Mercedes-Benz G 500 4×4². Vyskočím ti na hrb

Lepšia ako Trieda G môže byť už len Trieda G. Tento názor vyjadrili vývojári už prostredníctvom modelu G 63 AMG 6×6 značky Mercedes-Benz a teraz pokračujú modelom G 500 4×4².

Základný recept na prípravu tohto všestranného víťaza je jednoduchý: vezmeme vynikajúci hnací mechanizmus s pohonom všetkých kolies vrátané portálových náprav 6×6 – redukovaný o jednu nápravu – a celé to spojíme s novovyvinutým variabilným podvozkom a sériovou karosériou Triedy G. Sila motora V8 s 310 kW (422 k), 22-palcové súkolesia s pneumatikami 325/55, prídavné diely z uhlíkových vlákien a k tomu gurmánske prísady z lákavej ponuky designo Exklusiv pre interiér – a 5-hviezdičkové menu pre všetkých nadšencov terénnej jazdy je hotové.

Prírastok do rodiny extrémnych modelov Triedy G: k modelu G 63 AMG 6×6 pribudol modelový brat G 500 4×4². Showcar blízky sériovej výrobe je novým vrcholom v histórii Triedy G, ktorá v sebe skrýva superlatívy a spája všetky výhody konštrukčného radu. Sériové modely Triedy G poskytujú pevný základ v podobe karosérie a rebrinového rámu, ktoré jednoducho a bez akéhokoľvek posilnenia kompenzujú podstatne zvýšenú výkonnosť modelu G 500 4×4². Od G 63 AMG 6×6 dostal v upravenom tvare silný permanentný pohon všetkých kolies s portálovými nápravami. Priestor motora ukrýva úplne nový motor V8 so zdvihovým objemom štyri litre, priamym vstrekovaním a preplňovaním dvoma turbodúchadlami. Nový je aj podvozok s dvojitými teleskopickými vzperami a nastavovaním tlmičov. Cestujúci si preto môžu v interiéri modelu G 500 4×4² vychutnávať komfort a pohodlie na úrovni luxusného sedana.

Mercedes-Benz G500 4x4² Showcar

Nový agregát ponúka silu V8 s dvoma turbodúchadlami

4,0-litrový motor V8 s dvoma turbodúchadlami modelu G 500 4×4² sa vyznačuje vynikajúcim priebehom výkonu, cielenou odľahčenou konštrukciou, ako aj vysokou hospodárnosťou. V novovyvinutom osemvalci sa využíva preplňovanie dvoma turbodúchadlami, pri ktorom obidve dúchadla nie sú usporiadané vonku na radoch valcov, ale medzitým na cylindrickom V – takzvanej „horúcej vnútornej časti“. Výhodou tohto usporiadania je kompaktná konštrukcia motora, optimálna reakcia a nízke emisie výfukových plynov. Prípravu zmesi zabezpečuje priame vstrekovanie benzínu piezoinjektormi, ktoré sa využíva výlučne vo vozidlách značky Mercedes-Benz. Proces spaľovania s vedeným lúčom bol v tretej generácii zdokonalený, aby spĺňal všetky budúce zákonné požiadavky. Vysoko hospodárny a ekologický 4-litrový motor V8 s dvoma turbodúchadlami by pri sériovom používaní splnil emisnú normu Euro 6 legislatívnej úpravy o regulácii maximálneho množstva pevných častíc, ktorá začne platiť až od roku 2016. Kľuková skriňa V8 je vyrobená z hliníkovej zliatiny a zaručuje najvyššiu pevnosť pri najnižšej možnej hmotnosti. Plochy valcov vyrobené technológiou NANOSLIDE® sú dvakrát tvrdšie ako bežne používané liatinové vložky valca, minimalizujú vnútorné trenie, a tým aj spotrebu paliva a umožňujú najvyššie jazdné výkony. Technológiu NANOSLIDE® vyvíjala spoločnosť Daimler od roku 2000 a od roku 2006 sa úspešne a spoľahlivo uplatnila vo vyše 200 000 motoroch.  Dvojité bočné výfuky, tzv. sidepipes, umiestnené na oboch stranách pred zadnými kolesami vytvárajú aj v modeli G 500 4×4² zvuk typický pre Triedu G a zvládajú kompletný repertoár výkonného športového vozidla – od jemného mrmlania vo voľnobehu, cez zvučný  hlas v rozsahu čiastočného zaťaženia až po energické hrmenie pri zrýchlení pod plným zaťažením. Využitím bočných výfukov vzniká vítaný vedľajší efekt – lepšie terénne vlastnosti, pretože nie sú potrebné bežné koncové tlmiče výfuku v zadnej časti, a preto nedochádza k obmedzeniu nájazdového uhla.

