Maťo Homola vyhral v absolútnom poradí na Sicílii a obhájil titul vicemajstra FIA ETCC

Maťo Homola, jeden z najúspešnejších slovenských pretekárov v súčasnosti, si na Sicílií užil druhý úspešný víkend v tohtoročnej dramatickej sezóne. Po fenomenálnom úspechu na domácom okruhu Slovakia Ring, vyhral v absolútnom poradí aj posledné podujatie tohtoročného Európskeho šampionátu FIA ETCC 2014 vo 2 200 km vzdialenom okruhu Pergusa na Sicílii.

V kvalifikácii ušla Maťovi pole position v poslednom kole o 0,15 sekundy v prospech najväčšieho súpera Nikolaya Karamysheva, štartujúceho na RML Cruze.

V prvých pretekoch Maťo tvrdo bojoval o prvé miesto s Karamyshevom, no nakoniec sa mu ho predbehnúť nepodarilo a svoje vozidlo priviezol na druhom mieste. Keďže na Sicílii sa udelovali dvojnásobné body, stal sa tak Karamyshev predčasme Majstrom FIA ETCC 2014.

Do druhých pretekov štartoval Maťo zo 7. miesta, nakoľko prvých 8 pretekárov sa do druhých pretekov zrkadlovo mení v poradí. Maťo odštartoval s taktikou nevypadnúť hneď v prvej šikane. Takže takticky si postrážil absolútne 6. miesto. V priebehu dvoch kôl už bol na 2. mieste za Igorom Skuzom. V takomto poradí aj prešli cieľovou páskou.

Po spočítaní bodov vyhral Maťo absolútne víkend na okruhu Pergusa a sicílske publikum, ale aj milióny divákov pri televíznych obrazovkách stanice Eurosport 1, si mohli vypočuť Slovenskú hymnu. Mnoho odborníkov po preteku zkonštatovalo, že Maťo je pripravený na vstup do WTCC. Držte palce.

Komentár – Maťo po prvých pretekoch v nedeľu: “Na štarte som stál na druhom mieste na pravej vonkajšej strane, a rozhodol som sa že Karamysheva na rýchlom Chevrolete predbehnem v prvej zákrute z vonkajšej strany. Vedel som že na rovinkách mi bude odchádzať tak som to riskol. No ale trať v tom mieste bola špinavá tak som prebrzdil, dostal šmyk a vyletel na trávu. Naštastie som sa hneď dostal spať na trať ale prepadol som sa na štvrté miesto. Bojoval som ďalej, a v priebehu dvoch kôl som sa prepracoval spať na druhé miesto za Karamysheva, a začala stíhacia jazda. V každom kole som sa približoval a išiel som maximálnu hranu. V poslednom kole som bol za Karamysheov iba jednu sekundu, ale nestačilo to. Po celú sezónu som viedol nevyrovnaný boj so Chevroletmi, ktoré vyhrali 3 roky po sebe celkovo v Majstrovstvách sveta WTCC. Tam mali najvyšší success ballast (závažie) z dôvodu vyrovania výkonnosti. No v našom šampionáte ETCC mali rovnakú váhu ako naše auto, a tak boli priam nedostihnuteľné. Ale gratulujem Nikolajovi Karamysheovi k titulu Majstra Európy FIA ETCC 2014.“

Komentár – Maťo po dramatickej kvalifikácií v sobotu:  “Kvôli časovým posunom z celého dňa, začala naša kvalifikácia so 45 min meškaním. Zapadajúce slnko na Sicílií však výrazne ovplyvnilo priebeh toho meraného tréningu. V niektorých úsekoch trate slnko svietilo tak prudko do očí pretekárov, a to hlavne v nebezpečných miestach, že hneď v prvom kole sa stali 2 vážne nehody, ktoré mali za následok zastavenie kvalifikácie a ďalší časový posun.

Mne sa kolíziam podarilo vyhnúť, nakoľko sme mali inú kvalifikačnú stratégiu ako moji súperi a odštartoval som do kvalifikácie so značným časovým odstupom, takže červená vlajka ma zastavila ešte v zahrievacom kole.

Následné odpratávanie následkov nehôd a opráv zvodidiel prinieslo ďalší časový
posun, ale malo aj pozitívny vplyv = slnko zapadalo a nebolo „nebezpečné.“

V kvalifikácií som si okamžite vyjazdil 2. miesto z 23 štartujúcich. Následne sme prezuli ďalšiu novú sadu pneumatík a okamžite som sa usadil 2 min pred koncom, na prvé miesto.

Môj súper Nikolaj Karamyshev ma však v poslednom kole dokázal prekonať o 0,15 sekundy. Takže zajtra štartujem do prvého preteku z prvej rady, a teda určite diváci na Slovensku v priamom prenose TV stanice Eurosport 1, neprehliadnu slovenskú vlajku.“ 

Zdroj: Homola Motorsport

201405_P90150259-zoom-orig

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.