Bratislavský autosalón 2018 a slovenské premiéry

Bratislavský autosalón pokračuje v začatej tradícii a prináša viacero slovenských premiér. My sme sa ho zúčastnili a prinášame vám článok s tými najzaujímavejšími premiérami a ako bonus na konci fotogalériu.

VW Touareg

Asi najväčšiu pozornosť pútal nový Touareg. Predstavený bol nedávno v Číne a keďže sa vyrába na Slovensku, nemohol na autosalóne chýbať. Auto je naozaj krásne, dominuje mu predná maska, ktorá pokračuje až do úplne nových Matrix IQ.Light LED svetiel. Platformu MLB zdieľa s Audi Q7, Porsche Cayenne a Bentley Bentayga, takže je teraz dlhší o 77mm a nižší o 7mm než predchodca. Hmotnosť klesla o 100 kg a objem kufra narástol na 810 litrov.

V interiéri je zase dominatný prvok hlavný infotainment, ktorý má až 15″ a je krytý akoby jedným sklom spolu s displejom pred vodičom, ten má 12″. Novinkou je aj HUD displej, ktorý premieta informácie na čelné sklo. Touareg je teraz možné objednať aj so vzduchovým podvozkom, ktorý je možné podľa zvoleného režimu zdvihnúť alebo znížiť. Ďalšou novinkou je natáčanie zadnej nápravy. V ponuke sú momentálne iba naftový motor 3.0 V6 s 286 k a 600 Nm, ale pribudne 3.0 V6 TDI s 231 k a 500 Nm a vrcholový diesel 4.0 V8 so 421 k a 900 Nm. Benzínový motor 3.0 V6 bude mať 340 k a 450 Nm. Všetky motory sú spriahnuté s 8-st. automatickou prevodovkou a pohonom 4MOTION. Podrobnejšie je Touareg opísaný tu.

Mercedes-AMG Project One

Nemenej pozornosti ako Touareg pútal hyperšport od Mercedesu, ktorý bol vytvorený v spolupráci Mercedes-AMG a tímu Petronas Motorsport. Auto má karbónovú karosériu, rôzne sacie otvory, jeden dominatný na streche, ktorý pokračuje do plutvy. Tá má pômocť stabilite auta pri vysokých rýchlostiach. Podvozok má viacprvkové zavesenie Multi-link a tlmiče sú umiestnené horizontálne. Celkové nastavenie pružín a tlmičov je konfigurované pre perfektne vyvážené, predovšetkým športové ovládanie.

Project One má hybridný pohon, ktorého srdcom je motor z formule V6 s objemom 1,6 litra a výkonom 719 k (dosahuje až 11 000 ot./min) a 4 elektromotory. Jeden 90 kW poháňa turbo, aby eliminoval turbodieru, druhý 120 kW je pripojený na kľukový hriadeľ a ďalšie dva s výkonom 120 kW poháňajú predné kolesá. Spoločný výkon celej sústavy je 1000 koní a z 0-200 km/h auto zrýchli pod 6 sekúnd. Maximálna rýchlosť má byť cez 350 km/h. Čisto na elektrický pohon postačia autu baterky na 25 km dojazd. Motor je spriahnutý s 8-st. automatom.

 

V interiéry sa nachádzajú 2 displeje, oba s uhlopriečkou 10″ a ďalší displej slúži ako spätné zrkadlo, ktoré premieta záber zo zadnej kamery. Auto má pre komfort dokonca aj klimatizáciu. Vyrobiť sa má 275 kusov a cena jedného sa vyšplhala až na závratných 2 275 000 eur.

KIA Ceed

Slovenskú premiéru si na autosalóne v Bratislave odbila aj nová KIA Ceed. Nie, nie je to gramatická chyba, KIA pozmenila názov, ktorý bol teraz upravený pre Európu. Takže už nie Cee’d, ale jednoducho, Ceed. Nie je to náhoda, keďže auto bolo navrhnuté vo Frankfurte. Preto aj jeho dizajn a interiér podlieha európskym trendom. Je športovejšia, ale zároveň elegantnejšia. Vďaka platforme K2 sa síce rázvor kolies nemení, no ťažisko je nižšie a teda prispieva k lepšej stabilite. Novinkami sú napr. Full LED svetlá alebo aktívne klapky pre chladenie motora, čo zlepšuje aerodynamiku. Objem kufra vzrástol na 395 litrov.

