MULTIBEAM LED svetlomety novej Triedy CLS

S novou generáciou Triedy CLS využíva Mercedes-Benz po prvýkrát novú technológiu svetlometov MULTIBEAM LED. LED moduly s vysokým rozlíšením a s 24 samostatne riadenými vysokovýkonnými svetelnými diódami v každom svetlomete osvetľujú vozovku automaticky a vďaka inovatívnej presne riadenej distribúcii svetla s mimoriadnym jasom, bez oslňovania iných účastníkov cestnej premávky. Informácie na tento účel poskytuje kamera umiestnená za čelným sklom. Štyri riadiace jednotky pritom 100-krát za sekundu nastavia ideálny svetelný obraz. Jedinečné je aj predvídavé aktívne osvetlenie zákrut na báze kamery, ako aj nové osvetlenie kruhových objazdov. Trieda CLS značky Mercedes-Benz bola už v roku 2010 ikonou v segmente osvetlenia, keď celosvetovo po prvýkrát zrealizovala dynamické svetlomety kompletne so svetelnými diódami v sériovom vozidle s adaptívnymi funkciami osvetlenia.

S novými svetlometmi MULTIBEAM LED otvára Mercedes-Benz novú kapitolu v technike osvetlenia. Inovatívnym spôsobom využíva mnohé výhody LED a kombinuje ich s najmodernejšími technológiami osvetlenia a riadenia. Vodičom v každodennej premávke tak ponúka oveľa viac výhod ako všetky ostatné systémy svetlometov. Namiesto toho nové svetlomety MULTIBEAM LED rozširujú doterajšie funkcie inteligentného systému osvetlenia (adaptívny asistent diaľkového svetla, osvetlenie pre cesty nižšej triedy, diaľničné osvetlenie, hmlové svetlo, aktívne osvetlenie zákrut, odbočovacie svetlo, denné osvetlenie) o celý rad vynikajúcich svetelných inovácií:

• neoslňujúce diaľkové svetlo s vysokým rozlíšením, ktoré reaguje rýchlejšie a presnejšie
• predvídavé aktívne osvetlenie zákrut na báze kamery
• navigáciou ovládané osvetlenie kruhových objazdov

„V Triede CLS ponúkame našim zákazníkom už od roku 2010 prvý svetlomet so svetelnými diódami, ktorý disponuje všetkými adaptívnymi funkciami inteligentného systému osvetlenia,“ hovorí Prof. Dr. Thomas Weber, člen predstavenstva Daimler AG zodpovedný za koncernový výskum a vývoj divízie Mercedes-Benz Cars. „Vďaka technológii MULTIBEAM LED môžu teraz svetlomety ešte rýchlejšie, presnejšie a individuálnejšie reagovať na meniacu sa dopravnú situáciu. K tomu treba pripočítať rozšírené funkcie s bezprostredným zážitkom ako napríklad predvídavé rozpoznanie zákrut pri aktívnom osvetlení zákrut. Mercedes-Benz tým znova zdôrazňuje svoju vedúcu úlohu v oblasti inovácií v automobilovom priemysle.“
Nekompromisná technológia osvetlenia

Svetlomety novej generácie Triedy CLS vykonávajú všetky funkcie osvetlenia pomocou LED a kombinujú silné stránky najmodernejších technológií osvetlenia s technológiou MULTIBEAM LED. Preto sú schopné prispôsobiť distribúciu svetla každej dopravnej situácii presnejšie a rýchlejšie ako kedykoľvek predtým a vždy zabezpečiť široké a jasné osvetlenie jazdného pruhu a okraja vozovky bez oslňovania iných vodičov. Vytvárajú tým nové dimenzie bezpečnosti, z ktorých partnersky profitujú ostatní účastníci cestnej premávky.

Mercedes-Benz CLS-Klasse Facelift (C 218) 2014
Vidieť ďaleko a pritom neoslňovať

Základom je nové neoslňujúce diaľkové svetlo. Predpoklady na to vytvára špeciálne zdokonalený adaptívny asistent diaľkového svetla Plus na báze kamery, ktorý je známy z Triedy S, Triedy E a Triedy C. Ak tento asistent pomocou svojej kamery umiestnenej za čelným sklom rozpozná protiidúce vozidlá alebo účastníkov cestnej premávky nachádzajúcich sa pred ním, mechanicky zacloní oblasť svetelného kužeľa diaľkového svetla, v ktorom sa nachádzajú, aby vodiči neboli oslňovaní. Diaľkové svetlo preto môže zostať trvale zapnuté, aby sa mohol využívať jeho dosah bez toho, aby sa tým obťažovali alebo dokonca ohrozovali ostatní účastníci cestnej premávky.

