V samostatne jazdiacej limuzíne budúcnosti

Relaxačná pojazdná obývačka alebo mobilná kancelária: luxusná limuzína budúcnosti jazdí na želanie autonómne a takto ponúka ľuďom celkom novú dimenziu slobody. Automobil sa tak intenzívnejšie ako kedykoľvek predtým stane individuálnym útočiskom v mestskej doprave. Mercedes-Benz teraz poskytuje virtuálny náhľad na túto perspektívu pri príležitosti prezentácie TecDay „Autonómna mobilita“ s inovatívnou koncepciou interiéru autonómneho luxusného vozidla. Priekopnícky „interiér budúcnosti“ ukazuje aj nové dimenzie v komunikácii a interakcii s vozidlom. Mercedes-Benz už realizoval víziu autonómnej jazdy v podobe modelu S 500 INTELLIGENT DRIVE, ako aj Future Truck 2025 a ďalej pracuje na konkrétnych myšlienkach autonómnej jazdy budúcnosti.

V meste budúcnosti sú autonómne vozidlá samozrejmosťou a spoločensky akceptované. Nová dimenzia mobility prináša so sebou sociálne aj technické zmeny. S novou koncepciou interiéru luxusnej triedy preto bude automobil budúcnosti viac ako obyčajný dopravný prostriedok – cenné, súkromné útočisko v nepretržite sa zhusťujúcej mestskej doprave. Na základe nového typu cestovania budú mať cestujúci autonómne jazdiacich automobilov slobodu, aby mohli čas na cestách využiť ešte rozmanitejšie.

„Sme presvedčení o tom, že autonómna jazda je centrálnym krokom na ceste ku komfortnej jazde bez nehôd,“ zdôrazňuje Prof. Dr. Herbert Kohler, vedúci koncernového výskumu a predvývoja, ako aj splnomocnenec koncernu Daimler AG pre životné prostredie. „Autonómna jazda ponúka predovšetkým odbremenenie v jazdných situáciách, ktoré sú väčšinou vnímané ako nepríjemné – napríklad v zápche, v centre mesta alebo na dlhých cestách. Cestujúcim tak otvára nové možnosti, aby mohli optimálne využívať svoj čas na cestách.“ „Čas, ktorý strávime v aute, nadobúda celkom novú kvalitu,“ dopĺňa Kohler: „Je to splnenie rastúcej požiadavky po súkromí a individualite v mestskom prostredí vyznačujúcom sa priestorovou stiesnenosťou a hektikou.“

Mercedes-Benz S500 Inteligent Drive TecDay Autonomous Mobility Sunnyvale 2014

Elegantne a komfortne: mobilný životný priestor ako luxusná obývačka

Ako konkrétny náhľad prezentuje Mercedes-Benz pri príležitosti TecDay „Autonómna mobilita“ v kalifornskom Sunnyvale koncepciu interiéru autonómne jazdiacej luxusnej limuzíny ako virtuálny 360° zážitok. Na účely úpravy interiéru navrhli inžinieri, dizajnéri a experti na budúci vývoj interdisciplinárne vyvinutý scenár a ďalej premysleli prvky slobody, ktoré prináša autonómna jazda: viac priestoru, viac času, viac možností interakcie. Interiér pritom odráža pre Mercedes typickú interpretáciu „Moderného luxusu“ – veľkorysý, elegantný a intuitívny.

„S touto vizionárskou koncepciou definujeme luxus budúcnosti,“ hovorí Gorden Wagener, vedúci oddelenia dizajnu koncernu Daimler AG. „Vytvorili sme symbiózu virtuálneho a reálneho sveta a najinteligentnejšie riešenia stvárnili maximálne esteticky.“

TecDay Autonomous Mobility Sunnyvale 2014/ Design Sketches  Interior of an autnomous car of the future

Stredobodom inovatívnej koncepcie interiéru je variabilný systém sedadiel so štyrmi otočnými pohodlnými kreslami, čo umožňuje usporiadanie sedadiel zoči-voči. Cestujúci na predných sedadlách tak môžu počas jazdy tvárou v tvár komunikovať s ostatnými cestujúcimi. Alebo v prípade potreby nasmerovať pohľad a obslužné centrum smerom dopredu – ako predpoklad manuálnej jazdy. Výsuvný volant tak vodičovi ponúka príslušnú alternatívu podľa želania.

Interaktívne a intuitívne: nová definícia komfortu obsluhy

Okrem úpravy sa pozornosť zameriava aj na využívanie interiéru. Centrálna myšlienka inovatívnej koncepcie interiéru je kontinuálna výmena informácií medzi vozidlom, cestujúcimi a vonkajším svetom: interiér sa stáva „digitálnym priestorom zážitkov“, ktorý je ako integrálna súčasť inteligentného systému vozidla rozsiahle zosieťovaný. Cestujúci môžu byť pomocou gest alebo dotyku displejov v intuitívnej interakcii s vozidlom. Želania jednotlivých cestujúcich ohľadom získania informácie alebo výmeny funkcií ovládania rozpozná systém automaticky pomocou senzorického zaznamenávania pohybov očí, rúk a prstov. A na displeje do interiéru vozidla sa prenáša aj okolie vozidla – či sú to chodci, iní účastníci cestnej premávky alebo budovy v meste – a zobrazujú sa tu ako plynulá vizuálna panoramatická informácia. Vložením do úplne novodobého priestorového pocitu vozidla sleduje Mercedes-Benz so svojou stratégiou User Experience jasný cieľ – dôsledne vzájomne prepojiť intuitívne používanie a reč dizajnu. Informácia, interakcia a komunikácia sú spojovacie línie medzi človekom, vozidlom a okolím.