V interiéry sa toho zmenilo dosť, aj keď volant zostal skoro rovnaký. Použité sú lepšie materiály, displej infotainmentu sa posunul vyššie v štýle nemeckých prémiových automobiliek. Teraz je možné mať v Ceed-e za príplatok napr. vyhrievané zadné sedadlá, predné dokonca odvetrávané. Z bezpečnostných prvkov je dostupný systém monitorovania pozornosti vodiča, asistent diaľkových svetiel, systém varovania a ochrany pred čelnou zrážkou. Novinkou je aj pokročilý asistent sledovania jazdy v jazdnom pruhu. Teraz vie Ceed sám zrýchliť, brzdiť a meniť smer jazdy. Dostupné motory: 1,4 MPi (100 k), trojvalec 1,0 T-GDi s turbom (120 k). Novinkou je 1,4 T-GDi s výkonom 140 k a jedine pre tento motor je aj 7-st. dvojspojkový automat, ostatné motory budú dostupné len so 6-st. manuálom. Z naftových motorov budú v ponuke nové 1,6 litrové CRDI so 115 k alebo 136 k, oba však s 280Nm.

Mercedes trieda A

Mercedes to so slovenskými premiérami vyhráva na plnej čiare. Ďalším dôkazom tohto prvenstva je aj nový Mercedes-Benz triedy A. Nádherná, ostrá kapota s klesajúcim profilom doplnená jednoduchými, ale o to efektnejšími LED svetlami. Aj keď je nové A-čko športovejšie, zachovalo si kontúry predchodcu. Vo vnútri to už je však iný príbeh. Obrovský panel s dvoma veľkými displejmi, športové výduchy klimatizácie pripomínajúce turbíny. V AMG pakete športové sedačky s krásnym prešívaním. Športovosť a zároveň elegancia, to je typická známka Mercedesu. Na A-čku bolo vždy jasné, že je to nižšia rada, ale teraz sa rozdiel medzi triedami výrazne zmenšil. Teraz má nová trieda A viac miesta v oblasti ramien, lakťov, ale aj nad hlavou. Zlepšilo sa tiež nastupovanie na zadné sedadlá.

Nové A-čko je zároveň prvé auto od Mercedesu využívajúce rozhranie MBUX (Mercedes-Benz User Experience), ktoré má intuitívne ovládanie a dokáže sa učiť vďaka umelej inteligencii. Súčasťou MBUX sú aj už spomínané displeje. Displej s navigáciou dokonca podporuje rozšírenú realitu a inteligentné hlasové ovládanie, ktoré rozpozná prirodzenú reč. Toto ovládanie aktivujete povelom “Hey Mercedes”. Infotainment obsahuje navigačné funkcie ako napr. “Car-to-X” komunikáciu. Jedná sa o informácie od vozidla k vozidlu o udalostiach zaznamenanými senzormi. Z motorizácii budú na výber dva benzínové motory A 200 s výkonom 163 k a 250 Nm a možnosťou voľby manuálnej 6-st. alebo 7-st. automatickej prevodovky 7G-DCT alebo motor A 250 s výkonom 224 k a 350 Nm, ktorý bude dodávaný výhradne s automatom 7G-DCT. Naftový motor bude vo verzii A 180d s výkonom 116 k a 260 Nm a bude kombinovaný s dvojspojkou 7G-DCT.

Mercedes CLS

Nové CLS v znamení dominantnej prednej masky, rovnako ako pri triede A. Zadné svetlá už nemajú tvar slzy, ale sú hranaté. Dizajn prebrali od ostatných kupé áut Mercedesu. Vpredu je miesta na rozdávanie, no vzadu vďaka jeho klesajúcemu stropu necítiť toľko priestoru. Palubovke vládne obrovský jednoliaty panel, ktorý obsahuje 2 displeje. Tento prvok sa pomaly ale isto stáva znakom Mercedesu. V CLS môžete mať teraz vzduchový podvozok a pomocou ovládača DYNMIC SELECT je možné meniť jeho nastavenie v troch režimoch, a to komfort, šport a šport+. Pre zvýšenie stability auta a zníženie odporu vzduchu pri rýchlostiach vyšších ako 138 km/h podvozok klesne o 15 mm.

