Test CLA Shooting Brake Facelift 2016

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake prišiel v roku 2016 s faceliftom. Zahŕňa viacero vylepšení a krajší vzhľad.CLA ako nová samostatná stredná trieda od Mercedes-Benz sa začala vyrábať už v roku 2013 a vtom istom roku v apríli šiel do predaja. Bol to však modelový rok 2014. V podstate dva roky od vtedy prišlo v apríli 2016 vylepšenie vo viacerých smeroch. Dotklo sa to CLA 4-dverového coupé, aj kombíku CLA Shooting Brake.

Motorizácia CLA Shooting Brake

Motor 200 d je jedným slovom úžas. Dva celá dva litrový naftový agregát s prepĺňaním od turbodúchadla má mierne priškrtený výkon voči 220 d. Prejavuje sa to samozrejme na akcelerácii. Motor 200 d určite nevyrazí reálne tak rýchlo dopredu, ako výkonnejšia verzia tohto motora s rovnakým základom 220 d. Rozdiel vo výkone a krútiaceho momentu pri otáčkach týchto motorov je nasledovný:

100 [kW]/3 200 – 4 000 ot/min 130 [kW]/3 600 – 3 800 ot/min
300 [Nm]/1 400 – 3 000  ot/min 350 [Nm]/1 400 – 3 400 ot/min

Tento výkon pri objeme motora nad dva litre je poctivý a auto nemá problém ani s batožinou a plnou osádkou. Motor 200 d dokáže bez problémov pohybovať autom pri veľmi slušnej spotrebe a to v prípade ekologickej iba 4,1l/100km! Spotreba: diaľnica 4,6l/100km, mesto 5,4l/100km, dlhodobá spotreba 4,7l/100km. Skvelé, úžasné, len tak ďalej. Už teraz CLA Shooting Brake poráža preslávené a najviac kradnuté auto od susedov z Čiech.

Motoru patrí 5 hviezdičiek z päť.




Podvozok

O zmenách nastavenia, alebo uloženia podvozku nie sú k dispozícii žiadne oficiálne vyjadrenia výrobcu. Napriek tomu sa CLA javilo počas testu ako by malo jemnejšie vyladené tlmenie. Jazda je pohodlná, mäkká aj napriek obutím runflatovým pneumatikám s pevnejšou bočnou stenou ktorá znižuje tlmiacu schopnosť. Vzhľadom na to, že Mercedes-Benz stavil na rovnakú taktiku ako ostatné automobilky a využil rovnaký podvozok u viacerých modelov, je rovnaký podvozok v modeli A, B, GLA, CLA aj CLA Shooting Brake. Tento podvozok má vo všetkých týchto modeloch neutrálnu charakteristiku. Rovnako aj CLA Shooting Brake nie je ani pretáčavé, ani nedotáčavé. To určite poteší mnohých vodičov. A ešte jedna informácia na okraj, štandardne sa všetky vyššie spomínané modely dodávajú s predným náhonom. Za príplatok môžete mať pohon 4MATIC, teda 4×4.

Pohodlie v interiéri

Sedačky sa vo vynovenom CLA nezmenili voči predchodcovi. Stáva sa málokedy, že by sa menila tak drahá časť auta iba pri facelifte. Preto na sedenie nebudú smerované o nič lepšie slová, ako na sedenie v predchádzajúcej triede CLA, A, či GLA. Tieto modely zdieľajú rovnaké predné sedačky s pevnou hlavovou opierkou. Časť sedačiek v oblasti ramien je výrazne zúžená a pre  chlapa nie je ani náhodou príjemná. O to horšia je na dlhších cestách. Musíte mať výšku pod približne 165 cm aby ste ramená umiestnili do ešte širokej chrbtovej časti sedačiek. V jednoduchosti povedané, sedačky budú vyhovovať vo väčšine prípadov dámam.

mercedes-benz-trieda-cla-class-shooting-brake-2016-facelift-4matic-200-d-cdi-nafta-diesel-exterier-interier-interior-exterior-girl-model-test-preview05mercedes-benz-trieda-cla-class-shooting-brake-2016-facelift-4matic-200-d-cdi-nafta-diesel-exterier-interier-interior-exterior-girl-model-test-preview03

