BMW Concept radu 8. Nefalšovaná dynamika a moderný luxus

Štúdia BMW Concept radu 8 predznamenáva tvary, ktoré značka BMW čoskoro pretaví do sériovej podoby. BMW radu 8 Coupé stavia na úspešnej tradícii, ktorú má spoločnosť v oblasti luxusných športových vozidiel, pričom prinesie ďalší vzrušujúci model. Súčasnú luxusnú ponuku tak doplní dokonalé vozidlo snov. BMW radu 8 Coupé spojí ostré dynamické vlastnosti a moderný luxus, pričom nastolí nové merítka v segmente luxusných kupé.
BMW Group využíva tohtoročné podujatie Concorso d’Eleganza Villa d’Este na predstavenie vozidla BMW Concept radu 8, ktoré predstavuje esenciu toho najlepšieho z moderných kupé značky BMW, stelesnené vo vzrušujúcej dizajnovej štúdii. Vozidlo predstavené ako štúdia, poslúži ako predobraz prichádzajúceho nového modelu značky BMW. Nového modelu BMW radu 8 Coupé, ktorý sa predstaví v roku 2018 ako súčasť najväčšej modelovej ofenzívy v histórii spoločnosti.

BMW Concept 8 Series

Stratégia NUMBER ONE > NEXT predstavuje spoločnosť BMW Group v obraze významného nárastu predajov a príjmov v luxusnej triede, pri čom bude hrať model BMW radu 8 Coupé významnú rolu. „Číslo 8 v značke BMW vždy reprezentovalo špičku športových výkonov a exkluzivity,” povedal predseda predstavenstva BMW AG Harald Krüger. „Prichádzajúce BMW radu 8 predstaví spojenie maximálnej dynamiky, výrazného dizajnu a moderného luxusu. Bude to ďalší model v našej expanzii medzi luxusnými vozidlami a stanoví nové meradlá medzi kupé vozidlami vo svojom segmente. Vďaka tomu získame a posilníme našu vedúcu pozíciu v luxusnom segmente.”

BMW Concept radu 8

Odhaľuje mnohé z toho, čo príde na trh. „BMW Concept radu 8 je našou predstavou plnokrvného špičkového vozidla, s ktorým bude radosť jazdiť,” vraví Adrian van Hooydonk, Senior Vice President BMW Group Design. „Ide o luxusné športové vozidlo, ktoré nenapodobiteľne stelesňuje nefalšovanú dynamiku a moderné poňatie luxusu. Pre mňa ide o ukážku fascinácie automobilmi.”

Exteriér spája minulosť s budúcnosťou. BMW Concept radu 8 je ľahko rozpoznateľné vozidlo značky BMW, no zároveň ukazuje nové dizajnové ideové názory a technológie, ktoré prinášajú nové tvary. „Dizajn štúdie BMW Concept radu 8 predstavuje novú a sviežu interpretáciu ikonických dizajnových kriviek značky BMW,” dodáva van Hooydonk. „Zároveň ukazuje nový prístup k využitiu tvarov a foriem, ktoré sa dostali na výnimočný povrch vozidla. Priehrštie oblých línií dopĺňa naše čisté plochy a proporcie vozidla využívajú svalnaté tvary. Tieto elementy spolu vytvárajú výrazný postoj a dodávajú vozidlu jedinečný charakter. Na prvý pohľad ide o vozidlo zamerané na vodiča.”

Boky: výrazné boky spojené so športovým vzhľadom

Silueta štúdie modelu BMW Concept radu 8 sa nachádza nízko nad zemou. Súhra dlhej kapoty a plynulej línie strechy vytvára dynamický pôvab bokov, zatiaľ čo kolmé línie hrán konceptu podnecujú športové zameranie vozidla.

Dramatické spracovanie siluety a tvarov vozidla pritiahne pohľady a vytvorí príťažlivý moderný vzhľad. Ostro rezané línie nad napnutými plochami predstavujú vizuálny prísľub očakávaných dynamických zážitkov.

Opel_Grandland_2017

Pohľad na detaily odhalí dve expresívne charakteristické línie, ktoré ohraničujú plochy a dynamicky stvárnené nasávacie otvory na prístup vzduchu s označením Air Breathers. Zraky pritiahnu aj výrazne stvárnené línie okolo zadných kolies. Celkový pohľad na boky priťahuje pozornosť na nové spracovanie, ktoré značka BMW venovala plochám. Skúsene tvarované línie a plávajúce hlavné povrchy len ďalej zvýrazňujú atletické boky a tvary BMW Concept radu 8. Optimálny efekt dotvára exkluzívna sivomodrá perleťová farba Barcelona Grey Liquid. Veľké (21-palcové) disky kolies z ľahkých zliatin majú športový a zároveň aj exkluzívny vzhľad a športové a aerodynamické prvky vytvárajú vizuálnu hĺbku a príťažlivosť profil vozidla.

Predná časť: nízka, športová a vizuálne príťažlivá

Široké ľadvinky mriežky chladiča, úzke dvojité predné svetlomety a otvory na vstup vzduchu s príťažlivým, športovým vzhľadom prednej časti. Klasické poňatie dizajnu značky BMW dostalo sviežu interpretáciu a posúva ho na novú úroveň. Napríklad obličky sa nachádzajú veľmi nízko nad cestou a tiahnu sa pozdĺž celej prednej časti. Okrem toho sa inšpirovali v dávnejšej minulosti a dostali spoločný rámik, čím vytvárajú jeden spoločný a široký prvok. Mriežka chladiča sa smerom nadol rozširuje a podporuje tak dynamický charakter štúdie BMW Concept radu 8. Spolu s mimoriadne úzkymi prednými laserovými svetlometmi a s novým poňatím šesťuholníkových dvojitých kruhových tvarov priťahuje pohľad na prednú časť.

