Mercedes-Benz GLC. SUV ktoré to natrie konkurencií

Výhody kombíka, vyššieho podvozku, krátkych vonkajších rozmerov, luxusne-komfortného interiéru, to všetko zahŕňa Trieda GLC od Mercedes-Benz

Trieda GLC je nástupcom triedy GLK, aj keď sa to nezdá. GLK bola už od uvedenia na trh v roku 2008 atypicky tvarovaná krabica. Mercedes-Benz však v rámci svojho omladzovacieho programu všetkých tried spravil rázny krok s triedou GLK. Úplne ju zrušil a túto prázdnu medzeru v segmente stredných SUV vozidiel naplnil čerstvým GLC.

Nie každé SUV je zbytočné

SUV je skratka pre sport utility vehicle, čo znamená športovo-úžitkové vozidlo. Športové vedia byť tak možno AMG SUV-čka od Mercedesu, M SUV-čka od BMW a SUV od Porsche, no inak SUV nie je športové. Aj keby chcelo byť, má príliš vysoko ťažisko, posed nie je športový, väčšinou je v zákrutách nedotáčavé a svojou konštrukciou vytvára zbytočný odpor vzduchu či už podvozkom, alebo veľkou čelnou plochou . Úžitkové je dnes už takisto máloktoré SUV. Ste ochotní dať do nového drahého SUV pár vreciek cementu, alebo kláty dreva? Nie, pretože kufor je jednak viacej vysoký, ako hlboký a hlavne je polstrovaný a všade sú rôzne plastové ozdoby a páčky a o vaničke a plastoch, ktoré sa nedajú len tak zničiť ani zmienka. Ďalej sa s SUV skutočne ťažko parkuje, jednak kvôli jeho vonkajším rozmerom a jednak kvôli jeho nemožnému polomeru otáčania. S SUV sa ešte aj veľmi zle, až nebezpečne jazdí po mokrej vozovke a v asfaltových koľajach práve kvôli širokým pneumatikám.

Áno, aj GLC trpí niektorými nedostatkami SUV, ale nie všetkými. Kufor je hloký ako vo väčšom sedane a plus je dostatočne vysoký a má dokonca aj dvojité dno v ktorom je odkladací priestor naviac (objem batožinového priestoru 550l voči batožinovému priestoru kombi Triedy C 490l). Polomer otáčania 5,9m nie je tak vzdialený od polomeru otáčania sedanu Triedy C (5,61m). V štandardnej výbave má GLC adaptívny podvozok, t.j. tlmiče dokážu aktívne pracovať počas jazdy a auto nie je v zákrutách tak naklánané. Žeby SUV, ktoré vyvracalo väčšinu negatívnych vlastností tohto segmentu? Áno, GLC je krásnym príkladom, že SUV môže byť skutočne aj športové, aj úžitkové.

Mercedes-Benz GLC interior interiér exterior exteriér 2015 (4)Mercedes-Benz GLC interior interiér exterior exteriér 2015 (36) Mercedes-Benz GLC interior interiér exterior exteriér 2015 (35)  Mercedes-Benz GLC interior interiér exterior exteriér 2015 (33) Mercedes-Benz GLC interior interiér exterior exteriér 2015 (32) Mercedes-Benz GLC interior interiér exterior exteriér 2015 (31)

Vyšší štandard každým novým modelom

Mercedes-Benz dvíha latku štandardnej výbavy každým novým modelom a ostatní výrobcovia sa ich snažia márne dobehnúť. V štandardnej výbave má GLC parkovacieho asistenta (ktorý zaparkuje automobil sám, stačí mu od vás na to dať smerovku), asistent jazdy pri bočnom vetre (ktorý spolupracuje s ESP), 9 airbagov (medzi iným aj kolenný), váhový senzor pre zapnutie/vypnutie airbagov pri použití detskej autosedačky, 9-stupňová automatická prevodovka (zabudnite na manuál), podvozok AGILITY CONTROL (so selektívnym systémom tlmenia), atď.

Ďalej pekne spracovaný interiér (ktorého vývoj prebiehal v Johnson Controls v Trenčíne) v spojení kože a dreva dodáva jednoznačne nadštandardný dojem z auta zastupujúceho strednú triedu. Predné pohodlné sedačky nenahnevajú ani pri dlhej jazde. Zadné sedačky sú veľkorysé na priestor a museli by ste do auta posadiť basketbalistov z NBA, aby sa auto zdalo nedostatočne veľké. Ergonómia ovládacích prvkov sadne vodičovi do rúk, ako sedací sval na šerblík.

