Slovenské finále The Drivers’ Fuel Challenge

Areál Volvo Truck Center v Budči pri Zvolene patril 21. mája tradičnému stretnutiu so zákazníkmi a súčasne aj národnému finále The Drivers’ Fuel Challenge 2016. Takmer 600 hostí, mnohí s celou rodinou, sa rozhodlo stráviť sobotu vo víre udalostí s pestrým programom a v príjemnej atmosfére medzi obchodnými partnermi, kolegami a priateľmi. Paralelne s veselou show vrcholila seriózna súťaž v hospodárnej jazde, ktorú vyhral František Oravec z rovnomennej firmy.

Organizačnému tímu zo spoločnosti Volvo Group Slovakia sa podarilo na jednom mieste v rovnakom termíne skĺbiť dve kľúčové podujatia prvého polroka: Deň otvorených dverí a slovenské finále The Drivers’ Fuel Challenge 2016. Program pre návštevníkov zákazníckej akcie prebiehal v symbióze s harmonogramom súťaže profesionálnych vodičov o najnižšiu spotrebu. Kým hostia podujatia a ich deťúrence nešetrili potleskom pre účinkujúcich na pódiu, šoféri šetrili palivom za volantom ťahačov Volvo FH 500 Euro 6.

„Každá kvapka sa počíta.“ Tak znie slogan súťaže o najefektívnejšie jazdiaceho vodiča, ktorú Volvo Trucks organizuje na celom svete každý druhý rok a momentálne na Slovensku prebiehal 4. ročník. Popularita multinárodného podujatia rastie. Vidno to aj na porovnaní slovenských čísiel: roku 2014 bolo súťažiacich 150, teraz sa zapojilo do kvalifikačných kôl 182 vodičov.

Slovenské finále DFC_1

Organizátori inovovali priebeh základných kôl súťaže tak, aby účasť šoférov v súťaži nekomplikovala pracovný rytmus vo firmách, kde sú zamestnaní. A tak záujemci si mohli vybrať medzi troma možnosťami:

1. Jazdili na vlastných/firemných ťahačoch radu FH s aktivovaným systémom Dynafleet. Pri tomto variante mohli majitelia prihlásiť svojich šoférov, ktorí v stanovenom období od 1. do 24.apríla museli prejsť s jazdnou súpravou minimálne 3000 km a prostredníctvom patričného programu Dynafleet sa sledovalo, ako efektívne využívajú vozidlo. Túto eventualitu základných kôl absolvovalo 118 vodičov, do finálového kola postúpili piati najlepší.

2. Ďalších 52 súťažiacich využilo možnosť B, čiže jazdili na dvoch predvádzacích vozidlách Volvo Group Slovakia. Tento variant súťaže je určený pre profesionálnych vodičov a majiteľov, ktorých vozidlo nie je vybavené systémom Dynafleet alebo nevlastnia ťahače značky Volvo. Títo vodiči v dohodnutom termíne absolvovali v okolí zvolenského Volvo Truck Centra trasu dlhú 35 km (časový limit bol 42 minút) a do finále sa kvalifikovali štyria s najmenšou spotrebou.

3. Tretia verzia účasti v súťaži bol určená pre flotilových zákazníkov, ktorí prevádzkujú viac ako 80 nákladných vozidiel Volvo. Zamestnávateľ určil 12 svojich najlepších vodičov a tí v dohodnutom termíne na predvádzacích vozidlách Volvo Group Slovakia navzájom bojovali o jedno miesto vo finále.

Slovenské finále DFC_2

Takýto postupový kľúč vyselektoval finálovú desiatku, na ktorú 21. mája čakala úplne zmenená súťažná trať v okolí Budče a susedných chotároch: 26 kilometrov, časový limit 31 minút. Losovanie určilo dve päťčlenné skupiny (pre každú jeden ťahač) a bez dlhých rečí sa už od siedmej ráno začalo naostro. Motivácia bola silná: účasť v medzinárodnom regionálnom finále, odkiaľ vedie cesta do septembrového svetového finále… Ale pozornosť lákali, samozrejme, aj hodnotné ceny pre prvých troch vodičov a majiteľov firiem, v ktorých jazdia.

