Koncept EQA posúva elektro-ofenzívu o krok ďalej

Značka Mercedes-Benz na medzinárodnej výstave automobilov vo Frankfurte prostredníctvom konceptu EQA ukázala možnosti realizácie stratégie EQ v triede kompaktných vozidiel. Vozidlo s atletickými tvarmi a elektrickým pohonom je vybavené elektromotorom na prednej aj zadnej náprave so systémovým výkonom viac ako 200 kW.

Stály náhon na všetky kolesá rozdeľovaním momentu na prednú alebo zadnú nápravu umožňuje zmenu charakteristiky jazdy. Zvolený jazdný program koncept EQA zobrazuje na jedinečnom virtuálnom paneli na mieste masky chladiča.

Koncept EQ je už známy

Koncept EQ (autosalón v Paríži 2016) bol predzvesťou novej značky produktov a technológií EQ – je to štúdia so vzhľadom športového kupé kategórie SUV. Teraz značka Mercedes-Benz ukazuje, ako by mohol model EQ vyzerať v segmente kompaktných vozidiel. „Prostredníctvom konceptu Mercedes-Benz EQA sa naša elektroofenzíva posúva o krok ďalej: do roku 2022 bude mať divízia Mercedes-Benz Cars na trhu viac ako desať plne elektrických vozidiel,“ povedal Dr. Dieter Zetsche, predseda predstavenstva spoločnosti Daimler AG a vedúci divízie Mercedes-Benz Cars.

Koncept EQA je zároveň ďalší príklad dôsledného vylepšovania dizajnovej filozofie zmyselnej čistoty: prelisy aj línie sú výrazne jednoduchšie. Príkladom nového elektrického vzhľadu je technológia svetiel s laserovými vláknami. Aktívne laserové médium je pritom zabudované v strede optického svetelného vodiča. Nápadný špirálový svetelný znak vizuálne pripomína medené vinutie elektromotora a animáciou zároveň vizuálne znázorňuje elektrické impulzy, čím signalizuje myšlienku elektrifikácie.

Dva elektromotory, ktorých systémový výkon možno zvýšiť až na 200 kW vďaka rozšíriteľným komponentom akumulátora, a stály náhon na všetky kolesá zabezpečujú vysokú dynamiku jazdy. Dva jazdné programy Šport a Šport plus poskytujú rôzne rozdeľovanie momentu medzi prednú a zadnú nápravu, čím umožňujú individuálny výber charakteristiky jazdy.

Plocha čierneho panela v prednej časti vozidla pritom funguje ako virtuálna maska chladiča a mení svoj vzhľad v závislosti od jazdného programu. V jazdnom programe Šport virtuálna maska chladiča zobrazuje vodorovne uložené tlejúce krídlo, v režime Šport plus zase zvislé lamely v štýle masky chladiča Panamericana.

V kombinácii s inteligentnou prevádzkovou stratégiou značky Mercedes-Benz má koncept EQA dojazd približne 400 kilometrov v závislosti od inštalovanej kapacity akumulátora.

Vysokoefektívne lítium-iónové akumulátory s plochými článkami dodáva dcérska spoločnosť koncernu Daimler Deutsche ACCUMOTIVE. Inovatívne systémy akumulátorov v závislosti od modelu dosahujú celkovú kapacitu viac ako 60 kWh vďaka modulárnej konštrukcii.

Koncept EQA možno nabíjať indukčne alebo z nabíjacej skrinky a je pripravený aj na rýchle nabíjanie. Víziou pri nabíjaní na verejných nabíjacích stojanoch je „seamless charging“ (plynulé nabíjanie): táto služba je založená na službách Mercedes me a umožňuje bezproblémové nabíjanie elektrickým prúdom a platenie na rôznych nabíjacích staniciach.

EQ: nová značka elektrickej mobility od vynálezcu automobilu

EQ ponúka rozsiahly ekosystém elektromobility, ktorý tvoria produkty, služby, technológie a inovácie. Spektrum značky siaha od elektrických vozidiel cez nabíjacie skrinky a služby nabíjania až po domáci akumulátor energie. Názov EQ sa vzťahuje na „elektrickú inteligenciu“ a je odvodený od hodnôt značky Mercedes-Benz „emócia a inteligencia“. Nová značka obsahuje všetky podstatné aspekty elektromobility orientovanej na zákazníka a pokračuje až nad rámec vozidla. Budúce modely sú stelesnením podstaty modernej elektromobility – sú spojením emocionálneho a inteligentného dizajnu, výnimočného pôžitku z jazdy, vysokej praktickosti pri každodennom používaní a maximálnej bezpečnosti, ktorou sa vyznačujú všetky vozidlá od vynálezcu automobilu.

Prvý sériový model novej značky EQ, model EQC, sa bude vyrábať od roku 2019 v závode Mercedes-Benz Brémy. Model EQC vychádza z koncepcie EQ, ktorá bola predstavená minulý rok v Paríži.

Koncept Mercedes-Benz EQ a smart vision EQ fortwo: ďalšie štúdie EQ

Koncept EQ (autosalón v Paríži 2016) bol predzvesťou novej značky technológií a produktov EQ – je to štúdia so vzhľadom športového kupé kategórie SUV. Štvormiestne vozidlo ponúka inovatívne riešenia aj v interiéri. V kokpite orientovanom na vodiča sa všetko zameriava na nenáročné, dotykové ovládanie a moderný elektrický vzhľad, ktorý dizajn exteriéru dôsledne prenáša do interiéru.

Štúdia smart vision EQ fortwo a koncept Mercedes-Benz EQA oslávili svoju svetovú premiéru na výstave IAA 2017. Značka smart touto štúdiou ukazuje novú víziu mestskej mobility a individuálne prispôsobiteľnej, vysokoflexibilnej miestnej dopravy: autonómne jazdiaci koncept vozidla vyzdvihne svojich cestujúcich priamo na požadovanom mieste. Používateľ vďaka moderným možnostiam individuálneho prispôsobenia zistí, že konkrétne vozidlo je „jeho“ vozidlo: smart vision EQ fortwo prostredníctvom čierneho panela v prednej časti vozidla, displejov s LED na mieste svetlometov a zadných svietidiel, ako aj veľkých bočných projekčných plôch poskytuje možnosti prispôsobenia vozidla, ktoré boli doteraz neznámou sférou v oblasti zdieľania vozidiel. Cestujúci sa v priestrannom interiéri cítia uvoľnene, pretože nemusia venovať pozornosť jazdným úlohám.

 

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.