S 63 AMG značky Mercedes-Benz

S 63 AMG kupé obohacuje spoločnosť Mercedes-AMG svoj program o nové auto snov. S výkonom 585 koní a krútiacim momentom 900 Nm realizuje kupé výnimočné jazdné výkony.

Ľahšie o 65 kilogramov vďaka koncepcii AMG Lightweight Performance

Stratégia AMG Lightweight Performance bola dôsledne implementovaná aj v     S 63 AMG kupé. Vďaka ľahkej konštrukcii sa hmotnosť vozidla podarilo znížiť o 65 kilogramov – napriek vyššiemu výkonu a rozsiahlejšej sériovej výbave ako pri predchádzajúcom modeli. Úspory sa dosiahli predovšetkým vďaka použitiu ľahkej lítium-iónovej batérie, diskov z ľahkej zliatiny AMG s technológiou kovania, ako aj vysoko výkonnej kompozitnej brzdovej sústavy AMG s optimalizovanou hmotnosťou. Okrem toho je celý vonkajší plášť a predná konštrukcia karosérie z hliníka. Z úspory hmotnosti profitujú v rovnakej miere dynamika jazdy aj spotreba paliva. Nízky hmotnostný výkon 3,41 kg/k vedie k suverénnym jazdným výkonom: podľa variantu modelu zrýchľuje S 63 AMG kupé z nuly na 100 km/h za 3,9 až 4,3 sekundy, najvyššia rýchlosť dosahuje 250 km/h (elektronicky obmedzené).
Mercedes-Benz S 63 AMG Coupé  (C 217) 2014

Vzhľadom na maximálny výkon, krútiaci moment a spotrebu je 5,5-litrový motor AMG V8 s dvoma turbodúchadlami, rovnako ako doteraz, jeden z vôbec najúčinnejších sériovo vyrábaných pohonných agregátov V8.  S výkonom 430 kW (585 k) a krútiacim momentom 900 newtonmetrov spĺňa osemvalec AMG z radu motorov BlueDIRECT aj tie najvyššie nároky. V porovnaní s predchádzajúcim modelom CL 63 AMG sa výkon motora zvýšil o 30 kW (41 k) a krútiaci moment o 100 newtonmetrov. Napriek tomu sa v S 63 AMG kupé podarilo znížiť spotrebu paliva: s hodnotou celkovo 10,1 litra na 100 kilometrov.

Športová výfuková sústava AMG s automatickými klapkami spalín

Emocionálne a športové alebo zdržanlivé s možnosťou využitia na dlhé trasy: S 63 AMG kupé sa prezentuje ako šité na mieru aj po akustickej stránke. Individuálne želania vodiča splní športová výfuková sústava AMG, pretože disponuje klapkami spalín riadenými automatickými viacparametrovými charakteristikami v oboch koncových tlmičoch hluku. Pri jazdnom programe prevodovky „C“ (Controlled Efficiency – kontrolovaná účinnosť) zostávajú klapky vo väčšine prípadov zatvorené, osemvalec s biturbom zostáva akusticky zdržanlivý. V režimoch „S“ (Sport) a „M“ (Manual) sa klapky spalín otvárajú vo všeobecnosti skôr a spontánnejšie, obzvlášť keď vodič uprednostňuje dynamickejší štýl jazdy. Účinok: ešte výraznejší, pre AMG typický emocionálny zvuk motora.

Mercedes-Benz S 63 AMG Coupé (C 217) 2014

*Stále platí, jeden motor = jeden chlap. Osemvalec s biturbom v S 63 AMG kupé sa vyrába ručne v manufaktúre na motory značky AMG – ako všetky motory AMG V8 a V12. Vysoko kvalifikovaní montážni technici v Affalterbachu vyrábajú motory podľa filozofie „one man, one engine“ pri dodržiavaní najprísnejších noriem kvality.

Individuálne: 7-stupoová športová prevodovka AMG SPEEDSHIFT MCT

Motor V8 s dvoma turbodúchadlami a 7-stupňová športová prevodovka AMG SPEEDSHIFT MCT vychádzajú ako dokonalé spojenie. Silnými stránkami prenosu sily, exkluzívneho u značky AMG, sú najvyššia individualita a očarujúca dynamika.  Vodič si môže nakonfigurovaťosobné nastavenie prevodovky podľa svojho štýlu jazdy. Na výber má tri jazdné programy „C“ (Controlled Efficiency), „S“ (Sport) a „M“ (Manual). Funkcia ECO štart – stop je sériová.

AMG 4MATIC – aby vám na snehu neodtrhlo zadok. Buď auta, alebo váš.

S 63 AMG kupé je dostupné v dvoch variantoch: s pohonom zadných kolies alebo po prvýkrát aj s výkonovo orientovaným pohonom všetkých kolies AMG 4MATIC. Permanentný pohon všetkých kolies rozdeľuje krútiaci moment motora v pomere 33 percent na prednú a 67 percent na zadnú nápravu. Výraznejšie rozdelenie sily dozadu zabezpečuje pre AMG typickú vysokú dynamiku jazdy, maximálne potešenie z jazdy a vylepšenie hodnôt zrýchlenia zo stoja. Pohon všetkých kolies zvyšuje okrem toho aj bezpečnosť jazdy na mokrej alebo zimnej vozovke. Optimálnu trakciu garantuje lamelová spojka s uzatváracím účinkom 50 newtonmetrov, ktorá naplno rozvíja potenciál priľnavosti všetkých štyroch kolies obzvlášť na snehu a ľade.

