Efektivita e-Golf a e-up! . Oplatia sa?

O elektrických automobiloch ako sú up! a Golf od nemeckého gigantu VW ste už určite čítali. Dnes si povieme ale niečo technickejšie o ich elektrickom pohone.

Mnohí sa ani len trochu nezaujímajú o elektrický pohon áut, pretože je pre nich neefektívne dlho nabíjať automobil a mať pri tom krátky dojazd. Na druhej strane tu stoja  elektrické motory ako ekologicky priateľské (i keď, ak sa elektrika vyrába v tepelnej elektrárni z uhlia, tak ekologické to nie je).
VW sa ale snaží hľadať úsporu všade na aute, len aby zvýšil dojazd. Úsporné LED svetlá, úsporné ohrievanie predného skla, úsporná automatická klimatizácia, atď. Preto sa (zatiaľ) predokolkové elektrické ľudové autá vyrábajú a vyvíjajú iba v Nemecku, kde chcú mať dohľad nad touto kategóriou.

e-Golf

Používa elektromotor so 115 koňmi. U Elektromotorov nie je ale výkon ohromujúci, ale krútiaci moment a poviem to tak primitívne, ale čím väčší, tým viac dokážete s autom potiahnuť (samozrejme závisí už na konštrukcií auta či zvládne náves s 25 tonami). Takže krútiaci je 270Nm a to ihneď od naštartovania, kdežto auto s bežným motorom (či už nafta, alebo benzín sa musí vytočiť do určitých otáčok, aby sa dostal ku svojmu maximálnemu krútiacemu momentu a ďalšia vec je, že max. kruťák má spaľovací motor iba po určité otáčky).
S týmto čisto elektrickým pohonom dosiahne 100km/h za 10,4 sekundy. Tento 5 miestny automobil bez smrdiaceho motora má ale limitovanú maximálku na 140km/h. Na 100km spotrebuje 12,7kWh a cena elektriny pre domácnosti je približne (!!) 0,05€ za kWh z čoho vyplýva že na 100km je to cca 0,65€. Treba vôbec rozoberať ceny benzínu?
Der neue Volkswagen e-up! und der neue Volkswagen e-Golf

e-up!

Motor, teda elektromotor je o niečo slabší. Výkon 82 konských síl, krútiaci moment 210Nm. Stovku zvládne za 12,4 sekúnd a obmedzovač je na diaľničných 130km/h. Premení pri tom na 100km 11,7kWh, čo je zase v prepočte cca 0,6€.Der neue Volkswagen e-up! und der neue Volkswagen e-Golf

Ach tie dojazdy!

Nový e-up! zvládne na nabitie (18,7kWh) 160km, čiže rátajme s menším dojazdom, pretože aj spaľovacie motory nezvládnu toľko km na nádrž ako sa píše v letáčikoch.  e-Golf má väčšiu batériu (24,2kWh) ale odvezie viacej, takže je to 190km.
Niekto začne hneď hovoriť že mu to nestačí, ale to povie jeden z piatich. Priznajme si, koľkí používate auto len ako približovací prostriedok do roboty, ktorá je 20km od domu?db2010au00529medium

Nabíjanie

Dnes pri vývoji myslia na rýchlu dobu a skrátili aj časy nabíjania. Na 80% kapacity batérie treba polhodinu. To vôbec nie je zlé a ešte ak zvolíte niektorý z ekologických režimov jazdy (zase, koľkí jazdia mimo obce 70km/h ?? nájde sa takých viac než dosť) a k tomu ešte rekuperáciu energie z brzdenia tak sa dá s týmito autami obísť skutočne mnoho postačujúcich kilometrov.
A len tak mimo súdok, Audi, ktorá patrí tiež pod koncern VW vypísala pre školský rok 2013/2014 diplomovú prácu na rekuperáciu energie z tlmičov. Ale pšššt, odo mňa nič nemáte.volkswagen-e-golf

Nenabitý záver

Ťažko povedať, kedy sa ľudia rozhodnú kupovať takéto autá. Určite po nich nesiahnu ľudia, ktorí jazdia trasy do Nemecka, Rakúska, Českej republiky. Ale ľudia z miest a prímestských častí si možno spočítajú náklady.

Autor: Vladislav Baniari; Zdroj: VW; Foto: zdroj

volkswagen-e-golf3 volkswagen-e-golf2 volkswagen-e-golf1

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.