Scania L 320 6x2 rear-steer

Scania rad L: nová kabína do mesta umožňuje interakciu na nižšej úrovni

Scania rad L je teraz po prvý krát predstavený v rámci ponuky novej generácie nákladných vozidiel pre mestské prostredie. Rad L je v meste a jeho okolí vo svojom živle, či už ide o využitie v oblasti distribúcie, odpadu alebo stavebníctva.

„Dá sa povedať, že rad L je kráľovským klenotom našej ponuky pre mestá,“ hovorí Henrik Eng, Product Director, Urban, Scania Trucks. „Rad L má presne tie vlastnosti, ktoré sú potrebné pre distribúciu a aplikácie, ktoré omnoho častejšie, ako si možno spočiatku uvedomíte, prebiehajú prevažne v prostredí miest s veľkou premávkou, kde musí priestor cesty zdieľať veľký počet vodičov.“

Inovatívne využitie

„Je tu viditeľný, jednoznačný trend smerom ku kabínam s nízkym nástupom, ktoré boli tradične využívané prevažne pre vozidlá na odvoz odpadu, ale v súčasnosti nachádzajú cestu k stále väčšiemu počtu aplikácií,“ vysvetľuje Eng. „Pred približne desiatimi rokmi by množstvo ľudí pozeralo na sklápač s kabínou s nízkym nástupom divne, ale čoskoro budú v niektorých mestách viditeľné každý deň. Ústupky, ktoré je potrebné urobiť z hľadiska svetlej výšky a uhlov nábehu, sú vyvážené výhodami pre tých, ktorí jazdia prevažne v mestách, čo im umožní byť bližšie k úrovni ich okolia.“

Eng dodáva, že o zmenu smerom k vozidlám s nízkym nástupom je veľký záujem vzhľadom k zvýšenému záujmu o udržateľnosť, ktorý je presadzovaný najmä miestnymi úradmi.

„Úrady kladú legitímne požiadavky, aby nákladné vozidlá boli modernizované a spĺňali podmienky pre udržateľnosť,“ hovorí. „Sklápač s nízkym nástupom so Scania City Safe Window vo dverách pre cestujúcich a tichým plynovým motorom, bežiacim na biometán, je v uliciach Londýna vítaný omnoho viac, ako tradičné nákladné auto. Zdá sa, že zóny so zvýšenými požiadavkami na hluk, pravidlami o emisiách a interakciou s inými druhmi dopravy tradičné sklápače vylučujú smerom k aplikáciám, ktoré v meste nenájdeme.“

Scania rad L s nízkym kneelingom

Kabíny radu L sú vždy 20 decimetrov dlhé a sú k dispozícii v troch rôznych výškach strechy: nízka, normálna a vysoká. Ak si objednáte kabínu s nízkym kneelingom (ktorý je automaticky aktivovaný ručnou brzdou), stačí jeden krok, aby ste sa do kabíny dostali cez priestor pre nohy – samotná výška podlahy je okolo 80 centimetrov (do určitej miery závisí na výbere pneumatík). Okrem toho, že je nízka, je stúpačka zároveň 79 centimetrov široká. Bez kneelingu sú potrebné dve stúpačky; výška podlahy tak bude približne 93 centimetrov.

Scania L 320 6x2 rear-steer Photo: Gustav Lindh 2017

Scania L 320 6x2 rear-steer Photo: Gustav Lindh 2017

Obe strany kabíny ponúkajú rovnakú výšku stúpačky. Zároveň je veľmi jednoduché sa pohybovať cez kabínu – vyhnete sa vyliezaniu na ulici – vďaka spojeniu pred tunelom motora.

Rad L je poháňaný 9-litrovým motorom Scania, ktorý je k dispozícii v troch rôznych úrovniach výkonu. Počas roku 2018 Scania k motorom pre rad L pridá plynový motor OC09 s dvoma úrovňami výkonu (a pre CNG aj LNG). Všetky motory môžu byť skombinované so Scania Opticruise alebo automatickou prevodovkou Allison.

„Vďaka svojmu o niečo mäkšiemu vzhľadu je tento typ nákladného vozidla, ktorý nie je také vysoké ako ostatné, v mestskom prostredí veľmi oceňovaný,“ hovorí Eng. „Nejde však iba o vzhľad, je to hlavne o tom, že vodič je na úrovni ostatných užívateľov cesty a interakcia je jednoduchšia. A pre samotných vodičov je to tiež záležitosť ekonomiky, najmä ak často nastupujú a vystupujú.“

Ďalšou výhodou radu L spoločnosti je, že v režime pohonu s normálnou špecifikáciou stále ešte ponúka prednú svetlú výšku okolo 24 centimetrov. Radosť majú aj stavitelia karosérií: karoséria môže začínať na pomyselnej linke, ktorá vedie iba 42 centimetrov za stredom prednej nápravy.

Okno bezpečného výhľadu

Zásadnou inováciou na poli bezpečnosti je predstavenie možnosti vybrať si Scania City Safe Window do dverí pre cestujúcich všetkých verzií kabín radu P a L. Nízko umiestnené okno vo dverách pre cestujúcich zvyšuje schopnosť vodiča zaznamenať zraniteľných účastníkov premávky, ako sú deti, cyklisti a chodci v bezprostrednej blízkosti vozidla.

„Vodičom, ktorí často šoférujú v prostredí mesta, poskytuje okno vo dverách väčšie bezpečnostné rozpätie a výrazne znižuje stres,“ dodáva Eng. „Riešenia zahŕňajúce kamery a senzory nijako neznižujú schopnosť sledovať a dokonca nadväzovať kontakt s ostatnými účastníkmi cestnej premávky. Čokoľvek, čo pomáha zvýšiť rozhľad vodiča, môže mať rozhodujúci význam pre každého, kto sa premávky zúčastňuje.“

Scania City Safe Window je vyhrievané a môžete si ho objednať do dverí všetkých kabín P a L, najčastejšie využívaných kabín pre mestské aplikácie ako distribúcia, odvoz odpadu a rôzne vozidlá pre údržbu. Ak sa pre neho rozhodnete, je tu určité obmedzenie otvárania normálneho bočného okna dverí. To však nie je také dôležité, keďže napr. pre odovzdávanie preukazov, prepravných dokladov atď., je používané okno na strane vodiča.

„Z hľadiska udržateľnosti nie je nič dôležitejšie, než minimalizácia dopadu nákladných áut na prostredie,” hovorí Eng. „Scania City Safe Window je žiarivým príkladom skutočnosti, že sú to veľmi konkrétne opatrenia, ktoré robia rozdiel práve tu a teraz.”

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.