Test BMW 320d GT xDrive. Malé obrovské Gran Turismo

Je také nenápadné, také nevtieravé a také všedné, že vás nenadchne. To je jeho jediná chybička. Reč je o BMW radu 3 GT, Gran Turismo v pravom slova zmysle.Gran Turismo je z Taliančiny a predstavoval putovanie mladých mužov po dovŕšení veku 21 z vyššej strednej vrstvy po celej Európe. Už mnoho automobilov nieslo skratku GT, alebo talianske, či dokonca aj anglické označenie Grand Tourer, čo malo poukázať na jednoznačné určenie týchto áut. BMW má aj GT automobily, čo je skratka z Gran Turismo a má zástupcov v rade 3 a rade 5. V rade 2 sa zase môžete stretnúť s Grand Tourer. Je to to isté, no predstavuje iný prístup.

BMW 5 GT sa začalo vyrábať v roku 2009 a stálo na podvozku BMW radu 7. BMW 3 GT sa začalo vyrábať v roku 2013 a v roku 2016 sa dočkalo faceliftu. Práve facelift priniesol viacero zmien k ešte lepšiemu.

Motorizácia BMW 320d GT

Motor 20d pribral pár čísel na výkone na 190 koní a je to aj citeľné. S automatickou osemstupňovou prevodovkou, ktorú BMW osádza už niekoľko rokov do svojich automobilov, ide motor úplne hladko a ponúka v jazdných režimoch Sport, Comfort a Eco vodičovi to, čo potrebuje. Okrem toho, že motor je maximálne kultivovaný, dosahuje úžasne nízku spotrebu vzhľadom na rozmery auta. Dlhodobá spotreba vyšla na 6,8l/100km, na diaľnici je spotreba približne 6,2l/100km, kombinovaná v obci a mimo obce 5,2l/100km.

Na výber je z viacerých motorov

BMW radu 3 GT môžete zakúpiť aj s naftovými motormi 18d,  20d, 25d, 30d a 35d. Okrem Toho sú k dispozícii aj motory benzínové a to 20i, 30i a 40i. Ani s jedným neurobíte zlý krok pri výbere, ale treba si uvedomiť, že GT je už poriadne veľký chlapec a pýta sa väčší výkon aby pohodlne odviezol seba, pasažierov a ešte aj batožinu poprípade potiahol prívesný vozík. Preto odporúčame z naftových motorov 30d, ktorý sa vyznačuje obrovskou trvácnosťou s pomerne nízkou spotrebou, alebo potom benzínový motor 30i na také bežne dynamické vozenie.

Podvozok

BMW 320d GT, resp. každé Gran Tourismo radu 3 ponúka štandardný podvozok nevyznačujúci sa ničím špeciálnym na prvý pohľad. Tlmiče tlmia dobre, podvozok príjemne filtruje nerovnosti. To ale treba vychváliť, pretože napr. BMW X1 nemá takéto dobré štandardné tlmiče. 3 GT drží stopu v zákrute veľmi pekne vzhľadom na vonkajšie rozmery a zvýšené ťažisko, určite ho ale nezoberiete na trať lámať rýchlostné rekordy. Predsa len v tomto prípade BMW povolilo zo svojho športového nádychu a urobilo tento model viac rodinný=pohodlný.

Pohodlie v interiéri

Predné sedačky narástli do výšky o 59mm čo zlepšilo rozhľad vodiča a spolujazdca z ich miest. Zadné sedačky ponúkajú miesto pre zadných pasažierov ako veľké SUV. Za to vďačí nové 3 GT predĺženému rázvoru kolies o 110mm voči predchodcovi a tak sa dokonca priblížilo luxusným sedanom. Zadné sedačky majú navyše nastaviteľný sklon chrbtovej opierky. Tým pádom je variabilný aj batožinový priestor v kufri a to od 520 do 1600l. Veko kufra sa dvíha spoločne so zadným oknom a preto do neho naložíte aj objemné veci veľmi pohodlne. Na zadné sedačky sa dajú uložiť detské sedačky a pri tom majú deti stále dostatok miesta pred sebou a nekopú do predných sedačiek.


Zlepšenia

Vylepšený bol podvozok, batožinový priestor, odkladací priestor v kabíne, výhľad z auta, sedenie, všetky motorizácie a boli zväčšené viaceré rozmery. Okrem toho pribudol aktualizovaný aj ich mediálny systém BMW ConnectedDrive a je ešte prehľadnejší a príjemnejší, ako ten predtým. A to si už človek myslel, že lepšie sa to spraviť nedá.

Predné adaptívne svetlomety, ako aj zadné svetlomety a hmlové svetlomety sú vybavené LED technológiou. Čo sa týka asistentov, konečne sa BMW dotiahlo plnohodnotne na úroveň VOLVO a Mercedes-Benz automobilov.

DRIVING ASSISTANT

Výbava Driving Assistant kombinuje kamerový Varovný systém opustenia jazdného pruhu s Kolíznym varovaním a Varovaním pred chodcami s funkciou mierneho brzdenia v meste.

Varovný systém opustenia jazdného pruhu sleduje značenie na ceste a upozorní vodiča na neželané vybočenie prostredníctvom jemného zavibrovania volantu, pri rýchlosti jazdy cca. 70 km/h a vyššej. Varovanie sa neaktivuje ak je vybočenie úmyselné a vodič ho naznačí zapnutím smerovky.