Keď okolo desiatej predpoludní začali prichádzať prvé autá s hosťami na Deň otvorených dverí, finále malo za sebou prvé sito. Pre vodičov na 10. – 5. mieste sa sen o stupienkoch víťazov tentoraz skončil (možno to vyjde nabudúce!). Jazda o 3. miesto prebehla na rovnakej trase, ako v základnom kole. Na súboj o 1. priečku však bola pripravená skutočná chuťovka pre majstrov volantu: cez kopce do Banskej Štiavnice a späť. Ak poznáte cestu na Banskú Belú, tak si ešte predstavte, že tadiaľ idete za volantom 16,5-metrovej jazdnej súpravy. Úlohu dlhú 53 kilometrov museli kandidáti na víťazstvo zvládnuť za 1 hodinu a 8 minút.

Medzičasom sa už Deň otvorených dverí dostal do tempa. Zaslúžil sa o to najmä Ibrahim „Ibi“ Maiga a jeho družina, keď predstavili a priblížili niektoré prvky afrického folklóru.

Takáto voľba repertoáru nebola náhodná. Koncom tohto roka sa totiž začína marketingová kampaň Globetrotter Club Afrika 2017 zacielená na ťahače FH – k dohodnutému kontraktu na vozidlo dostane zákazník bonus vo forme dovolenky v Juhoafrickej republike. Program zložený z piesní i tancov a podfarbený tamtamami zožal veľký úspech a vytvoril atmosféru, ktorú možno niektorí návštevníci zákazníckeho dňa zažijú na vlastnej koži… Mimochodom, táto forma podpory predaja má už viac ako desaťročnú úspešnú tradíciu. Napríklad vlani sa na Slovensku v rámci akcie Srí Lanka/Maledivy predalo 130 ťahačov a do exotickej destinácie vycestovalo 80 klientov.

Popoludní prišiel na rad hlavný bod programu The Drivers’ Fuel Challenge 2016: vyhlásenie výsledkov súbojov o zlato, striebro a bronz. Absolútnym víťazom sa stal František Oravec (firma František Oravec). Na náročnej trase pre finalistov spotreboval 16,65 l nafty, čo bolo iba o 0,06 litra menej ako minul jeho súper Roman Hanesovský (Cosmos Trading, s.r.o.). Súboj o 3. priečku vyhral Juraj Varga (SDM trans, s.r.o.), ktorý porazil Štefana Ďuríka (MK Martin Kováč, s.r.o.).

František Oravec si v polovici augusta na pretekovom okruhu Hungaroring zmeria sily víťazmi národných kôl z regiónu strednej a východnej Európy. Zúčastnené krajiny: Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Chorvátsko, Česká republika, Maďarsko,

Macedónsko, Čierna Hora, Rumunsko, Srbsko, Slovensko a Slovinsko. Štyria najlepší vodiči z regionálneho finále v Maďarsku sa stretnú s elitou z ďalších európskych krajín vo veľkom svetovom finále 7. – 9. septembra 2016 v Göteborgu (Švédsko).

Slovenské finále, ceny za 1., 2. a 3. miesto: Najlepší vodiči:

1. Dovolenka v hodnote 1000 € + značkové výrobky Volvo v hodnote 300 €

2. Dovolenka v hodnote 700 € + značkové výrobky Volvo v hodnote 200 €

3. Dovolenka v hodnote 500 € + značkové výrobky Volvo v hodnote 100 € Dopravná spoločnosť najlepšieho vodiča:

1. Servisné služby v hodnote 1000 € + školenie vodičov v hodnote 1000 €

2. Servisné služby v hodnote 700 € + školenie vodičov v hodnote 700 €

3. Servisné služby v hodnote 500 € + školenie vodičov v hodnote 400 €

Na stupňoch víťazov sú:

Výhercovia: zľava doprava Roman Hanesovský (Cosmos Trading, s.r.o.), František Oravec (František Oravec) a Juraj Varga (SDM trans, s.r.o.).

Volvo Group Slovakia: Robert Mészáros (Obchodný riaditeľ), Henrik Appelbom (Gnerálny riaditeľ), Leonard Toček (Riaditeľ popredajných služieb).

Slovenské finále DFC_4

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.