CLS využíva 9-st. automat 9G-TRONIC s hydrodynamickým meničom krútiaceho momentu. Čo sa týka motorov, v ponuke je CLS 450, čo je benzínový radový 6-valec s objemom 3 litre a výkonom 367 k a s technológiou EQ Boost, ktorá obsahuje integrovaný štartovací generátor, ten zvyšuje výkon a rekuperuje. 48 V napäťová sústava napája elektrické spotrebiče a prídavný kompresor zabezpečuje krútiaci moment už tesne nad úrovňou voľnobežných otáčok. Z naftových motorov bude na výber radový 4-valec s objemom 2 litre a výkonom 245 k. Ďalej budú v ponuke kompletne prepracované motory 350d a 400d, oba sú radové 6-valce s objemom 3 litre a výkonmi 286 k (350d) a 340 k (400d).

Peugeot 508

Už na prvý pohľad vás musí toto auto zaujať. Jeho predná maska s bočnými natiahnutými LED svetlami pripomína šelmu. Práve vďaka LED svetlám ale usmiatu šelmu, no pripravenú kedykoľvek zaútočiť. Asi takéto pocity sme z neho mali. Podobnosti s predchádzajúcim modelom by ste hľadali ťažšie. Niektoré prvky, ako napríklad zadné LED svetlá v tvare pazúrov ostali. Inak je toto auto úplne nanovo prepracované. Jeho línia, či už spredu, zboku alebo zozadu je úchvatná. Akoby to ani nebola konzervatívna “päťstoosmička”, ale nejaký športový luxusný koncept. Peugeot robí mílové kroky, čo sa dizajnu, ale aj technológií týka. Novú 8-st. prevodovku (ktorú táto značka už dávno potrebovala) v útrobách auta dopĺňa digitálny kokpit v interiéri. Všetko na tomto aute je futuristické. Nová 508 má aj nižšiu hmotonosť a to až o 70 kg.

Toto auto je teraz nabité technológiami, ktoré by ste predtým v Peugeote hľadali márne. Medzi ne patria napríklad sedadlá so systémom pneumatickej masáže, systém nočného videnia, adaptívny tempomat s funkciou Stop & Go, automatické núdzové brzdenie, rozšírené čítanie dopravných značiek a mnoho iných systémov pre bezpečnú a príjemnú jazdu. Na výber budú dva benzínové motory PureTech s objemom 1,6 litra a výkonom 180 k, resp. 225 k. Naftové motory budú dokopy štyri v objemoch 1,5 a 2,0 litra a vo výkonovom rozpätí od 130 k po 180 k. Na jeseň 2019 dostane Peugeot 508 aj verziu plug-in hybrid. Predaj sa začne v septembri tohto roku.

Mercedes-AMG GT (4-dverové kupé)

O tomto aute sme už na Mixmotore písali. Jedná sa o vozidlo pre ľudí, ktorý ho chcú využívať pre bežné účely, ale žiadajú aj nekompromisný výkon. Viac sa môžete dočítať tu.

Audi A7 a A8

Premierové kúsky od Audi sa niesli v znení A7 a A8. Audi A8 je jedným z najmodernejších áut vôbec, čo sa technológií týka. Jeho bezpečnostné prvky ako senzory, radary a kamery sa posunuli spolu o krok bližšie k úplne autonómnej jazde. Audi má autonómny systém 3. úrovne, avšak na Slovensku ho nie je možné využiť, pretože to naša legislatíva nedovoľuje. Audi A8 má až 41 asistenčných systémov, ktoré monitorujú okolie vozidla a v kritických situáciách zasiahnu. Auto pôsobí skôr elegantne ako športovo, ale to nie je vada, pretože je to vlajková loď automobilky a tak by ju mala reprezentovať na najvyššej úrovni. Súčasťou palubovky sú teraz až 3 displeje a všetko je orientované na vodiča.

Audi A7 si so sebou prinieslo nové predné svetlá s laserovou technológiou. Tie obsahujú 12 svetlených segmentov, ktoré oddeľujú medzery. Audi takto reaguje na dobu digitalizácie a tieto svetlá majú vyvolávať asociácie s princípom binárnych číslic 0 a 1. Zo zadu je síce jedna línia svetla naprieč celým kufrom, ale nad ňou sú takisto delené svetelné segmenty. Zadné výsuvné krídlo sa zachovalo. Takisto ako A8, aj A7 získalo 3 displeje na palubovke a čo sa asistenčných systémov týka, nemusíte sa báť, že budete za modelom A8 príliš zaostávať, pretože A7 vám ich ponúkne celkovo 39.

Autor+foto: Peter Gurbicz

A nakoniec sľúbená galéria vystavovaných vozov. Galéria začína ďalšími slovenskými premiérami a pokračuje na ostatné vozidlá.

About Peter

Leave a Reply

Your email address will not be published.