Nissan vyvíja prvé “samočistiace” auto

Niektorí majitelia svojich miláčikov veľmi radi doprajú slušný penový kúpeľ autám. No stále je mnoho takých, ktorým umývanie auta spôsobuje vrásky na čele. Nissan v Európe začal práve pre túto druhú skupinu testovať novú špeciálnu farbu.

Žiadne blato, dažďové kvapky, ani prach

Špeciálne vyvíjaná super-hydrofóbna a oleofóbna farba odpudzuje vodu a oleje. Odskúšaná bola na novom modeli Nissan Note čo z neho robí prvé “samočistiace” auto.

Ako novinka v automobilovom priemysle je táto farba veľmi prevratná, žiadne ďalšie voskovania, lakovania a kopa ďalších prípravkov na udržania auta v čistote. No pred vypustením produktu do po-predajných sfér musí prebehnúť ešte mnoho testov za rôznych pracovných podmienok (mráz, slnko, krupobitie, atď.).

Povrchová vrstva nanášaná na kapotáž áut je predávaná firmou UltraTech International Inc a má názov Ultra-Ever Dry. Nissan však nemá v pláne zaradiť túto farbu do štandardnej výbavy, iba ako po-predajný doplnok.

Autor: Vladislav Baniari; Zdroj+foto: Nissan

Nissan develops first self-cleaning car prototype Nissan develops first self-cleaning car prototype Nissan develops first Nissan develops first self-cleaning car prototype Nissan develops first Nissan develops first Nissan develops first Nissan develops first

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.