Mercedes-Benz G 500 4x4²

Neprekonateľný v teréne aj na vozovke

To, že svet terénneho jazdenia sa pre model G 500 4×4² začína až tam, kde iné vozidlá končia, je pri pohľade na hlavné údaje podvozka a hnacieho mechanizmu viac ako jasné. Ale fakt, že nové „G“ podáva absolútne presvedčivý výkon aj počas jazdy na asfaltovej ceste, je prekvapujúce. Vďaka výrazne širšiemu rozchodu portálových náprav v porovnaní so sériovým vozidlom (+ 299 mm), veľkým 22-palcovým diskom s rozmermi 325/55 R 22 a nastavovaniu tlmičov so športovým režimom, prechádza vynovená Trieda G napriek vyššiemu ťažisku cez zákruty tak dynamicky, že cestujúci sa cítia skôr ako v športovom a nie v terénnom vozidle. Platí to aj pre jazdu na nespevnených úsekoch alebo zasnežených vozovkách, pričom sa na týchto šmykľavých povrchoch predstaví výkon pretekárskeho vozidla. Pre toho, kto využíva model G 500 4×4² mimo spevnených ciest, odporúčame na želanie dodávané pneumatiky MT na terénnu jazdu s rozmermi 37 x 12,5 x18 palcov. Stály pohon všetkých kolies bez terénnej redukcie v rozdeľovacej prevodovke, portálové nápravy a tri diferenciály uzamykateľné počas jazdy by sme v tradičných terénnych vozidlách hľadali márne. Výsledkom je nespútaná jazdná dynamika za každých podmienok. Aj tie najvyššie pieskové duny zdolá s ľahkosťou, skalnatý terén preskočí ako kamzík a prejazd vodou je preňho maličkosťou. Portálové nápravy vyvinuté na všestranné používanie dopĺňajú portfólio terénnej jazdy vo vozidlách značky Mercedes-Benz a sú technickou prednosťou modelu G 500 4×4². Na rozdiel od pôvodných tuhých náprav sa kolesá v tomto prípade nenachádzajú vo výške stredu nápravy, ale vďaka pridanému prevodu v nábojoch sú uložené podstatne nižšie na hlaviciach náprav. Vďaka tomu sa pri modeli G 500 4×4² zvýši svetlá výška na 450 milimetrov a brodivosť – alebo skôr hĺbka ponorenia – na 1 000 milimetrov.

Mercedes-Benz G500 4x4² Showcar

Dokonalosť v skvelej výške: triky portálových náprav

Konštrukcia portálových náprav má však ešte ďalšie rozhodujúce výhody, vďaka ktorým sú nákladné prispôsobenia celkom zbytočné: vďaka nezmenenému uloženiu tuhých náprav k podvozku zostávajú pripojovacie body zavesenia, spojenie s riadením, ako aj poloha kardánových hriadeľov nezmenené. Redukcia v portálových prevodovkách navyše vyrovnáva obrovský obvod valenia terénnych, ako aj cestných pneumatík. Nezmenili sa ani prevodové pomery, pohon tachometra a senzorika ABS. Táto redukcia v ozubených prevodoch má aj ďalší efekt, že hnací moment sa nastavuje až na kolese, čím sa redukuje mechanické zaťaženie v celom hnacom mechanizme, predovšetkým hnacích hriadeľov.

Mobilné vyjadrenie nezávislosti – podvozok

Podvozok sa vo svojich hlavných črtách zakladá na sériovom modeli G a ponúka perfektnú symbiózu športovej dynamiky a uvoľneného komfortu, na spevnených cestách, ako aj v teréne. Rozhodujúcim spôsobom sa tu prejavuje nové nastavenie tlmičov prevzaté z pretekárskeho športu. Na každé koleso sa používajú dve paralelne vedené teleskopické vzpery. Jedna teleskopická vzpera pracuje tradične s určenými charakteristikami pruženia. Druhá teleskopická vzpera disponuje elektronicky regulovaným nastavovaním tlmičov, ktoré týmto spôsobom regulujú reakciu tlmenia v závislosti od príslušnej jazdnej situácie. Výsledkom tohto nastavenia je výrazné rozpätie medzi nastavením SPORT a COMFORT, ktoré si vodič môže vybrať pomocou tlačidla na stredovej konzole. Časy preradenia medzi oboma režimami dosahujú rekordných 15 milisekúnd. Pri dynamickej jazde v zákrutách je športové nastavenie cenným prínosom, pretože výrazne tuhšie pripojenie podvozka umožňuje vyššiu rýchlosť pri prejazde zákrutou. Ak si chce vodič vychutnať pohodlnú jazdu, vyberie si nastavenie COMFORT, ktoré stlmí všetky nerovnosti na ceste. V extrémnych situáciách ako náhle vyhýbacie manévre sa s cieľom maximálnej bezpečnosti jazdy automaticky prepne na tvrdú charakteristiku. Komfortné nastavenie pomáha aj pri prejazdoch nespevneným terénom, pretože kolesá udržiavajú lepší kontakt so zemou. Hlavne pri výrazne členitom teréne sa môže efektívne využiť každá možnosť trakcie podkladu.

