Subaru Forester. Žiadne rozmaznané SUV

V redakcii sme mali možnosť odskúšať Subaru Forester z modelovej rady 2014 s naftovým motorom a manuálnou prevodovkou. S obrovským odkladacím priestorom, kvalitnou repro-sústavou, koženými sedačkami a stálym pohon oboch náprav a to za 5l nafty na 100km.

Traktorový zvuk. Ide Subaru Diesel

V podstate sa pri motore budem opakovať, pretože dvojlitrový turbodúchadlom prepĺňaný naftový motor s výkonom 108kW/147k pri 3.600ot/min a krútiacim momentom 350Nm pri 1.600 – 2.400ot/min sme v redakcii mali už osadený aj v Subaru Outback a motoru v danej cenovej kategórii nebolo čo vytknúť.

Až keď motor počujete, vtedy zistíte, že sa nejedná o bežného naftožrúta, pretože tento atlét má veľmi špecifický zvuk a pripomína staršie traktory. Je to z jednoduchého dôvodu a síce sa jedná o boxer motor, teda jeho piesty bežia protibežne. Ako bežný užívateľ nezbadáte zmenu, no keď sa vžijete do jazdy tak zistíte, že motor má rýchlejšie reakcie na pridanie plynu (voči radovým nafťákom) a takisto je jeho ťažisko a teda aj ťažisko najväčšej dynamickej hmoty uložené dostatočne nízko pre športovú jazdu (logicky, prečo sa asi stále Porsche drží boxer motorov? – pre to isté, prečo aj Subaru).

digital post production: Ole Bunger www.pixoleb.com

e374316-lg_img

To čo trápi všetkých: spotreba

Neviem akým spôsobom, ale vždy sa mi podarí na Subaru spraviť nižšia spotreba, aká je uvedená v prospektoch. Tento krát bolo pre našu konfiguráciu Forestera písaných kombinovaných 5,9l/100km. Povedal som si: „výzvu prímam!“ A kde sa vzala, tu sa na hornatej trase plnej zákrut cez Kremnické Bane vzala hodnota päť litrov.

spotreba

A jazda bola dostatočne svižná, žiadna dvojka popri kraji. No ak niekto príde s názorom, že aj to je pre neho vysoká spotreba, prosím, prejdite na bicykle. Jednoducho spomínaná reálna spotreba počas testu je viac než dobrá, pretože sa veziete v aute ktoré má výkon normálneho motora (nie žiadne napumpované vysávače), 18-palcové disky, stály pohon 4×4 a vysokú stavbu (čím vyššie auto, tým vyšší odpor vzduchu = koeficient odporu vzduchu) no a potiahne za sebou 2 tony!

Uznávame, spotreba na diaľnici nebola už taká príjemná. Práve pri konštantnej rýchlosti 130km/h sa prejaví vyšší koeficient odporu vzduchu a motor si potiahne približne 7,8l/100km.

Žiadne nečakané správanie podvozku. Nuda

Subaru má (opäť v danej cenovej kategórii) geniálne podvozky. A neplytvám dobrým slovom. Stály pohon 4×4 od Subaru je niečo, čo netreba ani rozoberať, pretože poráža konkurenciu a u majiteľov sa teší veľkej obľube. Jednoducho máte v teréne obuté cestné pneumatiky? Ak to nie je extrém, tak vás Subaru Symetrical AWD určite vytiahne a vy nestrávite hodiny nadávaním a vyťahovaním auta zo snehu. Symetrická štvorkolka totiž prenáša krútiaci moment práve na to koleso, ktoré je v zábere a nie naopak.

e374074-lg_img

Na asfalte sa Subaru štvorkolka stará o to, aby ste zo zákruty nevyleteli (nedotáčavosť) a aby ste ani nevbehli do vedľajšieho pruhu (pretáčavosť). Nemáme čo vytknúť!

