Lkw FUSO eCanter

Odbyt Daimler Trucks výrazne prekonal očakávania

Napriek naďalej nejednotným trhovým podmienkam na svete dokázala divízia Daimler Trucks zvýšiť dodávky za prvých jedenásť mesiacov roka 2017 v medziročnom pohľade o dvanásť percent na 422 500 jednotiek. Dovtedy tak bolo dodaných už viac vozidiel než za celý predchádzajúci rok. Za celý rok 2016 predala divízia nákladných automobilov spoločnosti Daimler na celom svete približne 415 100 vozidiel značiek Mercedes-Benz, FUSO, Freightliner, Western Star, Thomas Built Buses a BharatBenz.

Na základe prvých údajov z decembra Daimler Trucks vychádza z toho, že celý rok uzavrie odbytom na úrovni 465 000 vozidiel (v predchádzajúcom roku 415 100). Definitívne údaje o odbyte budú k dispozícii v rámci výročnej tlačovej konferencie Daimler 1. februára 2018.

„Za celý rok 2017 očakávame v Daimler Trucks odbyt na úrovni 465 000 nákladných automobilov – výrazne viac než predchádzajúci rok a podstatne viac ako sme očakávali na začiatku roka. Najmä pri naďalej nízkych impulzoch zo strany trhov je to možné iba so špičkovými produktmi a s vynikajúcim medzinárodným tímom. Ďakujem všetkým pracovníkom za ich vynikajúce nasadenie“, povedal Martin Daum, v predstavenstve Daimler AG zodpovedný za Trucks & Buses.

„Vo všetkom, čo robíme, sa sústreďujeme na našich zákazníkov. Aby sme im ponúkli tie najlepšie produkty a riešenia, ustavične pracujeme na inováciách. Rok 2017 sme využili na to, aby sme sústredene pracovali na hospodárnych, elektrických, automatizovaných a zosieťovaných nákladných automobiloch. Takto budeme udržateľne úspešní aj v roku výstavy IAA 2018 a v ďalších rokoch.“

Výrazné zvýšenie odbytu vďaka prírastkom v Severnej Amerike

Pod výrazné zvýšenie odbytu divízie Daimler Trucks sa podpísal najmä pozitívny vývoj odbytu v druhej polovici roka v regióne NAFTA. Aj keď severoamerický trh podľa očakávania mierne klesol pod úroveň predchádzajúceho roku, Daimler Trucks zvýšila odbyt koncernu v prvých jedenástich mesiacoch o dvanásť percent na 150 600 (v predchádzajúcom roku 134 200) jednotiek. S konečným trhovým podielom 39,2 (v predchádzajúcom roku 40,0) percent v hmotnostných triedach 6-8 ostala divízia Daimler Trucks aj naďalej s odstupom neohrozeným lídrom trhu v oblasti stredne ťažkých a ťažkých nákladných automobilov v Severnej Amerike. Dôležitým faktorom úspechu na severoamerickom trhu je nový Freightliner Cascadia, ktorý sa od začiatku roka 2017 vyrába s integrovaným hnacím ústrojenstvom Detroit a posúva latku štandardu v oblasti spotreby paliva, bezpečnosti a zosieťovania. Aj vo štvrtom štvrťroku zaznamenala divízia Daimler Trucks v regióne NAFTA výrazne vyšší počet objednávok než za rovnaké obdobie v predchádzajúcom roku.

Prírastky aj v Európe a Latinskej Amerike – Brazília opäť s nárastom

Divízia Daimler Trucks sa zlepšila aj v takzvanom regióne EU30 (Európska únia, Švajčiarsko, Nórsko). Od januára do novembra sa zatiaľ zlepšila o tri percentá na 73 600 (v predchádzajúcom roku 71 100) jednotiek. V segmente stredne ťažkých a ťažkých nákladných automobilov značka Mercedes-Benz obhájila vedúce postavenie na trhu s podielom 21,0 (v predchádzajúcom roku 20,7) percent. V Nemecku vedie Mercedes-Benz s podielom 36,6 percent (v predchádzajúcom roku 37,2) aj na trhu nákladných automobilov. Bolo dodaných 28 000 (v predchádzajúcom roku 27 600) vozidiel. Od marca 2017 sú nákladné automobily značky Mercedes-Benz vybavené aj modulom Truck Data Center: štandardizovaný modul konektivity sa zabudováva do všetkých značiek divízie Daimler Trucks, do modelov Mercedes-Benz Actros, Arocs, Antos a Atego, ako aj do nového Freightliner Cascadia a nového FUSO SuperGreat. Truck Data Center tvorí základ pre už existujúce riešenia konektivity z dielne Daimler Trucks, ako aj systémy telematiky Fleetboard, Truckonnect a Detroit Connect. Umožňuje však aj nové digitálne služby, ako je servisný produkt Mercedes-Benz Uptime: inteligentným zosieťovaním nákladného automobilu, servisu Mercedes-Benz a zákazníka možno skrátiť časy státia.

