zdroj+foto: Audi

WEC Prologue 2014

Oceľ má stále svoje využitie a mnohokrát vhodnejšie vlastnosti na daný účel, ako supermateriály karbón, keramika, titán a ich mixy.

WEC Prologue 2014

audi_motorsport-140407-1599
Nová zadná deformačná  zóna.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.