Nový Renault Koleos

Nový Koleos sa predstavil na šiestom medzinárodnom autosalóne v Buenos Aires. Všeobecne je tento automobil uznávaný pre komfort cestovania, ktorý ponúka, rozsiahlu výbavu a agilné schopnosti v teréne.

Renault, však prichystal pre tento model nový kabát s charakteristickými črtami nových Renaultov. Nový Koleos sa dá ľahko rozpoznať vďaka novej prednej časti, ktorá stelesňuje nové dizajnové smerovanie značky. Vonkajšie spätné zrkadlá sú vybavené LED svietidlami a dvere batožinového priestoru sa dajú otvoriť dvoma spôsobmi. Všade v interiéri nájdete kvalitné materiály. Vo výbave môžte mať aj panoramatické strešné okno, ktoré svojou plochou 0,75 m2 dokonale presvetľuje interiér. Je vybavený novým multimediálnym systémom Renault R-Link, ktorý je integrovaný v palubnej doske v podobe 7-palcového dotykového displeja. Umožňuje ovládanie všemožných multimediálnych zariadení, od navigácie, rádia a telefónov s Bluetooth na (s podporou streamovania hudby), rovnako ako aj pripojenie prenosných hudobných prehrávačov. Systém má prístup  na Renault R-Link Store, ktorý môže obsahovať 50 a viac aplikácií (v závislosti od krajiny), ktoré možno stiahnuť priamo do vozidla alebo do počítača.

Ďalšou novinkou je funkcia Blind Spot Warning (BSW), ktorá poskytuje vizuálne upozornenie, keď je cudzie vozidlo v mŕtvom uhle. Nový Koleos sa dodáva štandardne s hands-free kartou pre štartovanie a uzamykanie auta. Vo výbave nechýba tiež elektronická parkovacia brzda, svetlá s automatickým rozsvietením, stierače s dažďovým senzorom, tempomat s obmedzovačom rýchlosti, asistent rozjazdu do kopca. O kvalitný zvuk hudby sa postará audiosústava BOSE so 7 reproduktormi, jedným basovým reproduktorom a digitálnym zosilňovačom.

Bezpečnosť zahŕňa všetkých aktívnych elektronických pomocníkov vrátane ABS s rozdeľovačom brzdnej sily, brdovým asistentom, stabilizačný systém ESP a kontrolou nedotáčavosti. V pasívnej bezpečnosti vozidlo ponúka 6 airbagov, predpínače  bezpečnostných pásov a úchytky ISOFIX na bezpečné uchytenie detských sedačiek na  prednom spolujazdcovom a krajných zadných sedadlách, nehovoriac o kabíne, ktorá tvorí bezpečnostnú klietku z vysokopevnostných ocelí v prípade havárie.

Nový Koleos si môžete zaobstarať s pohonom 4×2, kde poháňaná je predná náprava alebo s pohonom 4×4. Pohon 4×4 má pôvod z partnerskej značky Nissan. Zvoliť si môžte tri režimy jazdy: AUTO, LOCK alebo 2WD. V režime AUTO sa krútiaci moment rozdeľuje medzi nápravy automaticky v závislosti na trakčných podmienkach . Na normálnej ceste je všetok krútiaci moment sústredený na pohon prednej nápravy, avšak keď dôjde k strate trakcie, riadiaca jednotka presunie časť výkonu na zadnú nápravu. V režime LOCK je prevod elektronicky uzamknutý v pomere 50:50 výkonu na nápravy. Tento režim umožňuje lepšiu priechodnosť po blatistých a zasnežených cestách aj necestách. Režim 2WD znamená výlučne pohon prednej nápravy tohto sympatického SUV.

Autor: Stanislav Frivaldský

Galéria Renault Koleos

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.