BMW HoloActive Touch: Interiér budúcnosti dostane inovatívny koncept ovládania

Spoločnosť BMW Group predstavilo na veľtrhu spotrebnej elektroniky Consumer Electronics Show (CES) 2017 v Las Vegas pohľad do interiéru budúcnosti a ukáže príťažlivé koncepty ako aj revolučné technológie.

Na podujatí sa napríklad po prvý raz predstaví systém BMW HoloActive Touch. Inovatívne rozhranie medzi vodičom a vozidlom sa správa ako virtuálna dotyková obrazovka, ktorá sa voľne vznáša v priestore, ovláda sa pohybmi prstov a zadanie povelov potvrdzuje vodičovi dotykovými reakciami. BMW HoloActive Touch je súčasťou štúdie BMW i Inside Future, ktorá ponúkne návštevníkom CES, konajúceho sa 5. – 8. januára 2017, zážitok a skúsenosť s mobilitou budúcnosti. Tá sa pripravuje pre prepojené automobily a autonómne jazdiace vozidlá.

BMW HoloActive Touch

BMW HoloActive Touch spája výhody systémov BMW Head-Up Display, ovládania gestami a priameho ovládania dotykovej obrazovky, pričom k nim pripája extra prvky na vytvorenie jedinečného spôsobu užívateľského rozhrania. Funkcie sa po prvý raz dajú ovládať bez fyzického kontaktu s materiálom, no technológia stále ponúka viditeľnú a citeľnú interakciu, známu z konvenčných dotykových obrazoviek. BMW HoloActive Touch umožňuje používateľovi prístup k širokej palete služieb pod hlavičkou BMW Connected. Hladká integrácia osobného digitálneho spoločníka mobility si vyžiadala mimoriadne intuitívny spôsob komunikácie.

BMW už na predošlých ročníkoch veľtrhu CES predstavilo nové a prevratné spôsoby ovládania a interakcie medzi vodičom a vozidlom. Technológia ovládania gestami vyvinutá spoločnosťou BMW sa predstavila v roku 2015 a dnes je súčasťou modelov BMW radu 7 aj BMW radu 5. V roku 2016 sa na CES predstavil systém AirTouch, ktorý posúva hranice ešte o krok ďalej. Užívateľ aktivuje ovládacie možnosti rozhrania širokouhlej panoramatickej obrazovky na palubnej doske iba jednoduchým gestom otvorenej dlane. Pritom sa fyzicky nemusí ničoho dotýkať.

BMW HoloActive Touch posúva ovládanie rozhrania medzi človekom a automobilom na ďalšiu úroveň. Obraz, podobne, ako v prípade Head-Up displeja, využíva plnofarebné zobrazenie na základe premyslenej technológie odrazov. Teraz však vo forme voľného vznášania sa v interiéri namiesto premietania na čelné sklo. Zobrazuje flexibilne konfigurovateľné ovládacie panely vedľa volantu presne vo výške stredovej konzoly. Pohyby vodičovej ruky v tomto ergonomicky presne vymedzenom priestore sníma kamera, pričom zaznamenáva predovšetkým polohu končekov prstov. V momente kontaktu prsta s priestorom virtuálnej ovládacej plochy sa vyšle potvrdzovací impulz a aktivuje sa požadovaná funkcia.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.