MINI John Cooper Works. Motokára so strechou

Nové MINI John Cooper Works.
MINI má vášeň pre automobilové preteky zakorenenú vo svojich génoch už 55 rokov. Tradícia sa implementovala do aktuálneho vydania vrcholového športovca v segmente malých vozidiel – do nového MINI John Cooper Works.

Stručný prehľad 

  • Štartovací signál pre ďalšiu generáciu špičkového športovca v segmente malých automobilov. Nové MINI John Cooper Works spája jedinečnú pretekársku dušu s nádychom prémiového segmentu a rozširuje produktové portfólio najmladšej generácie MINI. Automobil je založený na nezameniteľnom a tradičnom spojení medzi MINI a John Cooper Works, ktoré mu svojimi vynikajúcimi výkonmi dodáva neotrasiteľné postavenie medzi konkurentmi.
  • Extrémna zábava za volantom a exkluzívne vyžarovanie vďaka technológiám, ktoré pochádzajú z motoršportu a našli si svoje uplatnenie na pohone, podvozku a aerodynamike. K tomu špecifické dizajnové prvky v exteriéri aj v interiéri. Jedinečnosť 3-dverovej verzie podčiarkujú aj úpravy dizajnu.

P90167743-highRes

  • Najsilnejší motor, aký sa kedy objavil pod kapotou britskej prémiovej značky. Benzínový 2-litrový štvorvalcový motor obsahuje vďaka skúsenostiam a know-how z motoršportu aj najnovšie technológie ako MINI TwinPower Turbo. Výkon poskočil na 170 kW (231 k) a dopĺňa ho priebeh zameraný na maximálny zážitok z jazdy podčiarknutý emotívnym zvukom piestov, turba a výfuku. Kombinovaná spotreba podľa európskeho jazdného cyklu: 6,7 l/100 km, kombinované emisie CO2: 155 g/km.
  • Výkon motora je oproti predchodcovi vyšší o 10 percent. Maximálny krútiaci moment poskočil o 23 percent na 320 Nm. Súčasťou sériovej výbavy je 6-stupňová manuálna prevodovka, za príplatok 6-stupňová športová automatická prevodovka Steptronic. S manuálnou prevodovkou trvá zrýchlenie z 0 na 100 km/h iba 6,3 s (mínus 0,2 s), prípadne 6,1 s (mínus 0,6 s) s automatom. Pružnosť sa zlepšila o 10 percent (80 – 120 km/h za 5,6 s). Podľa európskeho cyklu klesli hodnoty spotreby a emisií CO2 v spojení s automatickou prevodovkou o 20 percent na 5,7 l/100 km a 133 g/km.
  • Podvozok je precízne nastavený a zladený s výkonom motora. Jeho súčasťou sú aj novo vyvinuté športové brzdy značky Brembo. Automobil jazdí na exkluzívnych 17-palcových kolesách z ľahkých zliatin John Cooper Works Race Spoke. Riadenie s posilňovačom pracuje podporuje systém Servotronic. Podvozku pomáhajú asistenčné systémy Dynamic Stability Control (DSC) spolu s Dynamic Traction Control (DTC), Electronic Differential Lock Control (EDLC) a Performance Control. Za príplatok je k dispozícii aj dynamická kontrola tlmičov.

P90167736-highRes

  • Tvar karosérie je aerodynamicky optimalizovaný. Predný nárazník sa vyznačuje veľkým otvorom na vstup vzduchu, v 3-dverovom modeli si v ňom našli miesto aj hmlové svetlomety. Jedinečnosť vozidla umocňujú špecificky tvarované bočné prahy a zadný nárazník, aerodynamike pomáha aj strešný spojler John Cooper Works.

P90167729-highRes

  • Neopakovateľný vzhľad zabezpečujú špeciálne dizajnové doplnky a prvky výbavy. Dizajn obohacujú aj LED svetlomety a biele smerovky. Lemy blatníkov dostali výraznejšie tvary. Na maske chladiča, pri bočných smerovkách a na veku batožinového priestoru sa nachádzajú znaky John Cooper Works. Spaliny odchádzajú cez športový výfuk so špeciálne tvarovanými koncovkami. Nové MINI John Cooper Works dostalo originálny zelený lak karosérie Rebel Green.
  • Charakteristický športový nádych sa dostal aj do interiéru. Dominujú mu exkluzívne športové sedadlá s integrovanými opierkami hlavy John Cooper Works čalúnené kombináciou látky a alkantary, nástupné prahy John Cooper Works, multifunkčný volant John Cooper Works vrátane radiacich páčok v prípade príplatkovej 6-stupňovej automatickej športovej prevodovky Steptronic. Originálny tvar od John Cooper Works dostala aj radiaca páka, prípadne volič automatickej prevodovky. Špeciálny vzhľad dostali aj prístroje a palubná doska ako aj kľúč vozidla. Pedále aj opierka na nohu sú vyhotovené zo špeciálnej ocele, stropu vozidla dominuje antracitová farba a súčasťou sériovej výbavy je aj Driving Excitement Paket.