Nové svetlomety MULTIBEAM LED idú o dôležitý krok vpred. Využívajú veľmi rýchlo reagujúci presný LED modul s vysokým rozlíšením ako rastrový svetelný zdroj, ktorý je vybavený 24 individuálnymi vysokovýkonnými LED čipmi. Každý samostatný LED čip sa môže ovládať elektronicky a nezávisle od ostatných. Vďaka tomuto rastrovaniu svetla zo svetlometov sa môže nezávisle riadiť distribúcia svetla pravého a ľavého svetlometu a s najvyššou dynamikou prispôsobiť situácii v premávke. Môžu sa tak veľmi cielene osvetľovať jednotlivé oblasti vozovky. Technológia riadenia svetlometov kombinuje rastrový svetelný zdroj s osvedčenou mechanickou technikou systému LED Intelligent Light System, pričom sa nielen zvyšuje precíznosť dnes používaných svetelných zdrojov ale sa dá nastaviť s minimálnou šírkou  zatienená oblasť v diaľkovom svetle,  a vytvára sa aj nová dimenzia intenzity svetla v prevádzke čiastočného diaľkového svetla. Svetlomety MULTIBEAM LED takto v porovnaní s dnešnými bežnými trhovými systémami ponúkajú až 2,5-násobne vyššiu intenzitu svietenia pri čiastočnom diaľkovom svetle. Toto riadenie sa uskutočňuje dômyselnou riadiacou elektronikou v kombinácii s novým rastrovým svetelným zdrojom precízneho LED modulu.

Potrebné informácie o stále sa meniacej dopravnej situácii získava systém prostredníctvom kamery na čelnom skle, ktorú využívajú aj ostatné asistenčné systémy. Štyri riadiace jednotky vo vozidle 100-krát za sekundu prepočítavajú a prispôsobujú distribúciu svetla a individuálne aktivujú 24 vysokovýkonných LED čipov LED modulu.

Dodatočná svietivosť technológie použitej v svetlometoch MULTIBEAM LED sa používa nielen na zvyšovanie výkonu čiastočného diaľkového svetla, ale aj na prevádzku diaľkového svetla.  V závislosti od situácie a hustoty premávky, vďaka výrazne kratšej dĺžky zapnutia, sa mohol dosah diaľkového svetla zvýšiť o 20 percent na približne 485 metrov.
Aktívne osvetlenie zákrut osvetlí zákruty včas

Dodatočne k výkonnému precíznemu modulu LED s vysokým rozlišením poskytuje každý svetlomet MULTIBEAM LED ďalší modul pre stretávacie svetlo, ktoré je vybavené štyrmi LED. Navyše sa môže vytočiť o 12 stupňov smerom von, a tak dodatočne funguje ako predvídavé aktívne osvetlenie zákrut na báze kamery – čo sa doteraz ešte nikdy nerealizovalo. Na tento účel sa modul na základe kamery vytočí už pred zákrutou, keď vodič ešte vôbec nezabočil, a pritom včas a najlepším spôsobom osvetlí zákrutu. Rovnako sa v závislosti od situácie znova pred koncom zákruty vytočí do rovnej polohy. Predvídavé riadenie umožňuje v závislosti od jazdnej situácie dodatočný dosah medzi 30 a 60 metrov. Vodič tak môže skôr rozpoznať nebezpečenstvá na vjazde do zákruty a výjazde zo zákruty.
Žiadna tmavá zóna na kruhových objazdoch

Nové a doteraz rovnako jedinečné osvetlenie kruhových objazdov spolupracujúce s navigáciou aktivuje pred vjazdom do kruhového objazdu odbočovacie svetlá vľavo a vpravo, aby sa tu včas dosiahla čo najlepšia viditeľnosť.
Výhoda LED

Technika svetelných diód ponúka množstvo výhod: veľmi jasné stretávacie svetlo LED sa farbou viac podobá dennému svetlu a preto je pre ľudské oko najvhodnejšie. Prieskumy totiž ukazujú, že umelé svetlo namáha oko tým menej, čím je jeho farba bližšia dennému svetlu. S farebnou teplotou 5.500 kelvinov je LED svetlo dennému svetlu (6.500 K) bližšie ako xenónové svetlo (4.200 K). Výkonné jednočipové LED diódy svetlometov MULTIBEAM LED s vysokým výkonom v lúmenoch/wattoch prispievajú k zvýšeniu efektivity a s priemernou životnosťou okolo 10 000 hodín sú navyše päťnásobne trvanlivejšie ako xenónová výbojka.