Umiestnenie ovládačov, volant a odkladacie miesta sa nezmenili a možno ich všeobecne hodnotiť ako vyhovujúce. Volant je obalený perforovanou kožou v oblasti v ktorej by ste ho vždy mali držať. Vďaka tomu sa volant nebude šmýkať ani v spotených rukách.

mercedes-benz-trieda-cla-class-shooting-brake-2016-facelift-4matic-200-d-cdi-nafta-diesel-exterier-interier-interior-exterior-girl-model-test-preview24

Nastupovanie a vystupovanie vpredu je bezproblémové. Vzadu je to mierne sťažené vzhľadom na zvažujúcu sa strechu Shooting Brake-u. No keď nastúpite či už na predné alebo zadné sedačky, miesta je všade dostatok.

mercedes-benz-trieda-cla-class-shooting-brake-2016-facelift-4matic-200-d-cdi-nafta-diesel-exterier-interier-interior-exterior-girl-model-test-preview23mercedes-benz-trieda-cla-class-shooting-brake-2016-facelift-4matic-200-d-cdi-nafta-diesel-exterier-interier-interior-exterior-girl-model-test-preview21mercedes-benz-trieda-cla-class-shooting-brake-2016-facelift-4matic-200-d-cdi-nafta-diesel-exterier-interier-interior-exterior-girl-model-test-preview14mercedes-benz-trieda-cla-class-shooting-brake-2016-facelift-4matic-200-d-cdi-nafta-diesel-exterier-interier-interior-exterior-girl-model-test-preview17

Zlepšenia

Jedná sa o facelift, preto je zlepšení na tomto modeli omnoho viac. Exteriér auta je zvýraznený prednou maskou, ktorá má štandardne vzhľad diamantov v čiernej farbe. Vpredu bol použitý nový nárazník s ozdobnou lištou v striebornej, čiernej alebo chrómovej farbe. Na zadnom nárazníku môže byť na želanie nová koncovka výfuku s integrovanou ozdobnou lištou v chrómovej príp. čiernej farbe (balík Night) medzi koncovkami. Samotné koncovky výfuku sú teraz integrované do nárazníka, vďaka čomu vozidlo pôsobí širšie.

mercedes-benz-trieda-cla-class-shooting-brake-2016-facelift-4matic-200-d-cdi-nafta-diesel-exterier-interier-interior-exterior-girl-model-test-preview19

Výrazne sa rozšíril aj program kolies. Na výber je celkovo päť diskov z ľahkej zliatiny s rozmermi 45,7 cm (18″), v kombinácii s líniou AMG Line k nim patria aj disky s novým dizajnom piatich zdvojených lúčov. Dostupné sú v dvoch farebných variantoch: čierny resp. titánový sivý lak a leštený lak.

mercedes-benz-trieda-cla-class-shooting-brake-2016-facelift-4matic-200-d-cdi-nafta-diesel-exterier-interier-interior-exterior-girl-model-test-preview02

Zaujímavý je výrazne štíhlejší, samostatný mediálny displej s rozmermi 20,3 cm (8″) s novým krycím sklom. Displej má krajšie farby a je prehľadne čitateľný aj na svetle Slnka. Dostupný je ako zvláštna výbava pre Audio 20 USB a Audio 20 CD. Združený prístroj je ešte lepšie čitateľný vďaka novým ciferníkom a červeným ručičkám.

mercedes-benz-trieda-cla-class-shooting-brake-2016-facelift-4matic-200-d-cdi-nafta-diesel-exterier-interier-interior-exterior-girl-model-test-preview04

O svieži vzhľad sa starajú nové ozdobné prvky prístrojovej dosky so vzhľadom plachiet, čierne matné jaseňové drevo (v kombinácii s balíkom Exklusiv), mikrovlákno DINAMICA čierne (voliteľné v kombinácii s líniou AMG Line) a priečne brúsený hliník. Prepracované sú aj poťahy sedadiel: novinkou v programe je kožené čalúnenie v saharskej béžovej/čiernej farbe v balíku Exklusiv (zvláštna výbava) a kombinácia imitácie kože ARTICO/látky Maringá v krištáľovej sivej alebo čiernej farbe v línii výbavy Urban. Kto sa rozhodne pre čiernu, má na výber medzi dizajnom s bielymi alebo modrými prvkami.