P90167744-highRes

  • Konštruktéri sa venovali zlepšeniu štruktúry karosérie a jej zosilneniu v prípade nárazu. Hmotnosť sa aj napriek bohatšej základnej výbave podarilo udržať na úrovni predchodcu. Súčasťou sériovej bezpečnostnej výbavy sú predné a bočné airbagy, okenné airbagy, trojbodové bezpečnostné pásy na všetkých sedadlách, vpredu aj s predpínačmi a obmedzovačmi pritiahutia. Zadné sedadlá disponujú kotviacimi bodmi ISOFIX, ktoré sa za príplatok môžu nachádzať aj na sedadle spolujazdca. Vo výbave sa nachádza aj kontrola tlaku v pneumatikách a aktívna predná kapota, ktorá chráni chodcov v prípade zrážky.
  • Na individualizáciu a zvýraznenie jedinečného charakteru nového MINI John Cooper Works slúžia aj ďalšie doplnky a príslušenstvo z ponuky John Cooper Works Tuning. Patrí tam napríklad príplatkový MINI Head-Up-Display so zobrazovaním vybraných údajov, strecha a kryty vonkajších spätných zrkadiel v červenej farbe Chili Red, 18-palcové kolesá z ľahkých zliatin John Cooper Works, pásy na kapote John Cooper Works ako aj ďalšie doplnky interiéru aj exteriéru z dizajnovej línie John Cooper Works Pro. Všetky tieto prvky sa nachádzajú v ponuke originálneho príslušenstva MINI.

P90167738-highRes

  • V ponuke je aj viacero príplatkových prvkov, ktoré slúžia na zvýšenie zábavy za volantom, komfortu a bezpečnosti: Park Distance Control, parkovací asistent, parkovacia kamera, automatický radarový tempomat, funkcia automatického brzdenia pred prekážkou, automatické prepínanie diaľkových svetiel ako aj funkcia rozpoznávania dopravných značiek, balík vnútorného LED osvetlenia vrátane automatického nastavenia intenzity náladového osvetlenia, komfortný vstup do automobilu, elektricky ovládané strešné okno, automatické stmavovanie vnútorného aj vonkajších spätných zrkadiel, vyhrievanie sedadiel, 2-zónová klimatizácia, navigačný systém MINI, navigačný systém MINI Professional, MINI Radio Visual Boost či HiFi systém Harman Kardon. Ďalšie možnosti individuálnych úprav poskytuje celá paleta dekorácií na strechu a kryty vonkajších spätných zrkadiel, pásov na kapotu, rôzne čalúnenia sedadiel, obkladových materiálov v interiéri či farebných motívov ako aj široká ponuka programu MINI Yours.

P90167732-highRes

  • O zábavu na palube sa stará zabudovaný zábavný systém MINI Connected. Vodič má vďaka zabudovanej SIM karte k dispozícii aj inteligentný systém na núdzové volanie a servisné služby MINI TeleServices. Široké možnosti a ďalšie rozširovanie funkcií ponúka spolupráca automobilu s mobilným telefónom v oblasti využitia rôznych aplikácií. Ako príklad slúžia exkluzívne funkcie MINI – Mission Control, Dynamic Music, Driving Excitement a MINIMALISM. Ďalší stupeň podpory vodiča predstavujú služby MINI Connected XL Journey Mate, ktoré využívajú aktuálne dopravné informácie. Vďaka online spojeniu sa dajú využívať sociálne siete ako Facebook, Twitter a foursquare ako aj Glympse. Posádka môže prijímať správy cez RSS alebo sa zabávať s pomocou služieb Spotify, GoPro, AUPEO!, Stitcher, Deezer, Audible, Napster/Rhapsody a TuneIn.

Motor, jazdné výkony, spotreba a emisie

MINI John Cooper Works: štvorvalcový benzínový motor s technológiou MINI TwinPower Turbo (prepĺňanie, priame vstrekovanie, variabilné časovanie ventilov, variabilné nastavovanie vačkových hriadeľov),

Zdvihový objem: 1 998 cm3, výkon: 170 kW/231 k pri 5 200 – 6 000 ot./min.,

Najvyšší krútiaci moment: 320 Nm pri 1 250 – 4 800 ot./min.,

Zrýchlenie (0–100 km/h): 6,3 s (automatická prevodovka: 6,1 s),

Najvyššia rýchlosť: 246 km/h (246 km/h),

Kombinovaná spotreba podľa EÚ: 6,7 l (5,7 l)/100 km,

Emisie CO2 podľa EÚ: 155 g/km (133 g/km), emisná norma: EU6.

 Vonkajšie rozmery:

Dĺžka: 3 874 mm; Šírka: 1 727 mm ;Výška: 1 414 mm; Rázvor: 2 495 mm

Zdroj+foto: BMW Group

P90167726-highRes  P90167728-highRes  P90167730-highRes P90167731-highRes  P90167733-highRes P90167734-highRes P90167735-highRes  P90167737-highRes  P90167739-highRes P90167741-highRes P90167742-highRes   P90167745-highRes P90167748-highRes

About V

One thought on “MINI John Cooper Works. Motokára so strechou

Leave a Reply

Your email address will not be published.