_IGP3472 _IGP3486

Ďalšia podstatná vec (pre nás jedna z najhlavnejších) je rám, v tomto prípade šasi auta. Je tak pevné, ako to od SUV do terénu očakávate. Žiadne krútenie prednej kapoty, strechy a vyskakovanie interiérových plastov z ich miest (ako u “hráme sa na SUV” – áut) keď jazdíte trebárs aj po troch kolesách.

koleso vo vzduchu

Nájazdové a prejazdové uhly sú veľmi slušné, nezastaví vás len tak nejaká prekážka. Ak ale plánujete jazdiť s Foresterom pravidelne po nespevnených cestách, odporúčame zakúpiť krycie platne na spodok auta – ušetríte si tým peniaze na servis, ak prerazíte napríklad olejovú vaňu.

f_ober_04_IGP3487_IGP3527

Manuál je veľké mínus

Najprv sme si mysleli, že s Foresterom to bude obdobné, ako s Outbackom a my nebude mať na čo zniesť kritiku. No potom sme zaradili rýchlosť a pohli sme sa. Manuálna prevodovka je (z nám nevysvetliteľných dôvodov) skonštruovaná nasledovne: jednotka – dobre; dvojka – wau, ťahá ako besná, ten motor má potenciál; trojka – čakám na nádych, po minúte rozbiehania a čakania kedy zopne turbo a príde výkonový kopanec od motora sa dá zaradiť štvorka od ktorej je to už opäť plynulé až po a vrátane šestku. Kľukatá cesta na Štiavnické vrchy sa niesla v duchu: dvojka je krátka a motor ide vyskočiť a trojka je na míle ďaleko a stále a znova treba zaradiť dvojku.

To isté nastáva pri podraďovaní, zo šestky po trojku všetko v poriadku. Z trojky do dvojky je veľký skok. A opäť štandardná jednotka.

To bolo globálne zhodnotenie. Ak sa máme lokálne zamerať na značku Subaru (čo môžeme a chceme), tak jednoznačne odporúčame nešetriť a zakúpiť automatickú prevodovku Lineartronic, ktorá je (ako sme sa presvedčili v Outbacku) výborná a nemá problém sa pohybovať ani v teréne, ani na diaľnici.

Je to však ale o zvyku a ak nemáte osemnásť rokov a nemáte potrebu si dokazovať, že jazdíte superšportovo, tak vám bude vyhovovať aj manuál. Problém u Subaru je, že svojou prepracovanou automatickou prevodovkou podkopli nohy ich vlastnej manuálnej prevodovke, pretože ťažko sa vytvára konkurencia prevodovke s plynule sa meniacim prevodovým pomerom.

Nenájdeš trochu priestoru na veci? – Ale trochu áno

Zabudnite na obrovské SUV autá ktoré potrebujete na väčšie nákupy (a ktoré zaberú dve parkovacie miesta). Forester disponuje obrovským priestorom. Do kufra napcháte trebárs aj masážny stôl (odskúšané) a aj na výšku, pretože od rovnej podlahy v kufri treba niečo, čo má 862mm až po strechu a na šírku to niečo môže mať 1160mm.

Ďalej slušné odkladacie miesto vo dverách (nemusíte krčiť aj litrové fľaše, aby ste ich dostali do držiakov fliaš vo dverách), odkladacie miesto pred radiacou pákou, za radiacou pákou, pod lakťovou opierkou, pred stredovým displejom, atď. Najlepšie na tom je, že si za nič nepriplácate, ako napr. u iných výrobcov je balík s názvom “Odkladací priestor”.

_IGP3586 _IGP3579 _IGP3570_IGP3560 _IGP3559 _IGP3558 _IGP3548 _IGP3540 _IGP3539

Zadnú lavicu sme nechali schválne na koniec pretože miesto na nej je veľkorysé a treba ho vyzdvihnúť. Samotná lavica je pohodlná a miesto pred kolenami bude postačujúce aj pre trénujúci zbor stepujúcich tanečníkov (bez srandy). Čo však na zadných miestach chýba sú rúčky vo dverách, zadní pasažieri sa musia držať iba madieľ umiestnených v streche.

