Volvo úspešne ukončilo štúdiu bezdrôtového nabíjania

Volvo Car Group je dlhoročným partnerom v pokročilom výskume, ktorý sa zaoberá možnosťami indukčného nabíjania elektromobilov. Výsledky naznačujú, že táto technológia pre prenos energie prostredníctvom elektromagnetického poľa má sľubnú budúcnosť. “Indukčné nabíjanie ma veľký potenciál. Bezdrôtová technológia je pohodlnou a efektívnou cestou, ku bežnému prenosu energie. Štúdia tiež poukazuje, že je to bezpečné.” tvrdí Lennart Stegnald viceprezident elektrických hnacích systémov spoločnosti Volvo Car Group. Volvo bude naďalej pokračovať vo výskume danej technológii s cieľom použiť ju vo svojich hybridných modeloch a elektromobiloch.

Volvo C30 Electrické a indukčné nabíjanie:

134699_1_5

Indukčné nabíjanie využíva elektromagnetické pole namiesto kábla pre prenos energie medzi dvoma objektmi. Princíp je založený na dvoch cievkach jedna cievka vytvorí striedavé elektromagnetické pole a je umiestnená v podlahe v nabíjacej  stanici. Druhá cievka sa nachádza vo vozidle. Vozidlo jednoducho príde nad nabíjaciu stanicu, čím sa dostane do elektromagnetického poľa a tým  sa indukuje v druhej cievke elektrická energia, ktorá dobíja batérie vozidla. Táto technológia sa bežne používa v domácich spotrebičoch ako sú napríklad elektrické zubné kefky ale zatiaľ nie je zavedená v prevádzke elektromobilov. Vo Volve veria, že táto technológia môže byť jedným z faktorov, ktorý privedie zákazníkov k využívaniu elektromobilov.
38270_1_5V belgickom flámsku sa uskutočnil výskumný projekt s iniciatívou výskumného centra Flanders’ Drive v spolupráci s Volvo Car Group, ktoré poskytlo vozidlo Volvo C30 Electric. Test demonštroval, že vozidlo je možné dobiť bez použitia kábla za 2,5 hodiny. Paralelne s týmto projektom pracuje Volvo na pomalom a pravidelnom dobíjaní v spolupráci s firmou Inverto.

34995_1_5Ambiciózna stratégia Volva pre elektrifikáciu mala za následok úspešné a rýchle zavedenie modelu Volvo V60 Plug-in Hybrid do predaja, ktoré vstúpilo na trh v roku 2012. Spoločnosť začala strategickú spoluprácu so Siemens s cieľom vytvoriť elektrický pohon a dobíjaciu technológiu pre ich použitie v elektromobiloch.

 

Autor: Maroš Uhrin   Zdroj+Foto: Volvo

 

About marosito

Leave a Reply

Your email address will not be published.