Kým Kolízne varovanie s funkciou mierneho brzdenia v meste detekuje vozidlá, Varovanie pred chodcami s funkciou mierneho brzdenia v meste reaguje na osoby. Ak vozidlo pred vami prudko zabrzdí, BMW okamžite reaguje, ak je kolízne varovanie zapnuté. Systém funguje v etapách. Najprv sa zobrazí varovný symbol, následne sa rozbliká, spolu s akustickým signálom a nakoniec sa mierne aktivujú brzdy (pri jazde rýchlosťou do 60 km/h). Varovanie pred chodcami upozorňuje jednostupňovo: pri rýchlosti od 10 do 60 km/h aktivuje poplach pri akútnej hrozbe kolízie. Keď systém odhalí riziko zrážky, brzdy sa pripravia do pohotovostného režimu pre rýchlejšiu reakciu v prípade potreby. Ak je hrozba neodvratná, systém aktivuje brzdy.* Táto funkcia môže byť obmedzená v prípade tmy a hmly.

AKTÍVNY SYSTÉM UDRŽIAVANIA RÝCHLOSTI S FUNKCIOU STOP&GO

Aktívny systém udržiavania rýchlosti s funkciou Stop&Go vrátane radarového Kolízneho varovania s funkciou brzdenia* ponúka na želanie vyšší komfort a bezpečnosť v zhustenej premávke. Systém udržiava rýchlosť jazdy, predvolenú vodičom, ako aj odstup od predchádzajúceho vozidla. Automatické ovládanie* sa postará o zrýchľovanie aj spomaľovanie a udržiava prednastavený odstup aj v prípade pomaly sa pohybujúcej kolóny, až do jej úplného zastavenia. Ak sa priblížite k vozidlu pred vami, alebo sa iné vozidlo zaradí pred vás do vášho jazdného pruhu, systém presne prispôsobí vašu rýchlosť jazdy podľa situácie. Aktivovať sa dá pre rýchlosť jazdy až do 210 km/h.

Funkcia Stop&Go nielen automaticky reguluje rýchlosť, až do zastavenia, ale dokáže tiež vozidlo opäť sama rozbehnúť, až na tempo, nastavené vodičom, v rámci obmedzeného časového intervalu, len čo to premávka dovolí.

Ak vozidlo pred vami prudko zabrzdí, BMW okamžite reaguje, ak je Kolízne varovanie zapnuté. Systém funguje v etapách. Najprv sa zobrazí varovný symbol, následne sa rozbliká, spolu s akustickým signálom a nakoniec sa aktivujú brzdy.

BMW HEAD-UP displej

Plnofarebný Head-Up displej premieta všetky informácie, relevantné pre jazdu, priamo do zorného poľa vodiča, ktorý si tak dokáže udržať plnú koncentráciu na cestu pred sebou. Zobrazujú sa údaje ako rýchlosť jazdy, navigačné pokyny, informácie systému Speed Limit Info o obmedzených rýchlostiach a zákazoch predbiehania, zoznamy telefonických kontaktov a položiek zábavy, ako aj informácie a varovné hlásenia od rozličných asistenčných systémov vodiča.

Zobrazenie priamo na čelnom skle je vo vysokom rozlíšení a v plnom farebnom spektre. Projekcia vytvára dojem, ako keby sa vznášala približne 2,3 metra pred vozidlom. To spolu s optimálnou pozíciou zobrazenia umožňuje zaregistrovať všetky údaje rýchlo, pohodlne a s minimálnym rozptýlením.

Jas zobrazenia sa automaticky prispôsobuje vonkajším svetelným podmienkam, pracuje v odlišnom režime pre deň a noc, k dispozícii je aj možnosť nastavenia výšky projekcie. Navyše, vodič si môže vybrať obsah zobrazení, ktoré displej premietne spolu s aktuálnou rýchlosťou jazdy a varovnými hláseniami od asistenčných systémov.

Parkovanie

Inteligentné systémy pre jednoduchšie manévrovanie na tesné parkovacie miesta sú súčasťou doplnkovej výbavy BMW radu 3 Sedan. Užitoční pomocníci ako Cúvacia kamera, Parkovací asistent alebo Surround View zvyšujú komfort vo všetkých parkovacích situáciách – a obzvlášť tam, kde je málo miesta, prípadne zhoršený výhľad.

Čo odporúčame zakúpiť

Určite je vynikajúce investovať do asistentov, pretože vám uľahčia jazdu a hlavne zabránia nehode v mnohých krízových situáciach. Ďalej je výborné zakúpiť aj športové sedačky do predných radov, pretože sú skutočne pohodlné.

Pretože je auto vyššie ako kombík, alebo sedan radu 3, tak s ním nie je problém vybehnúť aj na chatu. Ku tomu je dobré zakúpiť 4×4 pohon xDrive a nemusíte sa báť, že by ste zaostávali za SUV-čkom.

Záver

Ak hľadáte pohodlné, rozmerovo menšie auto ako SUV, s väčším kufrom, s rovnako vysokým sedením a schopnosťou jazdiť ako sedan, tak je toto ideálna voľba. Tak všestranné vozidlo nie je len tak k dispozícii a už vôbec nie s takým pohodlím a bezpečnosťou. Trieda GT má pomerne úzku skupinu zákazníkov, ale sú to všetko praktickí ľudia, ktorí potrebujú auto každý deň rovnako, ako posteľ každú noc. Nevtieravé, nenápadné, maximálne praktické.

Základný model začína na cene 54200€ s DPH a našťastie už potom moc nestúpa, pretože auto má veľa prvkov v základnej výbave.

About V

One thought on “Test BMW 320d GT xDrive. Malé obrovské Gran Turismo

Leave a Reply

Your email address will not be published.