Vysvetlenie crash testov: Bočný náraz do stĺpa

Približne až štvrtina nehôd, pri ktorých došlo k závažným až fatálnym zraneniam sa stane pri náraze do boku vozidla. Mnohé z týchto úrazov nastávajú práve pri strete s úzkym a pevným objektom do boku vozidla ako je napr. strom alebo stĺp.

Tieto testy prinútili výrobcov automobilov, aby inštalovali bezpečnostné prvky a zariadenia do automobilov. Hlavové a bočné airbagy pomáhajú chrániť pri bočnom náraze hlavu a trup človeka a bránia vypadnutiu hlavy von z bočného okna. Pri teste sa auto bokom pohybuje rýchlosťou 29 km/h a následne narazí do stĺpu s priemerom 254 mm. Stĺp je pomerne úzky a preto má testovaný automobil veľa práce s pohltením tejto energie sústredenej na malej ploche stĺpa do karosérie.

Bez airbagu by hlava človeka sa dostala do kontaktu so stĺpom s dostatočnou silou na usmrtenie. Pred rokom 2009 umožnila výrobcom uskutočňovať tento test na demonštráciu účinnosti ich bezpečnostného systému ochrany hlavy. Hodnotila sa len ochrana hlavy a výsledky a bodovanie sa rátali k celkovému výsledku z ostatných testov. Od roku 2009 je tento test povinnou súčasťou každého testovaného automobilu a hodnotí sa ochrana hlavy, hrudníka a brucha.

Autor: Stanislav Frivaldský, Zdroj: www.euroncap.com

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.