Výskumná štúdia UR:BAN. Riadenie a vnímanie dopravy autami

V mestách neustále stúpa nebezpečenstvo dopravnej zápchy a nehôd. Dopravné systémy musia byť schopné zvládať nápor a v budúcnosti zabezpečiť neobmedzenú dopravu.

Špecialisti z BMW Group sa zapojili do výskumnej štúdie s názvom UR:BAN (nemecká skratka pre Mestský priestor: sieťový manažment a asistenčné systémy zamerané na používateľov) a spolupracujú na vývoji nápomocných a inteligentných systémov, ktoré budú pomáhať vodičom aj riadeniu dopravy. Jedným z hlavných cieľov sú ľudia a ich mnohé úlohy, v ktorých sa ocitajú v systéme dopravy – motoristi, motocyklisti, cyklisti, chodci či dopravní inžinieri. Preto sa pri výskumnej štúdii stretlo 31 partnerov, ktorí pochádzajú z automobilového priemyslu a jeho dodávateľov z oblastí elektroniky a softvéru ako aj z výskumných inštitútov a miest. Realizácia štúdie trvá od roku 2012 do roku 2016 a financuje ju nemecké Federálne ministerstvo hospodárstva a energetiky. Iniciatíva sa zaoberá troma samostatnými projektami: “Asistencia pri rozpoznávaní”, “Prepojené dopravné systémy” a “Ľudský faktor v doprave”. BMW Group má kľúčový podiel na všetkých projektoch.

Zvýšenie bezpečnosti prostredníctvom “Asistencie pri rozpoznávaní”

V rámci podprojektu “Ochrana zraniteľných účastníkov ciest”, sa divízii BMW Forschung und Technik GmbH podarilo vyvinúť asistenčný systém pre vodičov, ktorý pomáha ochrániť chodcov: systém analyzuje situáciu a správanie sa chodcov a vyhodnocuje či hrozí kolízia s vozidlom. Stretu s chodcom sa dá zabrániť zásahmi do brzdenia, riadenia či ich vzájomnou kombináciou. Vo výskumnom vozidle BMW radu 5 je už možné rozpoznávať detailné časti chodca ako je hlava a trup. Na základe smeru ich pohybu sa dá určiť, ktorým smerom sa bude ďalej hýbať.

P90150027-highRes

Na to, aby mohli asistenčné systémy efektívne predchádzať nehodám v mestskom prostredí, potrebujú spoľahlivý a kompletný “obraz” svojho okolia. Zároveň musia byť schopné správne vyhodnotiť rozsiahle situácie, do ktorých sa v hraničných podmienkach zapája viacero rôznych aktérov. Divízia BMW Forschung und Technik GmbH preto v rámci interdisciplinárneho podprojektu “Snímanie a modelovanie okolia” pracuje na komplexnom algoritme na použitie dát a vyhodnocovanie situácií.

*rozpoznávanie objektov má fungovať na základe použitia mriežky vo voľnom priestore, prípadne medzi umelými objektami. Zámerom je vyvinúť systém schopný v mestskom prostredí modelovať okolie v rozsahu 360°. Jeho výstupy by využívalo viacero asistenčných systémov.

Energeticky úsporné jazdy s “Prepojenými dopravnými systémami”

Dnešná mestská doprava sa vyznačuje relatívne vysokým potenciálom na ďalšie zvyšovanie účinnosti a tým pádom aj na znižovanie emisií CO2.

P90150029-highRes

BMW AG spojilo sily s ostatnými partnermi a v rámci podprojektu “Mestské cesty” vyvinuli asistenčný systém na koordináciu zelenej vlny a spomaľovania. Na odomknutie dosiaľ nevyužitého potenciálu na zvýšenie plynulosti dopravy, zníženie energetickej náročnosti a hlučnosti na svetelných križovatkách využíva informácie o prepínacích časoch semaforov a o dopravnej situácii v ich okolí. Následné riadenie prúdov dopravy odhalí ďalšie možnosti vlastností najrôznejších pohonných systémov dnešných automobilov vrátane elektrických a hybridných.

P90150030-highResP90150031-highRes

Predvídavé a komfortné jazdenie s pomocou “Ľudského faktora v doprave”

Projekt “Ľudský faktor v doprave” vyvíja úplne nové displeje a ovládacie koncepty, ktoré by v prípade ohrozenia premenili vozidlo na “aktívneho pomocníka”.

V rámci podprojektu “Ovládateľnosť” sa BMW AG a divízia BMW Forschung und Technik GmbH v spolupráci s partnermi z akademickej obce a výskumných inštitútov zamerali na vytvorenie štandardov a metodických základov pre účinný a prijateľný spôsob overovania a kontrolovania funkcií a konceptu rozhrania medzi človekom a vozidlom (HMI) so zameraním na situácie, kde je rizikovým faktorom čas.

P90150028-highRes

Podprojekt “Predvídanie správania a detekcia zámerov” sa sústredí na vývoj metód na odhalenie zámerov vodiča už v zárodku a usporiadať podnety asistenčných systémov tak, aby sa presne zosúladili s jeho plánovanými reakciami.

Vyplýva z toho, že chodci, ako aj samotní vodiči budú pod nepretržitou “kontrolou” rôznych snímacích prvkov. Je to však nevyhnutné vzhľadom na prudko rastúcu populáciu v mestách a mestských častiach a na obrovskú nepozornosť ľudí, resp. čoraz častejšie zlyhávanie ľudského faktora.

Zdroj + foto: BMW Group

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.