Mercedes-Benz S 63 AMG Coupé  (C 217) 2014

Vzduchové pruženie AIRMATIC alebo MAGIC BODY CONTROL

Zákazník nemá na výber len pri prenose sily, ale aj pri športovom podvozku AMG: S 63 AMG kupé so zadným pohonom je vybavené systémom MAGIC BODY CONTROL, v kombinácii s pohonom všetkých kolies disponuje dvojdverové vozidlo celkovým nosným vzduchovým odpružením AIRMATIC s adaptívnym systémom tlmenia ADS PLUS. Exkluzívne pre model S 63 AMG kupé 4MATIC bola vyvinutá špecifická kinematika prednej nápravy vrátane vyššieho odklonu kolies, silnejšie dimenzovaného stabilizátora a tuhšieho uloženia nápravnice na zadnej náprave. Pri dynamickom spôsobe jazdy profituje vodič z vyššej agility.

Funkcia nakláňania do zákrut ako svetová novinka

S 63 AMG kupé so zadným pohonom disponuje športovým podvozkom AMG na báze MAGIC BODY CONTROL. Svetovou novinkou v sériových automobiloch je funkcia nakláňania do zákrut. S 63 AMG kupé si pritom líha do zákruty podobne ako jazdec na motorke alebo lyžiar. Priečne zrýchlenie pôsobiace na cestujúcich sa zníži podobne ako v klopenej zákrute, cestujúci sú zatláčaní do sedadiel. Nová funkcia nakláňania do zákrut ponúka viac potešenia z jazdy a komfortu obzvlášť na cestách nižšej kategórie.  Cieľ nie je dosiahnuť vyššie rýchlosti v zákrutách, ale príjemnejší zážitok z jazdy. Funkcia nakláňania do zákrut sa dá zvoliť pomocou spínača ABC ako jeden z troch režimov jazdy a je aktívna v intervale rýchlostí od 30 do 180 km/h.

Mercedes-Benz S 63 AMG Coupé (C 217) 2014

Systém podvozka MAGIC BODY CONTROL obsahuje popri funkcii nakláňania do zákrut sériovo aj funkciu ROAD SURFACE SCAN a Active Body Control (ABC). Pri funkcii Active Body Control sú všetky štyri pružiace jednotky vybavené hydraulickými valcami (takzvanými plunžermi) na individuálne nastavenie sily v každej pružiacej jednotke zvlášť. Pri funkcii nakláňania do zákrut sa oporný bod príslušnej pružiacej vzpery presúva podľa tvaru prechádzanej zákruty. Vozidlo sa tak v zlomku sekundy automaticky plynule nakloní do zákruty až do uhla 2,5 stupňa – v závislosti od oblúku zákruty a rýchlosti vozidla. Inovatívny jazdný asistenčný systém rozpoznáva zákruty pomocou stereokamery za čelným sklom, ktorá zaznamenáva oblúk zákruty až 15 sekúnd vopred, a prídavným snímačom priečneho zrýchlenia. Funkcia ROAD SURFACE SCAN dokáže vopred identifikovať vlny na vozovke. Táto technológia rozpoznáva nerovnosti prostredníctvom stereokamery. Systém MAGIC BODY CONTROL vopred nastaví podvozok na situáciu. Aj tu sú na výber dva jazdné režimy „Comfort“ a „Sport“. Špecifická elastokinematika AMG sa stará aj o väčšiu priamosť pri dynamickom spôsobe jazdy.

Mercedes-Benz S 63 AMG Coupé (C 217) 2014

Dôsledne ľahká konštrukcia: sériovo kované kolesá AMG

S 63 AMG kupé je sériovo vybavené diskami z ľahkej zliatiny AMG vyrábanými technológiou kovania. Tento spôsob výroby umožňuje úsporu hmotnosti pri súčasnom zvýšení pevnosti. Zníženie neodpruženej hmotnosti prináša výhody pri manévrovaní a pri reakciách prvkov pruženia a tlmenia. Sériovo sa S 63 AMG kupé pohybuje na kovaných kolesách s mnoholúčovým dizajnom, s lešteným titánovým sivým lakom s rozmermi 8,5 x 19 vpredu a 9,5 x 19 vzadu s pneumatikami 255/45 R 19 resp. 285/40 R 19.

Vysoko výkonná keramická kompozitná brzdová sústava AMG po prvýkrát na želanie

Krátke brzdné dráhy a spontánne spomaľovania – samozrejmosť pre S 63 AMG kupé, vybavené vysokovýkonnou kompozitnou brzdovou sústavou AMG s optimalizovanou hmotnosťou, ktorá je odolná voči poklesu účinnosti.  Ako voliteľná výbava je dostupná keramická vysokovýkonná kompozitná brzdová sústava. Hmotnosť, znížená o viac ako 20 percent, zaručuje nižšiu neodpruženú hmotnosť a zvyšuje dynamiku jazdy, agilitu a komfort jazdy.

Zdroj+foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz S 63 AMG Coupé  (C 217) 2014  Mercedes-Benz S 63 AMG Coupé  (C 217) 2014 Mercedes-Benz S 63 AMG Coupé  (C 217) 2014 Mercedes-Benz S 63 AMG Coupé  (C 217) 2014 Mercedes-Benz S 63 AMG Coupé  (C 217) 2014   Mercedes-Benz S 63 AMG Coupé  (C 217) 2014 Mercedes-Benz S 63 AMG Coupé (C 217) 2014

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.