BMW Concept 8 Series

Široké bočné otvory na vstup vzduchu v prednom nárazníku podčiarkujú šírku vozidla, športový postoj na vozovke a sľubujú intenzívne dynamické zážitky. Vysoko výkonný charakter vozidla podčiarkuje karbónový prvok v strede prednej časti.

Zadná časť: výrazná a moderná

Emotívne spracovanie plôch dominuje aj zadnej časti štúdie BMW Concept radu 8, pričom vytvára nízke a tvarovo výrazné partie s maximálne rozširujúcim efektom. Tvary rozohrávajú súhru plôch a línií, ktoré sa začínajú pri zadných blatníkoch a pokračujú smerom do zadnej časti vozidla. Výrazné blatníky umocňujú dynamické schopnosti a podčiarkujú pohon zadných kolies. Zužujúca sa kabína spolu so širokým rozchodom kolies vytvárajú proporcie, ktoré upriamujú pozornosť na túto časť.

Úzke natiahnuté zadné svetlomety zasahujú hlboko do bokov a vytvárajú spojenie medzi blatníkmi a zadnou časťou. Samotné svetlomety majú tvar čepelí v tvare písmena L a rozširujú sa smerom odzadu. Umocňujú šírku vozidla a jeho svalnatý postoj na vozovke, pričom ich štíhly tvar dodáva zadnej časti mimoriadne športový a moderný nádych.

Športový a ľahký pocit zo zadnej časti podporuje aj tmavý tvarovaný zadný difúzor v spodnej časti nárazníka. Dynamické jazdné vlastnosti sľubujú aj lichobežníkové koncovky výfukového potrubia.

Interiér: emotívne bohatý mix dynamiky a luxusu

Interiér sa zameriava na to najdôležitejšie: na jazdenie. Vodič je za volantom obklopený úzko strihnutým priestorom, typickým pre športové vozidlá. Plochy a línie smerujú dopredu a podčiarkujú dynamický jazdný zážitok. Spojenie ovládacích funkcií do logických celkov napríklad na stredovej konzole a vo dverách dodáva interiéru čistú grafickú štruktúru.

Medzi typické dizajnové prvky interiéru patrí aj plynulý prechod medzi palubnou doskou a výplňou dverí ako aj športový obopínajúci pocit z interiéru. Tento pocit zväčšuje aj citlivé prepojenie medzi stredovou konzolou a prístrojovou doskou, čím vytvárajú jadro interiéru. Pohodlný a športový pocit z priestoru zvyšujú aj vysoká stredová konzola a nízke vizuálne ukotvenie prístrojovej dosky.

Interiér štúdie BMW Concept radu 8 aktívne rozohráva kontrast medzi emóciami a špičkovou konštrukciou ako aj medzi dynamickým pocitom a luxusom. Jeho tvary navodzujú mimoriadny športový pocit, zatiaľ čo špičkové materiály vyzdvihujú exkluzivitu a vrcholný dizajn. Zo všetkých miest, v ktorých prichádza vodič do kontaktu s vozidlom, sála športový charakter. Exkluzívne športové sedadlá majú úzky tvar, pričom základnú kostru tvorí karbónová škrupina čalúnená jemnou kožou. Vďaka tomu sú dokonalým miestom na sedenie. V rovnakom spracovaní pokračuje aj volant. Jeho ručne brúsené hliníkové ramená pripomínajú šípy a anodizované radiace páčky pod volantom vytvárajú spojenie s pretekárskou traťou. Pocit luxusu a športového ducha dopĺňajú aj detaily ako kombinácia hliníka a tmavej kože na miestach, kde vodič drží volant.

Pocit vysokej kvality dodáva interiéru aj čalúnenie v kombinácii tmavohnedej a bielej kože Merino. Spojenie športových vlastností a technologickej vyspelosti sa prejavuje aj na povrchoch, ktoré kombinujú karbónové a a ručne leštené hliníkové prvky. Moderný a prvotriedny nádych interiéru dotvárajú brúsené okolie voliča prevodovky a ovládač iDrive vyrobený z tmavého krištáľu Swarovski.

Štúdia BMW Concept radu 8 predznamenáva tvary, ktoré značka BMW čoskoro pretaví do sériovej podoby. BMW radu 8 Coupé stavia na úspešnej tradícii, ktorú má spoločnosť v oblasti luxusných športových vozidiel, pričom prinesie ďalší vzrušujúci model. Súčasnú luxusnú ponuku tak doplní dokonalé vozidlo snov.

BMW Concept radu 8 series 8er koncept luxus inteiér interior exteriér exterior mixmotor motormix 39

BMW radu 8 Coupé spojí ostré dynamické vlastnosti a moderný luxus, pričom nastolí nové merítka v segmente luxusných kupé.

BMW Concept 8 Series

Opel_Grandland_2017   BMW Concept radu 8 series 8er koncept luxus inteiér interior exteriér exterior mixmotor motormix display monitor displej

Opel_Grandland_2017

Zdroj: BMW; Autor: Peter Gurbicz

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.