BMW Group, Intel a Mobileye sa spojili, aby do roku 2021 priniesli na cesty plne autonómne vozidlá

BMW Group, Intel a Mobileye spojili svoje sily, aby vytvorili samostatne autonómne automobily a preniesli do reality budúcnosť dopravy. Trojica popredných spoločností zo sveta automobilov, technológií, počítačov a umelej inteligencie spolupracuje na tom, aby do roku 2021 priniesla riešenie pre vysoko a plne autonómnu jazdu do sériovej výroby.

Budúcnosť s automatizovaným riadením je prísľubom lepšieho života pre ľudí aj spoločnosti. Cesta k tomuto cieľu je však veľmi zložitá a vyžaduje ucelené riešenia, integrujúce inteligentné systémy pre celú sieť, od zámkov na dverách až po dátové centrá. Doprava budúcnosti si bude vyžadovať množstvo nových technológií a kooperáciu medzi rôznymi partnermi, ktorých pripraví na využívanie nových možností.

BMW Intel Mobileye autonómne autonomus iNEXT 3

BMW Group bude spolu so spoločnosťami Intel a Mobileye vyvíjať potrebné riešenia a inovatívne systémy pre vysoko a plne automatizovanú jazdu, ktorú plánuje uviesť na trh v roku 2021. Základným bodom pre BMW Group na poli autonómnej jazdy je model BMW iNEXT, ktorý bude schopný autonómnej jazdy nielen na diaľnici, ale aj v mestských aglomeráciách.

Spoločnosti BMW Group, Intel a Mobileye sú presvedčené, že technológie pre automatizovanú jazdu zaistia väčšiu bezpečnosť aj jednoduchšie cestovanie. Cieľom tejto spolupráce je vývoj technológií pre budúcnosť, ktoré vodičom umožnia nielen zložiť ruky z volantu, ale tiež prestať sledovať cestu pred vozidlom (úroveň 3) a prestať myslieť na riadenie a jazdu (úroveň 4). Prostredie vo vnútri vozidla sa tak bude dať využiť na odpočinok alebo prácu. Táto úroveň autonómneho riadenia a jej technológie umožnia dosiahnuť vrcholnú úroveň číslo 5, pri ktorej nebude musieť v automobile sedieť človek. Práve tento stav, plánovaný na rok 2021, umožní vytvoriť flotilu automaticky jazdiacich automobilov, a tým aj úplne nové obchodné modely v prepojenom mobilnom svete.

BMW Intel Mobileye autonómne autonomus iNEXT 1

Začiatkom júla 2016 sa zástupcovia všetkých spoločností zišli v mníchovskej centrále BMW Group, aby predstavili svoju stratégiu vytvorenia priemyselného štandardu zloženého z otvorenej platformy pre autonómne riadenie. Spoločná platforma bude navrhnutá pre úrovne autonómnej jazdy od 3 do 5 a bude otvorená pre rôznych výrobcov automobilov a ďalšie spoločnosti rôznych odvetví, ktoré budú môcť využívať skúsenosti z automatických strojov schopných automaticky sa učiť.

Spoločnosti sa dohodli na postupe vývoja systémov pre plne autonómne vozidlá využívajúce spoločnú základnú architektúru. V blízkom časovom horizonte predstavia testovaciu jazdu prototypu vybaveného systémom vysoko autonómnej jazdy HAD (Highly Automated Driving). V roku 2017 sa táto platforma rozšíri do celej flotily testovacích automobilov.

BMW Intel Mobileye autonómne autonomus iNEXT 2

„V súčasnosti zaznamenávame významný míľnik pre automobilový priemysel, ktorý vstupuje do sveta úplne novo poňatého spôsobu dopravy. Mobileye spoločne s BMW Group a spoločnosťou Intel vytvárajú základ pre technológie dopravy budúcnosti, ktoré v priebehu niekoľkých nasledujúcich rokov prinesú plne autonómnu jazdu,“ hovorí  spoluzakladateľ spoločnosti Mobileye, jej riaditeľ a CTO Amnon Shashua.

„Spoločnosť Mobileye je hrdá na to, že sa so svojimi skúsenosťami v oblasti senzorov, lokalizácie a správania vodiča môže podieľať na tejto spolupráci pre plne autonómne riadenie. Proces snímania priestoru pred vozidlom založený na analýze obrazu jednej kamery sa rozšíri o najnovšie riešenie Mobileye EyeQÒ5, implementované priamo do jednej čipovej súpravy. Spoločný vývoj rozpoznávacích algoritmov bude mať na starosti počítačová platforma Intel. Súčasne s tým bude mať na starosti presnú lokalizáciu a tvorbu obrazu jazdnej situácie v reálnom čase technológia Mobileye Road Experience Management (REM), ktorá je nevyhnutným predpokladom plne autonómnej jazdy.“

BMW Intel Mobileye autonómne autonomus iNEXT tit

Intel do spolupráce prináša rozsiahle portfólio technológií, ktoré poháňajú a prepájajú miliardy inteligentných zariadení vrátane automobilov. Aby Intel dokázal zvládnuť komplexnosť, ktorú si vyžadujú autonómne automobily v mestskom prostredí, disponuje výpočtovým výkonom 100 teraflopov bez toho, aby došlo k prepísaniu kódu.

„Vysoko automatizované automobily a všetko, čo s nimi súvisí, si budú vyžadovať výkonné a spoľahlivé elektronické mozgy, ktoré im dodajú potrebnú inteligenciu na jazdu v mestskom prostredí a na predchádzanie nehodám,“ hovorí  výkonný riaditeľ spoločnosti Intel Brian Krzanich. „Toto partnerstvo medzi BMW Group, Intel a Mobileye pomôže rýchlo stelesniť našu víziu a nanovo definovať zážitky z jazdy automobilom. Táto spolupráca je navrhnutá komplexne a počíta s veľkým množstvom výpočtovej sily v automobiloch aj cloudoch, s konektivitou, bezpečnosťou a zabezpečením, ako aj so schopnosťou strojov učiť sa. Vďaka tomu budeme pripravení poskytnúť komplexné riešenia od A po Z.“

V rámci stratégie Number ONE > NEXT vyvinula BMW Group základné premisy na to, aby zostala vedúcou spoločnosťou v oblasti prémiovej individuálnej mobility. Tento prístup sa stane realitou v roku 2021 vo vozidle BMW iNEXT, ktoré prinesie novú éru dopravy.

„V BMW Group sme sa vždy snažili byť vedúcou spoločnosťou v oblasti inovácií. Toto partnerstvo posilňuje našu stratégiu Number ONE > NEXT a pomáha vytvárať reálny obraz individuálnej dopravy budúcnosti,“ vysvetľuje  Harald Krüger, riaditeľ a predseda predstavenstva BMW AG. „Po našej investícii do tvorby detailných mapových podkladov HERE je spolupráca spoločností Intel, Mobileye a BMW Group ďalším rozhodujúcim stavebným prvkom pri vývoji plne autonómnych vozidiel. Niektoré z našich pokrokových riešení sme už predstavili na našich koncepčných vozidlách VISION NEXT 100. S týmto výrazným technologickým pokrokom ponúkneme našim zákazníkom úplne novú podobu radosti z jazdy, ktorá sa opiera o nové koncepty individuálnej prémiovej mobility.“

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.