_IGP3569 _IGP3567 _IGP3573

To nešťastné spracovanie plastov

Rúčky a madľá na dverách z vnútornej strany vŕzgajú, odkladacia priehradka pred spolujazdcom má po otvorení vôľu na každú stranu a spracovanie niektorých plastov nie je uspokojivé. Prístrojová doska má ale našťastie príjemný mäkčený plast. Opäť musím porovnať s modelom z dielne Subaru a to s Outbackom. Outback má o stupeň kvalitnejšie spracovanie všetkých vymenovaných vecí.

_IGP3549_IGP3543_IGP3556_IGP3554_IGP3538_IGP3537

V jednoduchosti je krása

Mnohí si ani neuvedomujú, že s Foresterom dostanú jednoduché a pri tom spoľahlivé technológie. Nemá žiadny obrovský dotykový displej, pri ktorého poruche ani nezapnete rádio, nemá ani head-up displej, dokonca nemá ani vnútorné LED osvetlenie.

Namiesto toho má jednoduché mechanické budíky pred volantom, má oddelený displej pre rádio, má oddelený displej pre spotrebu a ďalšie informácie v strede pred čelným sklom (ak sa niektorý pokazí, o čom pochybujeme, nemá to vplyv na zvyšné funkcie). A miesto drahých LED-iek sú použité na vnútorné osvetlenie klasické žiarovky, ktoré majú teplé svetlo a hlavne sa jednoducho vymieňajú a ku svojej funkčnosti potrebujú elektrický prúd a nie hneď celý rad transformátorov a riadiacich jednotiek.

_IGP3547 _IGP3551 _IGP3545_IGP3544

Spomínané plasty (ktoré sme tak ofrflali) sa spolu s koberčekmi ľahko udržujú, takže auto nie je vôbec náchylné na prevoz stáda malých detí.

Subaru nemá super-prepracovaný multimediálny systém, ktorý je ospevovaný vo všetkých časopis, ako napr. BMW Connected Drive. No zosynchronizuje telefóny cez bluethoot bez rozdielu (žiadne: iba iPhone je značka a ak chceš telefonovať z 30.000-vého auta, tak zakúp celej rodine nové telefóny), prehrá hudbu, nabije cez USB všetko potrebné, zatelefonuje a vy počujete a ste počutý.

Záver

Cena testovaného modelu je 39.990€ s DPH a dostanete s ňou 18-palcové elektróny, športový predný nárazník, zadné krídlo na kufri a veľkú nádielku pohodlia do kabíny.

Forester má svoje muchy, no nehovoríme, že sa na ne nedá zvyknúť. Ak ste však vychovaný v pohodlí, siahnite po ich vlajkovej lodi Outbacku. Forester však pri svojej cenovke od 28.990€ (s DPH) ponúka nenahraditeľné auto do obcí vďaka svojmu veľkorysému odkladaciemu priestoru a rozumným vonkajším rozmerom a ešte nenahraditeľnejší nerozbitný a obratný “teréňák” v tejto dobe rozmaznaných SUV kolobežiek.

parametre_rozmery parametre_motorizacia

Autor+foto: Vladislav Baniari; Ďalšie fotky: Subaru Global; Na teste spolupracoval: Igor Glinský; test bol vykonaný bez nároku na finančnú odmenu

_IGP3484 _IGP3476 _IGP3582 _IGP3581 _IGP3574 _IGP3571 _IGP3569 _IGP3565 _IGP3564 _IGP3563 _IGP3555 _IGP3553 _IGP3543 _IGP3541 _IGP3534 _IGP3533 _IGP3532 _IGP3530 _IGP3524 _IGP3523 _IGP3522 _IGP3521 _IGP3517 _IGP3514 _IGP3510 _IGP3509 _IGP3508 _IGP3506 _IGP3498 _IGP3490 _IGP3493 _IGP3494 _IGP3497 _IGP3496

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.