Budeme jazdiť na vodík, čerpačky už budujú

Výrobca automobilov Daimler (Mercedes-Benz) a podnik z oblasti plynárenstva a inžinierstva Linde začnú ešte v tomto roku spoločne s podnikmi z oblasti priemyslu minerálnych olejov TOTAL, OMV, Avia a Hoyer výrazne zvyšovať počet vodíkových čerpacích staníc v Nemecku. Oba podniky pritom investujú približne po 10 mil. EUR do každej z desiatich čerpacích staníc. Ako prvá spoločnosťami Daimler a Linde iniciovaná verejná možnosť tankovania pre vozidlá s pohonom na palivové články bola 29. septembra oficiálne otvorená čerpacia stanica TOTAL-Multi-Energie na Jafféstraße v Berlíne, štvrti Charlottenburg.

Do konca roka 2015 sú naplánované ďalšie stanice na nasledujúcich miestach:

TOTAL:
• Geiselwind, Unterfranken, na A3
• Fellbach, oblasť Stuttgart
• Ulm
• Karlsruhe
• Neuruppin, Brandenburg, na A24
• letisko Kolín-Bonn
• Berlín-Mitte (prestavba disponibilnej čerpacej stanice Holzmarktstraße)

OMV:
• región Mníchov
• región Norimberg
• región Stuttgart

AVIA:
• Stuttgart východ

Hoyer:
• Lipsko, blízko A14

13853_CT_Deutschlandkarte_Wasserstofftankstellen_EN_V3

„Tešíme sa z nášho prelomu v rozširovaní siete čerpacích staníc na vodík v Nemecku,“ povedal Dr. Andreas Opfermann, vedúci úseku Clean Energy a inovačného manažmentu v spoločnosti Linde. „Takto výrazne zlepšujeme predpoklady úspešného trhového uplatnenia vozidiel s pohonom na palivové články a podporujeme už existujúce iniciatívy Clean Energy Partnership (CEP) a H2 Mobility.“

„Vyspelosť technológie palivových článkov je dnes nespochybniteľná. Od roku 2017 plánujeme uviesť na trh konkurencieschopné vozidlá s pohonom na palivové články. Momentálne je najvyšší čas na výstavbu celoplošnej siete infraštruktúry. Jasný cieľ pritom je dostať sa s vodíkom na každé miesto v Nemecku. Naša iniciatíva znamená enormný krok k celoplošnej sieti H2 v Nemecku,“ povedal profesor Dr. Herbert Kohler, vedúci koncernového výskumu a predvývoja; splnomocnenec koncernu Daimler pre životné prostredie.

Rokovania o konkretizácii a výstavbe ešte chýbajúcich siedmich staníc s ďalšími miestnymi partnermi už výrazne pokročili. V rámci Národného inovačného programu pre vodíkové technológie a palivové články (NIP) podporuje tento projekt organizácia NOW (Národná organizácia pre vodíkovú technológiu a palivové články).

B-Klasse zero emission, 2014

V momentálne prevádzkovaných staniciach CEP pokrýva Linde už 50 percent potreby vodíka zo „zelených“ zdrojov; zásobovanie 20 staníc sa vykonáva dokonca výlučne s regeneratívne vyrábaným vodíkom. Na tento účel prevádzkuje Linde vo svojom plynárenskom centre v Leuna pilotné zariadenie, ktoré pracuje na báze surového glycerínu, vedľajšieho produktu výroby bionafty. Takto získaný, certifikovaný zelený vodík v porovnaní s konvenčnými metódami výrazne znižuje škodlivé plyny spôsobujúce skleníkový efekt. Linde disponuje aj ďalšími udržateľnými zdrojmi ako bio zemný plyn a elektrolýza vody pomocou prúdu získaného z veternej energie, napríklad v rámci projektu H2BER.

Od roku 2017 plánuje spoločnosť Daimler AG masívne uviesť na trh konkurencieschopné elektrovozidlá s pohonom na palivové články. Podnik kvôli urýchleniu optimalizácie technológie a zníženiu investičných nákladov uzatvoril začiatkom roka 2013 kooperáciu so spoločnosťami Ford a Nissan s cieľom spoločného vývoja koncepcie pohonu. Pre rok 2018 počítajú experti s omnoho viac ako desaťtisíc vozidlami s palivovými článkami na európskych cestách.

Kvôli zásobovaniu týchto vozidiel by sa mala nemecká sieť H2 rozšíriť do konca roka 2015 s podporou Spolkového ministerstva, ako aj ďalších podnikov a organizácií na celkovo 50 sídiel (pozri http://www.now-gmbh.de/de/presse-aktuelles/2014/50-h2-tankstellen.html). Iniciatíva H2 Mobility, na ktorej sa zúčastňujú aj Daimler, Linde, TOTAL a OMV, sa okrem toho v minulom roku dohodla na podrobnom akčnom pláne na výstavbu približne 400 staníc do roku 2023.

Spoločnosť Linde otvorila v júli 2014 vo Viedni celosvetovo prvú malosériovú výrobu pre vodíkové čerpacie stanice.

Sú to zatiaľ iba stanice v Nemeckej republike, no pevne veríme, že toto bude iba štartovací impulz aj pre zvyšné krajiny, minimálne v Európskej únii.

Zdroj+foto: Daimler

B-Klasse zero emission, 2014

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.