Na základe zlepšenej investičnej klímy a vďaka optimalizovanej štruktúre obchodníkov dokázala divízia Daimler Trucks viac ako strojnásobiť dodávky do Ruska na 7 800 (v predchádzajúcom roku 2 200) nákladných automobilov (+254 percent). V Turecku zaznamenala oblasť nákladných automobilov spoločnosti Daimler AG po slabom vlaňajšom vývoji zvýšenie odbytu a počtom 9 500 (v predchádzajúcom roku 7 900) dodaných vozidiel prekonala obdobie predchádzajúceho roka o 20 percent. Národná spoločnosť koncernu Daimler v Turecku oslávila v lete 2017 svoju 50-ročnú existenciu. Divízia úžitkových vozidiel Daimler tu od roku 1967 vyrába autobusy a od roku 1986 nákladné automobily.

V Latinskej Amerike odbyt Daimler Trucks za prvých jedenásť mesiacov s počtom 27 300 (v predchádzajúcom roku 25 100) nákladných automobilov prekročil obdobie predchádzajúceho roku o deväť percent. Významnou mierou sa na tom podieľal pozitívny vývoj odbytu v Argentíne s počtom 5 200 (v predchádzajúcom roku 3 500; +47 percent) dodaných vozidiel. Na hlavnom trhu Brazílie dokázala divízia Daimler Trucks zvýšiť predaj s počtom 12 200 (v predchádzajúcom roku 11 200) vozidiel o osem percent. S trhovým podielom 28,3 (v predchádzajúcom roku 29,3) percent značky Mercedes-Benz od začiatku roka dosiahla divízia Daimler Trucks opäť vedúce postavenie na tomto dôležitom trhu nákladných automobilov. V nadchádzajúcich piatich rokoch investuje Daimler v Brazílii približne 600 miliónov eur do modernizácie palety modelov nákladných automobilov, digitálnych služieb a oboch miestnych výrobných závodov. Mercedes-Benz Trucks je tak vynikajúco pripravená na pritiahnutie dopytu zákazníkov na brazílskom trhu nákladných automobilov, očakávané v strednodobom horizonte.

Výrazné zvýšenie odbytu v rastovom regióne Ázia

V Ázii celkovo výrazne vzrástol odbyt o 18 percent na 132 400 (v predchádzajúcom roku 112 600) nákladných automobilov.

V Japonsku predaj za prvých jedenásť mesiacov s počtom 40 700 (v predchádzajúcom roku 42 000) jednotiek takmer dosiahol hodnotu predchádzajúceho roku. Trhový podiel napokon predstavoval 19,3 (v predchádzajúcom roku 20,3) percent. S novým ťažkým nákladným motorovým vozidlom SuperGreat potvrdzuje FUSO ambíciu ešte viac rozšíriť svoje postavenie na japonskom trhu a určuje štandardy hospodárnosti, bezpečnosti a konektivity. Nová vlajková loď FUSO používa, rovnako ako aj najnovšie ťažké nákladné automobily značiek Mercedes-Benz a Freightliner, komponenty stratégie globálnej platformy a okrem štandardizovanej architektúry elektrickej sústavy/elektroniky, vrátane Truck Data Center, využíva aj spoločné hnacie ústrojenstvo.

V Indonézii profitovala divízia Daimler Trucks z dynamiky rastu na miestnom celkovom trhu nákladných automobilov. Predaj za prvých jedenásť mesiacov s počtom 37 600 jednotiek výrazne (+54 percent) prekročil vlaňajší odbyt 24 400 nákladných automobilov. V indonézskom výrobnom závode Wanaherang v roku 2017 prvý raz zišiel z výrobného pásu nákladný automobil značky Mercedes-Benz. Vozidlo teraz dopĺňa špecifickú trhovú ponuku lokálne vyrábaných modelov FUSO o nový ťažký nákladný automobil s hviezdou, ktorý bude nasadzovaný najmä ako staveniskové vozidlo. So značkou FUSO má Daimler Trucks v juhoázijskej krajine už viac ako 40 rokov veľmi silné postavenie.

Aj keď trh v Indii zaostal za predchádzajúcim rokom – čo bolo podmienené regulačnými a daňovými zmenami najmä v prvom polroku – divízia Daimler Trucks dokázala v piatom roku od zavedenia značky BharatBenz odbyt výrazne zvýšiť. Od januára do novembra bolo dodaných 15 200 (v predchádzajúcom roku 12 100; +26 percent) vozidiel. Trhový podiel vzrástol o 2,3 percentuálnych bodov na 9,0 percent. Závod v Chennai vyrába okrem vozidiel BharatBenz pre lokálny trh aj modely na export do medzičasom viac ako 40 trhov v Ázii, Afrike a Latinskej Amerike. Na Blízkom a Strednom východe vzrástli dodávky výrazne o 31 percent na 21 000 (v predchádzajúcom roku 16 000) vozidiel.

Na najväčšom trhu automobilov na svete – v Číne – je Daimler vlastníkom podielu 50 percent na spoločnom podniku Beijing Foton Daimler Automotive Co. Ltd. (BFDA), výrobcovi stredne ťažkých a ťažkých nákladných automobilov značky Auman. Súbežne s výrazným zotavením trhu v Číne dosiahol odbyt vozidiel Auman za prvých jedenásť mesiacov 104 600 (v predchádzajúcom roku 68 800; +52 percent) nákladných automobilov a výrazne tak prekonal vlaňajší predaj. Odbyt spoločného podniku nie je v koncernovom odbyte Daimler Trucks konsolidovaný.