Mercedes-Benz G 500 4x4²

Spoločnosť s ručením neobmedzeným: disky so systémom beadlock s pneumatikami MT

Špeciálne pre ťažké jazdy v teréne sú pre model G 500 4×4² na výber optimalizované pneumatiky: pneumatiky Mud Terrain (M/T) s rozmermi 37 x 12,5 x18 palcov na špeciálnych diskoch so systémom beadlock. V bežnom prípade zabraňujú bežné kombinácie diskov a pneumatík zníženie tlaku vzduchu na podporu trakcie pri prejazdoch napríklad pieskom na 0,5 barov. V tomto prípade je najnižšia hranica 1,0 bar, pretože pod týmto tlakom by sa mohli pneumatiky pri riadiacich manévroch oddeľovať alebo vnikajúci piesok by narušil tesniacu plochu medzi pneumatikou a diskom, čo by spôsobilo únavový defekt pneumatiky. Nie však pri modeli G 500 4×4². Tu sa totiž používajú špeciálne dvojdielne 18-palcové disky so systémom beadlock. Pri tomto druhu konštrukcie sa pneumatika pri montáži privrie medzi oboma polovicami disku a vnútorným kruhom beadlock tak pevne, že ani pri úplnej strate vzduchu neskĺzne z disku a bráni vniknutiu piesku. Ak by napriek predvídavému spôsobu jazdy a výbornej svetlej výške predsa len došlo k tvrdému kontaktu podvozka so zemou, nie je to žiaden problém. Vývojári totiž prezieravo počítali aj s tým a tento nový model vybavili robustnou, dvojdielnou ochranou spodku vozidla z ušľachtilej ocele. Najdôležitejšie agregáty v prednej a zadnej časti sú preto dobre chránené pred údermi a silnejšími nárazmi.

Mercedes-Benz G500 4x4² Showcar

Športový luxus na druhú

Pri pohľade na model G 500 4×4² nehrozia žiadne pochybnosti o jeho poslaní. Objemné pneumatiky, ohromná vzdialenosť od zeme, výška necelých 2,25 metra pri šírke takmer 2,10 metra a jasný priamočiary dizajn vzbudzujú rešpekt už na prvý pohľad. Ďalšie zaujímavosti: koncovka s integrovanými svetelnými lištami s LED nad čelným sklom a mohutné, čiastočne lakované rozšírenia blatníkov – oboje z uhlíkových vlákien – ako aj predný nárazník modelov G 63 AMG a G 65 AMG. Výbava interiéru pôsobí športovo-luxusne. G 500 4×4² ponúka luxusné prostredie s balíkom designo Exklusiv. Bočné diely sedadiel a opierky hlavy, ako aj prístrojová doska, stredová konzola a lakťové opierky vo dverách sú vyhotovené v čiernej koži designo s bielymi kontrastnými ozdobnými švami. Sedacie plochy a dverové panely sú potiahnuté mikrovláknom DINAMICA a presviedčajú atraktívnym kosoštvorcovým prešívaním. Vhodným doplnením sú obloženia DINAMICA na čalúnení stropu a stĺpikoch karosérie.

Mercedes-Benz G 500 4x4²

Centrom sveta „G“ je Graz

Vývojové oddelenie Triedy G značky Mercedes-Benz so sídlom v Grazi je kompetenčné centrum pre záležitosti týkajúce sa modelov „G“ a zodpovedá za vývoj a sériovú starostlivosť legendárneho terénneho vozidla. Rakúsky Graz je navyše od roku 1979 výrobným sídlom všetkých osobných a komerčných vozidiel Triedy G. Či a kedy padne rozhodnutie o sériovej výrobe modelu G 500 4×4² značky Mercedes-Benz, závisí od odozvy na showcar zrelý na sériovú výrobu.

Zdroj+foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz G500 4x4² Showcar Mercedes-Benz G500 4x4² Showcar Mercedes-Benz G500 4x4² Showcar Mercedes-Benz G500 4x4² Showcar  Mercedes-Benz G500 4x4² Showcar Mercedes-Benz G500 4x4² Showcar Mercedes-Benz G500 4x4² Showcar Mercedes-Benz G500 4x4² Showcar Mercedes-Benz G 500 4x4² Mercedes-Benz G 500 4x4²  Mercedes-Benz G 500 4x4² Mercedes-Benz G 500 4x4² Mercedes-Benz G 500 4x4²

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.