Mercedes-Benz CLS-Klasse Facelift (C 218) 2014
2010 v CLS: Prelom v technike LED

V roku 2010 sa uskutočnil prelom v technike LED. S modelom CLS predstavuje Mercedes-Benz ako prvý výrobca sériový model, ktorého dynamické svetlomety s technológiou LED ponúkajú všetky adaptívne osvetľovacie funkcie inteligentného systému osvetlenia xenónových systémov – osvetlenie ciest nižšej triedy, hmlové svetlo, aktívne osvetlenie zákrut ako aj odbočovacie svetlo. Špecialisti spoločnosti Mercedes-Benz v oblasti osvetlenia dokážu spojiť technológiu LED aj s inovatívnym adaptívnym asistentom diaľkového svetla, čo prináša celkom novú úroveň bezpečnosti v noci.

Mercedes-Benz CLS-Klasse Facelift (C 218) 2014
Trieda E: Stretávacie svetlo LED sériovo

Na jar 2013 stavia Trieda E latku v segmente osvetlenia: Sériovo sa v technológii LED realizuje stretávacie svetlo ako aj denné svetlo. Vysokoúčinné stretávacie svetlo má v súčte oboch svetlometov príkon len 34 wattov a tým je oveľa efektívnejšie ako halogénové (120 wattov) a xenónové svetlo (84 wattov, údaje zakaždým na vozidlo). V porovnaní s vozidlom s halogénovým stretávacím svetlom sa tak môže ušetriť až do 0,05 litra na 100 kilometrov alebo 2,1 gramu CO2 na kilometer. Po prvýkrát sú v tejto triede na výber svetlomety výlučne s LED.
Trieda S: koniec tradičných svetiel

S novou Triedou S nasleduje ďalší krok. Mercedes-Benz ďalej rozšíril svoju úlohu priekopníka v sektore osvetlenia: nová Trieda S je po prvýkrát vybavená výlučne LED svetlometmi a neobsahuje žiadne tradičné osvetľovacie prostriedky: Takmer 500 LED preberá funkciu osvetlenia vozovky, vozidla, interiéru a batožinového priestoru. K zvyšovaniu efektivity svetlometov rozhodujúcou mierou prispievajú nové, výkonné jednočipové LED a novovyvinutý projekčný modul, v ktorom sa odrážajú a spätne odrážajú odklonené svetelné lúče.

Nové funkcie na želanie rozširujú výkonové spektrum svetlometov LED Triedy S a medzičasom aj Triedy E a Triedy C.
Adaptívny asistent diaľkového svetla Plus po prvýkrát umožňuje jazdu s trvale zapnutým diaľkovým svetlom, počas ktorej sa zaclonia rozpoznaní účastníci premávky v svetelnom kuželi. Ak systém na báze kamery rozpozná premávku v protismere alebo pred sebou, mechanika v module svetlometov zacloní oblasť v svetelnom kuželi LED svetlometov, v ktorom sa nachádzajú ostatné vozidlá, aby ich vodiči neboli oslňovaní. Vodič môže nechať diaľkové svetlo stále zapnuté a využívať jeho dosah bez toho, aby sa tým obťažovali alebo dokonca ohrozovali ostatní účastníci cestnej premávky. Odpadajú manuálne procesy zapínania a vypínania, pričom aj  celkove sa výrazne zvyšujú jazdné časy s diaľkovým svetlom. Rozpoznajú sa možné vlastné oslnenia v dôsledku intenzívnejšieho používania diaľkového svetla a silne reflektujúcich značiek na okraji vozovky a zamedzí sa im cieleným tlmením svetlometov.
Ohľaduplne: Zadné svetlá s automaticky regulovanou intenzitou

Ohľaduplné k partnerom v cestnej premávke sú vozidlá Mercedes-Benz aj vďaka takzvanej funkcii viacerých úrovní zadných svetiel, ktorá sa prvýkrát realizovala v Triede E a medzičasom aj v Triede S a C ako ďalšia svetová premiéra. Brzdové svetlo a smerové svetlá sa pritom prevádzkujú podľa jazdného stavu a jasu okolia (deň/noc) s rôznou intenzitou.

Ak stojí napríklad vodič vozidla Mercedes v noci pred červeným semaforom na brzde, reguluje sa jas brzdového svetla automaticky nadol, aby sa neoslňoval vodič idúci za vozidlom. Širším rozptylom svetla sa zabezpečí, že svetlo nie je príliš tmavé a naďalej sa spĺňajú všetky zákonom predpísané požiadavky.
Priateľské privítanie: Funkcia Welcome Home (vitaj doma)

Ako šarmantnú osobitosť, ktorá sa po prvýkrát použila v Triede C, využívajú aj nové svetlomety MULTIBEAM LED vozidiel CLS kupé a CLS Shooting Brake svoj multifunkčný svetlovod nielen ako denné svetlo, parkovacie svetlo a smerové svetlo, ale navyše ním pozdravia vodiča, tým že tento svetlovod pri otvorení vozidla oživia sympatickými modrými svetlami – nice to see you (rád ťa vidím).