Zlepšenia elektronických prvkov

Na želanie môžu byť modely CLA a CLA Shooting Brake vybavené vysokovýkonnými svetlometmi s LED. Ich farebné spektrum  by sa malo viac približovať dennému svetlu ako napríklad pri xenónových svetlometov. Nie je to úplne tak, svetlo z reflektorov je studené, ale účinné a to je to najpodstatnejšie. Vďaka týmto svetlám vidíte ako do šírky, tak aj do diaľky veľmi dobre. Stretávacie svetlá robia v noci proti idúcim vodičom vrásky na čele, pretože Mercedes-Benz má tak výrazné svetlo, že si každý myslí, že máte zapnuté diaľkové svetlá. Ďalším nedostatkom je adaptívne riadenie svetiel. BMW v tomto smere má výrazne navrch. Narozdiel od Mercedes-Benz-u dokáže vytvárať svetelné výseky tak, aby neosvetlilo ani pred Vami idúcich, ani proti Vám idúcich vodičov, no pritom vidíte krajnice ako pri diaľkových svetlometoch.

mercedes-benz-trieda-cla-class-shooting-brake-2016-facelift-4matic-200-d-cdi-nafta-diesel-exterier-interier-interior-exterior-girl-model-test-preview18

V kombinácii so zvláštnou výbavou vysokovýkonné svetlomety s LED sa používajú zadné svietidlá s riadenou úrovňou. V tme dokážu znížiť oslňujúci účinok pre vozidlá idúce vzadu. Viacúrovňová funkcia reguluje svetlosť brzdových svetiel a ukazovateľov smeru jazdy v troch stupňoch (deň/jazda v noci /státie v noci).

mercedes-benz-trieda-cla-class-shooting-brake-2016-facelift-4matic-200-d-cdi-nafta-diesel-exterier-interier-interior-exterior-girl-model-test-preview11

Stretávacie svetlá využívajú projekčnú techniku s LED a diaľkové svetlá využívajú techniku reflektora s LED. Ukazovatele smeru jazdy, denné osvetlenie a pozičné svetlá sú usporiadané ako multifunkčné svetelné vodiče. Slúžia aj na zobrazenie funkcie Coming Home.

Zhoršenia elektronických prvkov

Z dôvodu celoplošného použitia technológie LED nebude viac po celú dobu životnosti vozidla nutné meniť žiarovky. Na druhej strane budete musieť meniť kompletne celé reflektory. To prirodzene nebude ani náhodou lacná položka v zozname náhradných dielov.

S rozšírenou integráciou smartfónov (zvláštna výbava) sa do vozidla dajú integrovať smartfóny iPhone® cez Apple CarPlay®, ako aj smartfóny s Androidom vďaka platforme Android Auto™ a dajú sa ovládať hlasom. Funkcie možno zvoliť ovládacími prvkami vozidla. Vďaka tomu sa dajú bezpečne používať aj počas jazdy.

Integrácia smartfónov ale vôbec nemyslela napríklad na Windows Mobile, alebo novší Windows Phone. Ak chcete zapnúť na Windows Phone kvalitnú navigáciu HERE Maps od Nokie, auto bude po každom hlasovom povely navigácie spúšťať Cortanu (hlasové ovládanie Windows Phonu). Je to nepríjemné, automaticky zruší obraz navigácie na mobile a preruší aj hlasové povely navigačného systému. Štandardné spojenie cez Bluethoot je bohate postačujúce a nespôsobuje prasknuté žily na čele.

Balík univerzálnej telefónie na rozdiel od doterajšej zvláštnej výbavy komfortná telefónia obsahuje univerzálny miskový držiak na smartfón a dva nabíjacie káble s prípojkou Lightning prípadne Micro USB. Spojenie s vonkajšou anténou s funkciou LTE je indukčné. Mobil si môžete štandradne uložiť kde chcete, odkladacieho miesta je dostatok. Nabíjačka typu USB pod lakťovou opierkou nabíja aj počas vypnutého motora a zbytočne berie energiu auto-batérii.