„Vízie sú potrebné na to, aby poháňali dopredu spoločenskú diskusiu o mobilite a podobe mestských životných priestorov,“ hovorí Prof. Dr. Herbert Kohler. „S našou inovatívnou koncepciou interiéru luxusnej obývačky autonómne jazdiaceho vozidla budúcnosti poskytujeme konkrétny náhľad na naše predstavy o budúcej mobilite. Táto koncepcia interiéru je elementárna súčasť nového komplexného vozidla určeného na autonómnu jazdu, ktoré budeme po prvýkrát prezentovať na CES v Las Vegas.“

Intelligent Drive: na dôslednej ceste k autonómnej jazde

Pre spoločnosť Mercedes-Benz ako pre vynálezcu automobilu je samozrejmosťou aj úloha priekopníka v autonómnej jazde. Deklarovaný cieľ je vyvinúť automobil od samostatne sa pohybujúceho („automobilného“), k samostatnému („autonómnemu“) vozidlu. Vo výskume a vývoji Mercedes-Benz vysoko presahuje rámec čisto technickej realizácie automatizovanej jazdy a predvída rôzne scenáre. V stredobode pritom vždy stojí človek. Cieľ: v zmysle komplexnej koncepcie ako dôležitej súčasti inovačnej kultúry podniku poskytnúť technicky realizovateľné a spoločensky žiaduce odpovede na otázky mobility budúcnosti. Táto revolúcia mobility si vyžaduje evolučné kroky. Ďalšie a inovované asistenčné systémy preto budú aj v budúcom roku dláždiť jasne naznačenú cestu k autonómnej jazde.

Mercedes-Benz S500 Inteligent Drive TecDay Autonomous Mobility Sunnyvale 2014

Už dnes sa na verejných cestách realizuje čiastočne autonómna jazda – napríklad s modelmi Mercedes-Benz Triedy S, E, C a CLS. K tomu patrí napríklad asistent pri dopravných zápchach, ktorý nachádza uplatnenie v premávke s častým zastavovaním a rozjazdom a aj pri riadení. Pri parkovaní s aktívnym asistentom parkovania preberá technika výber vhodného parkovacieho miesta a riadenie. Vodič musí len pridávať plyn a brzdiť. S početnými asistenčnými systémami a podstatne rozšírenými funkciami pokračuje Mercedes-Benz vo svojej stratégii „Intelligent Drive“ a takto dôsledne zvyšuje komfort a bezpečnosť.

To, že autonómne jazdenie nie je žiadna utópia, ale dnes je technicky možné aj v komplexnej mestskej a mimomestskej doprave, už Mercedes-Benz pôsobivo ukázal. V auguste 2013 prešiel model Mercedes-Benz S 500 INTELLIGENT DRIVE, zakladajúci sa na novej Triede S a vybavený technológiou blízkou sériovej výrobe, približne 100 kilometrov dlhú historickú cestu Berthy Benz z Mannheimu do Pforzheimu úplne autonómne. Svoju úlohu inovátora potvrdil Mercedes-Benz aj v segmente nákladných vozidiel: V lete 2014 prezentovala značka s hviezdou vozidlo budúcnosti – Future Truck 2025 ako prvé autonómne jazdiace nákladné vozidlo na svete. Ich výnimočné schopnosti názorne predviedla štúdia blízka sériovej výrobe na báze Mercedes-Benz Actros 1845 s rýchlosťami do 80 km/h počas reálnych dopravných situácií na jednom úseku diaľnice A14 pri Magdeburgu.

Mercedes-Benz S500 Inteligent Drive TecDay Autonomous Mobility Sunnyvale 2014

Experti značky Mercedes-Benz však vykonávajú rozsiahle testy na vozovkách nielen v Nemecku. Aby sa mohli do vývoja zahrnúť aj rôzne dopravné podmienky a danosti infraštruktúry na iných trhoch, vykonávajú sa testy na celom svete, napríklad aj v Číne a USA. Ako jeden z prvých výrobcov automobilov získal Mercedes-Benz príslušnú licenciu a od polovice septembra smie testovať autonómne jazdiace automobily na verejných cestách v americkom štáte Kalifornia. Okrem toho podnik používa stanicu Concord Naval Weapons Station ako najväčší testovací areál v USA na ďalšie testovanie tejto technológie budúcnosti. Testovací areál na juhozápade USA disponuje spevnenou, mestu podobnou cestnou sieťou, a tým je ideálnym miestom na testovanie samostatne jazdiacich vozidiel v prostredí, ktoré sa najviac približuje reálnemu.

Experti Mercedes-Benz v dialógu o budúcnosti mobility

TecDay „Autonómna mobilita“ je súčasť dialógu o budúcnosti mobility, na ktorý Mercedes-Benz pravidelne pozýva. S Future Talk 2013 už podnik etabloval nový formát dialógu a položil si otázku „Aká utopická je budúcnosť?“ V dialógu s avantgardou z rôznych disciplín si experti od Mercedesu vymenili svoje vízie o podobe požadovanej mobilnej budúcnosti. Počas Mercedes-Benz Future Talk „Robotika“ v júli 2014 bola v centre pozornosti interakcia človek-stroj.

Zdroj+foto: Mercedes-Benz

press_1431_gallery_9837p  Mercedes-Benz S500 Inteligent Drive TecDay Autonomous Mobility Sunnyvale 2014  Mercedes-Benz S500 Inteligent Drive TecDay Autonomous Mobility Sunnyvale 2014  TecDay Autonomous Mobility Sunnyvale 2014/ Virtuel 360° experience

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.