Mercedes-Benz GLC interior interiér exterior exteriér 2015 (5) Mercedes-Benz GLC interior interiér exterior exteriér 2015 (29) Mercedes-Benz GLC interior interiér exterior exteriér 2015 (28) Mercedes-Benz GLC interior interiér exterior exteriér 2015 (27) Mercedes-Benz GLC interior interiér exterior exteriér 2015 (26) Mercedes-Benz GLC interior interiér exterior exteriér 2015 (25) Mercedes-Benz GLC interior interiér exterior exteriér 2015 (24) Mercedes-Benz GLC interior interiér exterior exteriér 2015 (23) Mercedes-Benz GLC interior interiér exterior exteriér 2015 (22) Mercedes-Benz GLC interior interiér exterior exteriér 2015 (21) Mercedes-Benz GLC interior interiér exterior exteriér 2015 (20) Mercedes-Benz GLC interior interiér exterior exteriér 2015 (19) Mercedes-Benz GLC interior interiér exterior exteriér 2015 (18) Mercedes-Benz GLC interior interiér exterior exteriér 2015 (17) Mercedes-Benz GLC interior interiér exterior exteriér 2015 (16) Mercedes-Benz GLC interior interiér exterior exteriér 2015 (15)Mercedes-Benz GLC interior interiér exterior exteriér 2015 (13)

Jazda neprekvapí až do chvíle …

Až do chvíle, keď z režimu jazdy EKO(logicky) neprepnete do režimu SPORT+. Aj naftové agregáty 220 d a 250 d, aj benzínový agregát 250 sú zapojené do pohonnej sústavy s deväť stupňovou automatickou prevodovkou. Preraďovanie a reakcie motora v režime EKO sú možno až príliš ekologické a niekedy je motor až podtočený, čo sa prevodovka snaží zaradiť čo najvyšší možný prevodový stupeň. Režim COMFORT je taký rozumný, dalo by sa povedať zlatá stredná cesta pre pokojnú jazdu s nízkym počtom prudších akcelerácií. Režim SPORT už dovolí motoru vybehnúť do vyšších otáčok a radí ostrejšie, je vhodný pri rýchlej jazde. No a režim SPORT+ sme si užili hlavne pri horských prejazdoch v Alpách. Motor akoby dostal väčšiu dávku čerstvého vzduchu od turbodúchadla (v skutočnosti sa mu ale aj zvýšil tlak), z motora viacej cítiť kone a nie už iba výrazný krútiaci moment. Prevodovka radí agresívne, trhá, charakteristikou by sa dala prirovnať ku prevodovke na motocykli, kedy každé zaradenie prevodového stupňa trhne s celým strojom a doprevádza to zvukový efekt v podobe tupého “TUM”. Športová jazda sa dá pocítiť v sedačkách aj bez takýchto prejavov prevodovky. No žiadny strach, v iných režimoch je prevodovka kultivovaná a radí po tichu a jemne.

Mercedes-Benz GLC interior interiér exterior exteriér 2015 (14)   Mercedes-Benz GLC interior interiér exterior exteriér 2015 (11) Mercedes-Benz GLC interior interiér exterior exteriér 2015 (10)Mercedes-Benz GLC interior interiér exterior exteriér 2015 (12)

Naftový motor 250 d v testovanej verzii potešil svojimi 204 koňmi a 500Nm, no pre obyčajné jazdenie úplne postačí motor 220 d s výkonom 170k a 400Nm, určite nebude pri ňom auto trpieť nedostatkom hnacej sily. Žiaľ benzínový motor od Mercedes-Benz sme okrem V8-čky neskúšali a tak nevieme povedať aký priebeh a aké reakcie by mal motor 250 s 211k a 350Nm.
Spotreba 250 d pri kombinovanej jazde je pekných 6,1l/100km. Dlhodobá spotreba s využívaním plného potenciálu motora v Alpách vyšla na 6,9l/100km. Skvelé, čo viac si priať? Už jedine tak hybrid 350 e s údajnou kombinovanou spotrebou 2,6l/100km.

Sláva asistentom!