Čo odporúčame zakúpiť

Mercedes-Benz štandardne predáva svoje automobily s bezpečnostným balíkom a rôznymi doplnkami. Patria k nim napríklad sériový aktívny asistent brzdenia (doteraz známy ako ASISTENT PREVENCIE KOLÍZIE PLUS), ktorý dokáže autonómne brzdiť na zníženie nebezpečenstva nehody v dôsledku nabehnutia, ako aj výber jazdného programu DYNAMIC SELECT. Tým sa dá stlačením tlačidla upraviť charakteristika vozidla tak, že systém na želanie vodiča zmení charakteristiku motora, prevodovky a riadenia.

Preto odporúčame zakúpiť už iba adaptívny tempomat, ktorý udržuje vzdialenosť od vozidla idúceho pred Vami. Tento systém dáva prakticky pozor za Vás na premávku pred autom. Znižuje výrazne únavu vodiča a dokáže plynule zabrzdiť aj v prípade ak pred Vami absolútne stojí auto. Výhod adaptívnho tempomatu je ale omnoho viac.

Čo je na zváženie

Treba zvážiť, či potrebujete 4×4 pohon u takto nízkeho auto. Nízkeho celkovou výškou, aj svetlou výškou podvozka. Do terénu s ním nepôjdete, pretože nebudete môcť a na ceste mu “neodstrelí” zadok ani v zime a ani v prípade výdatného dažďa ak máte obuté kvalitné pneumatiky a jazdu prispôsobujete stavu a povrchu vozovky. 4MATIC sa u tried A, B a CLA javí ako zbytočný. Autá sú so svojím predným náhonom vynikajúco ovládateľné.

Či investujete peniaze do ozdobných prvkov je na Vás, no treba upozorniť, že hliníková lišta na prístrojovej doske je veľmi nepríjemná voľba. Oľutujete to zakaždým, keď sa do nej oprie silné svetlo Slnka a Vám sa odrazí rovno do očí. Takisto balík pre mobilné telefóny je v momentálnom stave plne využiteľný iba pre Android a Apple. Bezkľúčový vstup a štart-stop systém je predražená nadštandardná výbava.

Cena

Cena CLA Shooting Brake sa začína na sume 28 735€.

mercedes-benz-trieda-cla-class-shooting-brake-2016-facelift-4matic-200-d-cdi-nafta-diesel-exterier-interier-interior-exterior-girl-model-test-preview22  mercedes-benz-trieda-cla-class-shooting-brake-2016-facelift-4matic-200-d-cdi-nafta-diesel-exterier-interier-interior-exterior-girl-model-test-preview20    mercedes-benz-trieda-cla-class-shooting-brake-2016-facelift-4matic-200-d-cdi-nafta-diesel-exterier-interier-interior-exterior-girl-model-test-preview16 mercedes-benz-trieda-cla-class-shooting-brake-2016-facelift-4matic-200-d-cdi-nafta-diesel-exterier-interier-interior-exterior-girl-model-test-preview15mercedes-benz-trieda-cla-class-shooting-brake-2016-facelift-4matic-200-d-cdi-nafta-diesel-exterier-interier-interior-exterior-girl-model-test-preview13 mercedes-benz-trieda-cla-class-shooting-brake-2016-facelift-4matic-200-d-cdi-nafta-diesel-exterier-interier-interior-exterior-girl-model-test-preview12mercedes-benz-trieda-cla-class-shooting-brake-2016-facelift-4matic-200-d-cdi-nafta-diesel-exterier-interier-interior-exterior-girl-model-test-preview09 mercedes-benz-trieda-cla-class-shooting-brake-2016-facelift-4matic-200-d-cdi-nafta-diesel-exterier-interier-interior-exterior-girl-model-test-preview08mercedes-benz-trieda-cla-class-shooting-brake-2016-facelift-4matic-200-d-cdi-nafta-diesel-exterier-interier-interior-exterior-girl-model-test-preview06mercedes-benz-trieda-cla-class-shooting-brake-2016-facelift-4matic-200-d-cdi-nafta-diesel-exterier-interier-interior-exterior-girl-model-test-preview01

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.