Dosť bolo slabých motorov v Mercedes-Benz SL!

Roadstery Triedy SL značky Mercedes-Benz štartujú s novým motorom. Model SL 400 je teraz poháňaný šesťvalcom s pohonom biturbo. Napriek zdvihovému objemu, ktorý je nižší o pol litra, sa výkon zvýšil o 20 kW (27 k). Vozidlo okrem toho ponúka krútiaci moment zvýšený o 110 newtonmetrov.

Vo vozidle Mercedes-Benz SL ako ikone medzi vozidlami sa spája kultivovaná jazda v aute na najvyššej úrovni s vyberaným štýlom. Roadster ‒ vyrobený takmer celý z hliníka ‒ s množstvom technických inovácií nastavuje latky v triede luxusných roadsterov. Model SL so skladacou strechou Variodach ponúka navyše absolútne pohodlie počas celého dňa. Stáva sa tak všestranným autom medzi športovými vozidlami.

Na rozdiel od svojich predchodcov nie je SL 400 vybavené atmosférickým motorom, ale šesťvalcom s dvoma turbodúchadlami. Hoci sa zdvihový objem motora znížil na tri litre, pohon biturbo s plniacim tlakom turbodúchadla 1,8 barov pri plnom zaťažení ponúka vysoký potenciál výkonu a umožňuje mimoriadne vysoký krútiaci moment 480 newtonmetrov pri nízkych otáčkach. V porovnaní s modelom SL 350 je výkon vyšší o 20 kW. Krútiaci moment sa zvýšil o 110 newtonmetrov a pohybuje sa v rozsahu otáčok od 1600 do 4000 ot/min. Výkonný šesťvalec navyše spĺňa emisnú normu EU 6.

Technické údaje SL 400

Zdvihový objem: 2996 ccm
Vŕtanie x zdvih: 88,0 x 82,1 mm
Výkon: 245 kW (333 k) pri 5250 až 6000 ot/min
Krútiaci moment: 480 Nm pri 1600 do 4000 ot/min
Spotreba: 7,3 l/100 km
Emisie CO2: 172 g/km
Zrýchlenie 0 ‒ 100 km/h: 5,2 s
Najvyššia rýchlosť: 250 km/h

Niečo pre technicky chtivých

Motor biturbo v novom SL 400 pracuje ako všetky benzínové motory BlueDIRECT systémom priameho vstrekovania s prúdovo kontrolovaným spaľovaním, ktorý spoločnosť Mercedes-Benz ponúkla ako prvý výrobca osobných vozidiel v sérii. Systémový tlak dosahuje až do 200 barov a pomocou viacparametrovej charakteristiky sa reguluje na stále optimálnu hodnotu tlaku. Piezo vstrekovače umožňujú optimálnu tvorbu zmesi s max. piatimi vstrekmi na jeden pracovný cyklus. Priame vstrekovanie tretej generácie je doplnené „rýchlym zapaľovaním viacerými iskrami“ („Multi Spark Ignition MSI“). Funkcia: Po prvom prieniku iskier sa po krátkej dobe horenia cievka rýchle dobije a preskočí ďalšia iskra. So systémom MSI sa môžu v priebehu milisekundy vyvolať až štyri iskry za sebou, ktoré vytvoria plazmu s vyššou priestorovou expanziou ako tradičné zapaľovanie.

Riadením rýchleho viacnásobného zapaľovania sa môže prispôsobovať tak interval medzi jednotlivými iskrami ako aj dĺžka horenia v danom okamihu prevádzky motora. Výsledkom je vynikajúce využitie paliva pri minimálnych hodnotách emisií.

SL 400 ponúka okrem toho dve výnimočné inovácie sériovo: jedinečný systém Frontbass vyvinutý spoločnosťou Mercedes-Benz premení luxusné športové vozidlo v otvorenom aj zatvorenom stave na koncertnú sálu a vysokoúčinný adaptívny systém stierania a ostrekovania MAGIC VISION CONTROL vypúšťa vodu z lišty stierača na okno podľa potreby v závislosti na smere stierania.

Zdroj: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz SL 400 (R 231), 2014

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.