Mať tak opäť 16. KTM RC 125

Predstavte si, že máte 16, možnosť urobiť si vodičský preukaz na 125-ku, ale už ani nie je dokopy na čom jazdiť okrem skútrov. KTM je špecialista na hľadanie dier v predaji. Tento krát zaplátali dieru jednou jogurtovou “šťavou”.

Naposledy predstavila rakúska KTM jednu 125-ku v roku 2011 a to model DUKE, čiže naháč. Od vtedy sa hrali na spiacu sopku, len aby mohli vypľuť ďalšiu srdcovku mladých ľudí. Tá srdcovka prišla tento mesiac, tento rok a je ňou RC 125 – cestná motorka.

Motor a šasi

Nie je to iba okapotovaný naháč DUKE. Je to kompletne vyvinutý nový stroj pre rozdielnych jazdcov. Áno, motor z DUKE, ten jemný ale rýchly 15-koňový štvortaktný jednovalec ostal. Ale rám je nový s omnoho športovejšou geometriou: ostrejší uhol medzi hlavou riadenia a rámom, sedenie je viacej ležanie na nádrži.

6808d0c064

Vzhľad

Už jestvuje pár cestných stodvatsaťpätiek, no väčšina nemá veľmi zmenený vzhľad. Za to KTM si mohla dovoliť priniesť na trh niečo neokukané. Sú to samé LEDky v zadných svetlách zabudovaných pod zadnou sedačkou, ostré hrany zvýrazňujúce potrebu rýchlosti, krásne zodvihnutý zadok, predný podblatník a malý blatník rovno pod svetlami (ktoré sú mimochodom žiarovkovými projektormi).

bdf24c446d

Brzdy a ABS

Skvelý vzhľad a výborné šasi sú vám však na dve veci, ak ten stroj neubrzdíte. RC-čko má vyvinuté brzdy ByBre a to v spolupráci s Brembo: radiálne ukotvený štvorpiestikový strmeň pre 300mm kotúč vpredu podporený jednopiestikovým strmeňom s 230mm kotúčom vzadu. Viete čo to znamená v praxi? Vyzerá to tak, že nebude veľký problém pre 16-ročného chalana zabrzdiť akčne na prednom kolese na križovatke a pustiť cez prechod 15-ročnú nádejnú ľadvinku.
Predstavy o frajerine na prednom kolese sa ale rozpúšťajú s novým dvojkanálovým ABS systémom od BOSCH. Neplačte! -dá sa vypnúť.

6cabb924bf

Otáčkomer

Otáčkomer je skôr veľký LCD displej umiestnený pre riadidlami na ktorom si môžete všimnúť zaradený prevodový stupeň, zostatok paliva, servisné intervaly, informácie o trasách, spotrebu, priemernú rýchlosť atď. , atď.
Pre tých, korí nie sú ale na tablety v motorkách je na výber aj z klasického svetelného indikátora preradenia – ako veľký chlapec.

Mať tak znovu 16 a možnosť chodiť na RC 125 na strednú školu.

Autor: Vladislav Baniari; Zdroj+foto: KTM

 

   4525bd242c 846066cbfb 3478b326b2

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.