MINI Coupé a MINI Roadster: dvaja atléti vbiehajú do cieľovej rovinky

Zmena v závode MINI Oxford: zatiaľ čo celosvetový dopyt po novom trojdverovom a novom päťdverovom MINI, nasadenom na trh pred niekoľkými mesiacmi, stúpa, výroba dvoch verzií staršej generácie tohto originálu sa v segmente prémiových malých automobilov chýli ku koncu. Dvojica dvojsedadlových atlétov MINI Coupé a MINI Roadster spoločne ukončí svoju kariéru presne podľa plánu.

Britský výrobca prémiových áut týmto krokom pokračuje v generačnej obmene modelového radu v súlade s produkciou vozidiel v oxfordskom závode. Práve tu prebieha výroba nového päťdverového a nového trojdverového MINI. Oba modely sú dostupné so siedmimi rôznymi typmi motorov.

MINI Coupé sa po prvýkrát predstavilo v „Zelenom pekle“ – svoju celosvetovú premiéru absolvovalo na 24-hodinových pretekoch na okruhu Nürburgring Nordschleife tesne predtým, než sa objavilo na Medzinárodnej automobilovej výstave vo Frankfurte (IAA) v roku 2011. Model MINI John Cooper Works Coupé Endurance túto výzvu zvládol naozaj bravúrne, čím zdôraznil nielen športové kvality, ale tiež spoľahlivosť úplne prvého dvojsedadlového automobilu v novom rade vozidiel MINI. MINI Coupé od tých čias ponúka vzrušujúci a intenzívny motokárový zážitok, a to vďaka svojim silným motorom, charakteristickému nastaveniu zavesenia kolies, nízkemu ťažisku a zadnému spojleru, ktorý sa pri vysokých rýchlostiach automaticky vysúva. Nezameniteľný tvar strechy s integrovaným spojlerom a plochou siluetou, skvele dopĺňajúci jeho jazdné vlastnosti, dodáva MINI Coupé atletický a zároveň jedinečný vzhľad.

Najnovším dôkazom popularity MINI Coupé je titul „Najlepší automobil 2015“ vo svojej triede od čitateľov magazínu „auto, motor und sport“. Víťaz kategórie najdovážanejších malých áut teraz vchádza do cieľovej rovinky spoločne s MINI Roadster, ktorého kariéra, definovaná nefalšovanou zábavou z jazdy a spontánnou zábavou na čerstvom vzduchu, sa rovnako chýli ku koncu.

Britský prémiový výrobca dobyl atraktívny segment automobilov aj s modelom MINI Roadster.  Prvý dvojsedadlový kabriolet v histórii tejto značky má plátennú strechu. Tú možno veľmi rýchlo otvoriť, a to buď manuálne, alebo poloautomaticky. Priestorný batožinový priestor MINI Roadsteru, podobne ako v MINI Coupé, umožňuje prístup z interiéru vozidla a navyše ponúka aj úctyhodnú mieru funkčnosti.

Nová generácia modelov tiež v čoraz väčšej miere poskytuje pasažierom pocit charakteristický pre vozidlá MINI. Nové trojdverové MINI (kombinovaná spotreba paliva: 5,7 – 3,4 l/100 km, kombinované emisie CO2: 133 – 89 g/km) a nové päťdverové MINI (kombinovaná spotreba paliva: 5,9 – 3,5 l/100 km, kombinované emisie CO2: 136 – 92 g/km) tiež ponúka možnosť výberu spomedzi štyroch benzínových a troch naftových motorov s výkonom od 55 kW/75 k až do 141 kW/192 k. Najnovším prírastkom je extrémne atletický MINI John Cooper Works (kombinovaná spotreba paliva: 6,7 l/100 km, kombinované emisie CO2: 155 g/km), ktorého štvorvalcový turbomotor disponuje najvyšším výkonom zo všetkých sériovo vyrábaných modelov MINI – až 170 kW/231 k.

Oxfordský závod MINI medzitým naďalej vyrába záruku skvelej zábavy na čerstvom vzduchu. Model MINI Convertible je dostupný s tromi benzínovými a dvomi naftovými motormi. Okrem neho z výrobných liniek naďalej schádza aj MINI John Cooper Works Convertible.

V segmente prémiových kompaktov majú zase k úspechu namierené modely MINI Countryman a MINI Paceman – všestranné päťmiestne vozidlo a Sports Activity Coupé tiež ponúkajú širokú škálu motorov. Oba tieto modely možno navyše vybaviť pohonom všetkých štyroch kolies ALL4 vyvinutým špeciálne pre MINI.

Zdroj+foto: BMW Group

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.