STi žije! Upravený Subaru Forester tS predstavený už v Japonsku.

Forester sme mali možnosť testovať aj v našej redakcii. Teraz však Japonci predstavili verziu tak ostrú, tak nadupanú, že chlapi po ňu budú utekať do obchodu ako ženy po šaty. Je ale skutočne tak ostrá?

Vývoj vychádzal z cestnej verzie, teda Forestera ako bežne poznáme. Forester tS ponúka ale mód jazdy s označením S# a vyvoláte ho otočením prepínača režimov jázd na prístrojovej doske. Okrem tohto zázračného režimu, ktorý zmení kompletne charakteristiku motora boli na auto osadené aj ventilované kotúčové brzdy Brembo. Elektróny sú prebraté priamo od BBS a na odmeranie ich obvodu potrebujete 19 palcov. Tieto disky sú odliate z hliníkovej zliatiny a nie kované, ako sme boli zvyknutý u starších modelov Impreza a Forester STi. Keď už sme pri STi, tak auto má samozrejme iný vzhľad a to práve vďaka novým spojlerom vzadu a vpredu. To sú ale prkotiny, ktoré môže mať každé auto. Podstatnou zmenou okrem bŕzd je zmena pruženia/tlmenia. STi sa pohralo s tlmením na tomto modeli tS a povymieňalo mnohé súčiastky aby dosiahlo svoju vysokú latku.

FOTP1_Blue_s

Okrem rôznych ornamentov STi zvonku a zvnútra Forestera budete mať vo verzii tS aj EyeSight. Čo to je? To je adaptívny tempomat, ktorý pracuje pomocou kamery (umiestnenej pred predným spätným zrkadlom) a okrem toho obsahuje aj výstrahu pred nehodou a je prepojený s brzdami Brembo, takže v prípade blížiacej sa nehody dokáže pribrzdiť auto.

Mechanické zmeny pre Forester tS

  • pneumatiky 245-45 R19
  • BBS elektróny 19´´ odliate z hliníkovej zliatiny
  • Brembo predné 17´´ kotúče so 4-piestikovými strmeňmi s logom STi
  • Brembo predné 17´´ kotúče s 2-piestikovými strmeňmi s logom STi
  • STi ladený podvozok (15mm nižší, opačne otočené predné tlmiče)
  • STi pružná prdená vzpera nápravy
  • STi prídavný podporný zadný rám
  • vylepšené ECU – riadiaca jednotka motora
  • vylepšené TCU – riadiaca jendotka prevodovky
  • chladič oleja prevodovky CVT
FOTP2b01_towerbar_s

STi pružná prdená vzpera nápravy

Všetky tieto údaje vyvolávajú dobrý dojem, až kým nezbadáte údaje o motore. Je to 2-litorvý benzínový boxer motor so 4 valcami a s priamym vstrekovaním s turbodúchadlom. Takýto motor dosiahne výkon 280 koní a 350Nm a aj preto nedostal Forester plnokrvné označenie STi, ale iba tS. Je to nakoniec škoda – aspoň že je benziňák. Ďalšou škodou je, že sa bude predávať iba v Japonsku a zatiaľ Subaru neplánuje tento model vypustiť do EU už len pre ich obmedzený počet 300 kusov.

Autor: Vladislav Baniari; Zdroj+foto: Subaru Global

FOTP2b02_frdrawstiffener_s

STi torzná tyč

FOTP2b04_supportsubframe_s

STi stabilizačná tyč zadnej nápravy

FOTP2b10_tcu_s

STi riadiaca jednotka prevodovky

FOTP2b11_cvtoilcooler_s

STi chladič oleja prevodovky

FOTP2b03_rrdrawstiffener_s

STi zadný prídavný spevňujúci rám

FOTP3b10_rrts_s FOTP3b11_sidesill_s FOTP3b12_seat_s FOTP4_run_s FOTP4b01_foglamp_s FOTP4b02_millor_s FOTP4b03_spoiler_s FOTP5_run_s FOTP5b1_wrbluemaica_s FOTP5b2_crystalwhitepearl_s FOTP5b3_icesilvermetallic_s FOTP5b4_crystalblacksilica_s FOTP6a_still_s FOTP7a_cockpit_s FOTP7b_seat_s  FOTP2_Run_s    FOTP2b05_frsus_s FOTP2b06_rrsus_s FOTP2b08_frbrake_s FOTP2b09_rrbrake_s FOTP2b12_fruspoiler_s FOTP2b13_rruspoiler_s FOTP3b01_steering_s FOTP3b02_meter_s FOTP3b03_shiftknob_s FOTP3b04_pushstartsw_s FOTP3b05_mfd-logo_s FOTP3b07_accontrol_s FOTP3b08_frsti_s FOTP3b09_rrsti_s

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.