Plnoelektrické a zosieťované – pôsobivo obhájené vedúce postavenie v oblasti technológií

Popri rastúcich odbytoch na trhoch divízia Daimler Trucks úspešne napreduje aj v upevňovaní technologického prvenstva. Heslo „plnoelektrický nákladný automobil“: vývojový tím intenzívne pracuje na elektrifikácii ťažkého nákladného automobilu značky Mercedes-Benz. Už v roku 2018 príde na cesty takzvaný inovačný vozový park, plnoelektrické ťažké nákladné automobily Mercedes-Benz pre distribučnú dopravu, ktoré budú v reálnom nasadení u zákazníkov a v úzkej spolupráci so zákazníkmi umožnia ďalší vývoj smerom k trhovej vyzretosti a sériovej výrobe.

Z plnoelektrických ľahkých nákladných automobilov FUSO eCanter bolo v roku 2017 odovzdaných zákazníkom už niekoľko vozidiel zo sériovej výroby. V USA už vozidlá FUSO eCanter jazdia pre logistickú spoločnosť UPS, v Japonsku používa eCanter vo svojom vozovom parku reťazec supermarketov Seven-Eleven Co., Ltd. a spoločnosť Yamato Transport. V Európe si v polovici decembra prevzali nové vozidlá eCanter globálne pôsobiace logistické spoločnosti DHL, DB Schenker, Rhenus a Dachser. V priebehu nasledujúcich rokov plánuje FUSO dodať vybraným zákazníkom celkovo 500 nákladných automobilov tejto generácie. Sériová veľkovýroba je naplánovaná na rok 2019. Vozidlo eCanter má v závislosti od nadstavby a spôsobu využívania nosnosť podvozka do 4,5 tony. Akumulátory s hmotnosťou cca 600 kg umožňujú dosiahnuť dojazd viac ako 100 km, čím v mnohých prípadoch presahujú dennú vzdialenosť, ktorú treba prekonávať v ľahkej distribučnej preprave. Vozidlo eCanter je nielen ekologické, ale aj efektívne a hospodárne pre zákazníka. Pri nákladoch na prevádzku možno v porovnaní s bežnou naftovou verziou ušetriť na 10 000 km až 1 000 eur.

Daimler Trucks so svojimi značkami nákladných automobilov Mercedes-Benz, Freightliner a FUSO už roky odvádza priekopnícku prácu v oblasti automatizovaného a zosieťovaného jazdenia. Na celom svete divízia Daimler Trucks medzičasom pripojila približne 500 000 nákladných automobilov na internet vecí – viac ako ktorýkoľvek iný výrobca. Daimler ako prvý výrobca nákladných motorových vozidiel testuje v USA použitie digitálne spojených nákladných motorových vozidiel, takzvaný platooning, na verejných cestných komunikáciách. Konektivita a automatizované jazdenie v rámci autonómneho jazdenia nákladných motorových vozidiel v konvoji zvyšujú bezpečnosť nákladných motorových vozidiel jazdiacich v rade za sebou, odbremeňujú vodičov a zlepšujú efektivitu pri spaľovaní paliva vďaka menším odstupom medzi vozidlami. Od roku 2018 bude Daimler Trucks North America testovať digitálne spojených nákladných automobilov v reálnej každodennej preprave spoločne so zákazníkmi s veľkým autoparkom. Už v apríli 2016 absolvovali tri navzájom zosieťované a autonómne jazdiace nákladné automobily Mercedes-Benz Actros v rámci European Truck Platooning Challenge jazdu zo Stuttgartu do holandského Rotterdamu.

V doposiaľ jedinečnom teste divízia Daimler Trucks na jeseň 2017 predstavila ďalšie riešenie pre budúce nasadenie automatizovaným spôsobom prevádzkovaných úžitkových vozidiel. Po úspešnom predvedení inovatívnych systémov Highway Pilot a Highway Pilot Connect, umožňujúcich platooning nákladných automobilov, predstavila divízia nákladných automobilov ďalší krok vývoja na ceste k plne zosieťovanému a autonómne pracujúcemu úžitkovému vozidlu. Vedúci výrobca úžitkových vozidiel na svete na letisku predviedol na príklade konkrétnej požiadavky zákazníka ako možno prakticky realizovať nasadenie automatizovaných vozidiel pri odpratávaní snehu na letiskách: štyri sedlové ťahače Mercedes-Benz Arocs automatizovane a v záprahu riadenom na diaľku očistili letiskovú plochu. Výhody sú zrejmé: čistiace práce na letisku, najmä v zime, sa predpovedajú veľmi ťažko, a preto je ich plánovanie náročné. Možné sú aj ďalšie oblasti použitia – napríklad jazdenie bez vodiča v baniach, kontajnerových termináloch alebo iných uzavretých areáloch.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.