car2go: koncepcia, ktorá vznikla, aby pretrvala

Približne osem rokov po pilotnom pokuse v Ulme už medzičasom 14 000 vozidiel priekopníka v oblasti zdieľania vozidiel car2go mení obraz miest ako Berlín, New York alebo Chongqing.

Nedávno zohrávalo vozidlo zo systému zdieľania vozidiel ústrednú úlohu na mieste činu – téma sa tak dostala do miliónov obývačiek v krajine, čím sa stala aj stredobodom pozornosti spoločnosti. Odborníci sú už dlho jednotní v tom, že zdieľanie vozidiel bude rozhodujúcim spôsobom podieľať na určovaní mobility. Ako konkrétne však vyzerá budúcnosť zdieľania vozidiel? Thomas Beermann, výkonný riaditeľ spoločnosti car2go Europe GmbH, k tomu vypracoval šesť téz:

1. Zdieľanie vozidiel free floating je ešte len v plienkach

Všetky socioekonomické trendy v súčasnosti podporujú myšlienku zdieľania vozidiel free floating: rastúca urbanizácia, pokračujúca digitalizácia a želanie mladších generácií radšej používať, ako vlastniť. Niet divu, že odvetvie zažíva rozmach. Každých 1,3 sekundy sa prenajme v priemere jedno vozidlo od v rámci car2go. A to je len začiatok.

2. Zdieľanie vozidiel čaká skutočný rast

Jednotka na trhu car2go má medzičasom viac ako dva milióny používateľov – s rastúcim trendom. Aktuálna štúdia spoločnosti zameranej na podnikateľské poradenstvo Frost & Sullivan (1) predpovedá, že celosvetový počet používateľov systému zdieľania vozidiel sa do roku 2025 takmer späťnásobí zo súčasných 7,9 miliónov na 36,7 miliónov.

3. Svetové metropoly potrebujú zdieľanie vozidiel free floating

Podľa Svetovej banky (2)  bude do roku 2045 žiť v mestách okolo 1,5 násobok viac ľudí ako dnes – takže celkovo šesť miliárd ľudí. Už dnes tam mobilita súkromnými osobnými motorovými vozidlami naráža na svoje hranice a za následok má dopravné zápchy, nedostatok priestoru a znečistenie ovzdušia. Aktuálna štúdia Univerzity v Berkeley (3) preukazuje, že zdieľanie vozidiel free floating konceptu car2go znižuje počet vozidiel a zaťaženie dopravy v mestách, uvoľňuje cenný priestor na parkovanie a zlepšuje kvalitu ovzdušia.

4. Budúcnosť zdieľania vozidiel bude založená na elektrine

Keď budú vozidlá v rámci koncepcie zdieľania vozidiel poháňané elektricky, posilní sa pozitívny účinok na kvalitu vzduchu v oblastiach s vysokou koncentráciou obyvateľstva. Vlády podporujú a požadujú elektromobilitu už teraz, budú pribúdať zodpovedajúce stimuly a obmedzenia. car2go nasadzuje celkovo 1 300 elektrických modelov smart fortwo v Stuttgarte, Amsterdame a Madride a vytvára tak najväčší elektrický vozový park zdieľaných vozidiel na svete. Len v Madride ušetrilo 123 000 členov s čisto elektrickým vozovým parkom v porovnaní s konvenčným vozovým parkom – ktorý samotný už vlastne jazdí s nízkymi emisiami  – za rok celých 775 ton CO2.

5. Technológia zdieľania vozidiel otvára dvere novým službám

Zosieťované vozidlo, komunikácia c2c a C2x je v zdieľaní vozidiel free floating už dlho realitou. Vozidlá car2go sú navzájom zosieťované a zobrazujú sa v reálnom čase v aplikácii na smartfóne zákazníka. Technológia môže byť preto základňou pre množstvo ďalších zosieťovaní a príbuzných služieb. Najnovší príklad: služba smart ready to drop, ktorá mení vozidlo na dodaciu adresu a batožinový priestor na box na balíky.

6. Autonómne jazdenie zredukuje potrebné vozové parky zdieľaných vozidiel na polovicu

Frost & Sullivan (4) prognózujú : do roku 2025 bude mať autonómne jazdenie významný vplyv na zdieľanie vozidiel. Najskôr budú vozidlá samostatne parkovať v parkovacích domoch, neskôr budú autonómne prichádzať k zákazníkom. car2go si už teraz osvojila znalosti o tom, kedy, kde presne a aká potreba mobility vzniká v mestách – podmienka na ešte efektívnejšie riadenie vozových parkov autonómnych zdieľaných vozidiel. Má to pozitívny dopad nielen na používateľa, ale aj na mestá: keďže sa zvýši vyťaženie na vozidlo, budú pri autonómnych zdieľaných vozidlách v porovnaní s dneškom potrebné len polovičné vozové parky na pokrytie rovnakej potreby.

Thomas Beermann je presvedčený: „Zdieľanie vozidiel free floating rámci koncepcie car2go vzniklo, aby pretrvalo. Elektrické, autonómne a zosieťované – vozové parky zdieľaných vozidiel budú v budúcnosti ústredná, trvalo udržateľná časť mobility a zvýšia kvalitu života v mestách po celom svete.“

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.