Mercedes-Benz CLS-Klasse Facelift (C 218) 2014
Inovatívne: Míľniky techniky osvetlenia Mercedes-Benz

Mercedes-Benz sa odjakživa zasadzuje za inovácie, ktoré prinášajú úžitok pre zákazníka. Mnohé inovácie nachádzajú svoje uplatnenie od výskumných automobilov ako ESF 2009 cez nositeľov inovácií ako Triedu CLS, CL a S až po objemové konštrukčné rady.

Krátka kronika najdôležitejších míľnikov techniky osvetlenia Mercedes-Benz v posledných 20 rokoch:

1991: Premiéra xenónových svetlometov s plynovou výbojkou vo výskumnom automobile Mercedes 100

1995: Xenónové svetlomety s dynamickou reguláciou dosahu svetla v Triede E

1999: Premiéra bi-xenónovej techniky v Triede CL

2003: Svetová premiéra aktívneho brzdového svetla v Triede E

2004: Svetová premiéra bi-xenónových svetlometov s aktívnym osvetlením zákrut a odbočovacím svetlom v Triede CLS
2005: Premiéra aktívneho asistenta nočného videnia v Triede S

2006: Svetová premiéra inteligentného systému osvetlenia v Triede E

2009: Svetová premiéra inteligentného systému osvetlenia s adaptívnym asistentom diaľkového svetla v Triede E

2009: Premiéra aktívneho asistenta nočného videnia Plus v Triede S a E

2010: Svetová premiéra dynamických LED svetlometov s výhradným použitím svetelných diód so všetkými funkciami osvetlenia inteligentného systému osvetlenia v Triede CLS

2010: Nové xenónové výbojky s vyššou farebnou teplotou, ktorá je bližšia dennému osvetleniu, v Triede S a E

2011: Sériový štart funkcie bodových svetiel (svetová premiéra)

2013: Trieda E sériovo s energeticky efektívnym stretávacím svetlom LED
(34 wattov/vozidlo)

2013: Svetová premiéra sériovej funkcie viacúrovňového svietenia zadných svetiel v Triede E

2013: Nová Trieda S je ako prvé vozidlo sériovo vybavená výlučne
LED  svetlometmi . Nové funkcie osvetlenia (zvláštna výbava): adaptívny asistent diaľkového svetla Plus, asistent nočného videnia Plus. Jediný osvetľovací prostriedok na palube: LED. Funkcia viacúrovňového svietenia zadných svetiel z ohľaduplnosti k nasledujúcej premávke.

2014: Trieda C so všetkým funkciami osvetlenia High-End-ILS v LED vrátane funkcie viacúrovňového svietenia zadných svetiel, ako aj funkcie pozdravu “Welcome Home“ prostredníctvom namodro rozsvietených svetlovodov.
Jedinečné v tomto segmente vozidiel.

2014: Svetová premiéra svetlometov MULTIBEAM LED v Triede CLS

Zdroj+foto: Daimler

Mercedes-Benz CLS-Klasse Facelift (BR 218) 2014

^^^Ovládanie svetiel využíva kameru na určenie polohy vozidla v zákrute pred vami. V tomto prípade MULTIBEAM LED svetlomety sklopia stretávacie svetlo aby zabezpečili optimálne osvetlenie zákruty už predtým, ako vodič natočí volant. Táto funkcia vyrovná svetla už pred opustením zákruty.

Mercedes-Benz CLS-Klasse Facelift (BR 218) 2014

^^^Adaptívny systém diaľkových svetiel Assist Plus kombinuje 24 individuálne ovládaných vysoko svietivých LEDiek s overenou technológiou LED inteligentný systém svetla. To znamená, že systém je oveľa presnejší voči ostatným systémom a dokáže vytvoriť užšiu medzeru v diaľkovom svetle. Výsledkom je neoslňovanie ostatných protiidúcich a optimálne osvetlenie okrajov vozovky.

Mercedes-Benz CLS-Klasse Facelift (BR 218) 2014

^^^Odhora:

  • multifunkčné optické vlákno obsahuje denné svietene, smerovky, bočné svetlo a funkciu “vitaj doma”
  • stretávacie svetlo je aktívne a obsahuje aj hmlové svetlo, taktiež vysiela hlavný lúč svetla s ktorým pracuje Assist Plus
  • 24 individuálne ovládaných vysoko svietivých LEDiek  takisto tvoria hlavný lúč pre Assist Plus
  • základné stretávacie svetlá pre všeobecné využitie hlavne na osvetlenie priestoru bezprostredne pred autom
  • natáčacie (zákrutové) svetlo

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.