Mercedes-Benz GLC je už vozidlo, ktoré môže mať aj také pokrokové technológie, ako adaptívny tempomat a hlavne adaptívne riadenie.
Adaptívny tempomat udržuje požadovanú rýchlosť, no pri priblížení sa ku pomalšie jazdiacemu autu pred vami vás systém upozorní, na akú rýchlosť až pribrzdí, aby udržal bezpečnú (vami zmeniteľnú) vzdialenosť. Ak sa chcete dať pribrzdiť vozidlom pred vami, nemusíte nič robiť a po chvíli začnete cítiť, ako auto jemne brzdí. Ak sa nechcete vliecť za pomalším autom, zapnete smerové svetlo, systém v tom momente bude ignorovať auto pred vami a udrží si vami nastavenú rýchlosť. Ak však urobíte nebezpečný manéver a nezmeníte jazdný pruh v dostatočnej vzdialenosti od pomalšieho objektu na ceste, radar ukrytý pod prednou hviezdou v maske chladiča dá príkaz autu na zabrzdenie.
Adaptívne riadenie je pomerne novinka, pretože nie každý mal možnosť jazdiť s triedou CLS, alebo S od Mercedes-Benz v ktorej táto veda a technika sú už nejaký ten rok. Adaptívne riadenie využíva kamery umiestnené pod čelným sklom, sleduje čiary (prerušované, plné, biele, oranžové) aj v noci a daždivom počasí a dáva pokyn počítaču, aby riadil predné kolesá tak, aby sa auto držalo medzi čiarami. Tento systém (pokiaľ ho ručne nevypnete) sa aktivuje vždy sám, pokiaľ vidí čiaru vpravo, aj vľavo. Je to vynikajúce a maximálne uvoľňujúce nesústrediť sa tak na premávku, ani na riadenie. Na nemeckých a rakúskych cestách (hlavne teda diaľniciach) sa dá na riadenie auta na 100% spoľahnúť. Na slovenských cestách už niektoré zákruty nedokáže auto tak plynule vybrať a sem tam vybočí zo svojho pruhu. Je to spôsobené užšími pruhmi na Slovensku, voči tým v Nemecku a Rakúsku. Auto sa nedokáže pohybovať tak stopercentne v užších pruhoch.
Adaptívne riadenie v spolupráci s adaptívnym tempomatom riadi a usmerňuje auto v podstate samé až do chvíle, kým sa nedostanete na slovenskom území do obcí a mimo obcí a nezistíte, že my vlastne nemáme značené cesty. Kamera sa nemá čoho držať, aj keď sa úporne snaží každú milisekundu prehľadať vozovku pred sebou a prepočítať možnú trasu automatizovaného riadenia. A teraz je na zváženie, že keď za asistenta udržiavania medzi pruhmi musíte dať štátu 156€ v podobe DPH, kde sú tie peniaze, keď z nich nenatreli ani jeden meter čiary navyše ?
Aby sme ale neodbočili od témy, určite je rozumné investovať do adaptívneho tempomatu 1158€ s DPH a do adaptívneho riadenia 936€ s DPH. Dokonca s asistentom riadenia dostanete aj systém kontrolovania prejazdu čiary. V prípade že nevedomky vybočíte zo svojho pruhu (či už smerom na krajnicu, alebo do protismeru), auto zabrzdí jednu stranu a upozorní vás.
Za vyhodené peniaze budeme pokladať za rozmaznávanie sa prakovacím asistentom s 360° kamerou za 1620€ s DPH a bezkľúčový vstup za 1188€ taktiež s DPH.

Ďalším pomocníkom na cestách bol balík AIR BODY CONTROL za 2280€ s DPH, ktorý predstavuje pneumatické pruženie a tlmenie podvozku. Auto sa dokáže”dofúknuť” v prípade terénneho módu o 25mm voči štandardnej svetlej výške a v prípade režimu SPORT a SPORT+ sa dokáže znížiť a ešte stuhnúť, aby pevnejšie držal auto v správnej polohe pri prejazde zákrutami. Je to vynikajúci doplnok, jediné negatívum tohto pneumatického podvozku bol prípad, kedy sme na ceste začali (hrubo povedané) poskakovať, keď auto prechádzalo po rovnako vzdialených nerovnostiach (asi 20 odtokový kanálov v rovnakej vzdialenosti za sebou). Podvozok sa dá dokonca znížiť aj z kufra jedným tlačidlom v prípade, že potrebujete do auta naložiť niečo ťažké, alebo objemné a nechcete náklad vysoko dvíhať.
Myslíme, že bude stačiť aj štandardne dodávaný adaptívny podvozok, no ak chcete tomuto krásavcovi dať niečo skutočne komfortné do jeho vena, určite neurobíte s AIR BODY CONTROL zle.

Mercedes-Benz GLC interior interiér exterior exteriér 2015 (9) Mercedes-Benz GLC interior interiér exterior exteriér 2015 (8) Mercedes-Benz GLC interior interiér exterior exteriér 2015 (7) Mercedes-Benz GLC interior interiér exterior exteriér 2015 (6)  Mercedes-Benz GLC interior interiér exterior exteriér 2015 (30)Mercedes-Benz GLC interior interiér exterior exteriér 2015 (34)Mercedes-Benz GLC interior interiér exterior exteriér 2015 (3)Mercedes-Benz GLC interior interiér exterior exteriér 2015

Záver

Mercedes-Benz GLC predstavuje takmer dokonalého kríženca medzi sedanom, kombíkom a SUV-čkom, ako aj kríženca strednej a vyššej strednej triedy čo do komfortu. S vynikajúcimi asistentmi sa veľmi rýchlo približujeme autonómnej jazde a jediné čo umelú inteligenciu auta obmedzuje je nakoniec stav ciest. Za necelých 45.000€ môžete mať už benzínové GLC 250 4MATIC so stálym pohonom 4×4 (ako aj u zvyšných modelov) čo je primeraná cena produktu a službám. Tu si môžete stiahnuť celý cenník.
Prečo sme neohodnotili GLC ako dokonalé auto? Pretože už sme sa viezli v Triede S :).

Test vykonávali: Ing. Vladislav Baniari a Branislav Vaniš; Autor + foto: Baniari

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.