Aktívne testovanie symetrického pohonu 4×4 v teréne. Alebo ako Subaru prezentuje čo vie najlepšie

Symetrický pohon všetkých kolies v ťažkom teréne exceloval. Jazdilo sa na náročnej trati, rozbahnenej výdatnými dažďami. Testoval sa aj elektronický asistenčný systém X-Mode. Štyri typy symetrického AWD Subaru.

Pohon všetkých kolies, ktorý výrazne prispieva k bezpečnosti jazdy najmä v nadchádzajúcom zimnom období, najlepšie preveria tie najťažšie podmienky. Subaru pozvalo zákazníkov i motoristických novinárov do ťažkého terénu, aby si na vlastnej koži vyskúšali schopnosti symetrického pohonu 4×4.

Extrémne stúpania, klesania i maximálne bočné náklony, skomplikované zradným rozbahneným povrchom po niekoľkých dňoch výdatných dažďov, zvládali účastníci aktívneho testovania za volantom troch zástupcov aktuálneho portfólia Subaru: kompaktného crossoveru XV 2.0i CVT (110 kW/ 150 k) a dvoch SUV Forester, reprezentujúcich diesel aj benzín. Dieselový Forester jazdil s motorom 2.0D (108 kW/ 147 k), kombinovaným s manuálnou prevodovkou, pri benzínovom išlo o vrcholnú prepĺňanú verziu XT (177 kW/ 240 k) s automatickou prevodovkou CVT.

Všetky tri autá prechádzali náročnými terénnymi sekciami prekvapujúco hladko – okrem permanentného pohonu 4×4 im pomáhala vysoká svetlá výška, robustná konštrukcia podvozkov a tuhá stavba karosérie. Pri terénnych výjazdoch, šmykľavých zjazdoch či zradných úsekoch v hlbokom bahne však najviac pomohol práve pohon všetkých kolies, ktorý suverénne potvrdil svoje schopnosti a autá previedol ťažkými pasážami napriek tomu, že boli obuté nie v AT/MT, ale v štandardných cestných zimných pneumatikách.

Berkovic0158

Priechodnosť terénom ešte zlepšuje elektronický asistenčný systém X-Mode, ktorý Subaru uviedlo v roku 2013 v najnovšej generácii modelu Forester. Systém, ktorý sa dal vyskúšať vo Foresteri XT, funguje ako elektronická redukčná prevodovka a zároveň uzávierka predného a zadného diferenciálu. Jazde v teréne prispôsobí prácu automatickej prevodovky i reakcie motora na plyn. X-Mode v spolupráci so stabilizačným systémom VDC navyše veľmi účinne bráni pretáčaniu kolies s aktuálne nižšou trakciou. Systém je možné aktivovať do rýchlosti 20 km/h, pričom funguje do 40 km/h. Pri prekročení tohto rýchlostného limitu sa automaticky deaktivuje.

Súčasťou asistenčného systému X-Mode je kontrola rýchlosti pri zjazde z kopca. Netreba ju osobitne zapínať, pri aktívnom systéme X-Mode začne fungovať automaticky v momente, keď senzor náklonu zistí, že auto začalo schádzať zo svahu. Systém následne veľmi účinne udržiava nastavenú rýchlosť, pričom si vodič môže upraviť jej hodnotu pribrzdením alebo pridaním plynu.

„Naše vozidlá bežne nejazdia v takýchto extrémnych offroadových podmienkach a preto sme chceli suverénnu výkonnosť Subaru priblížiť klientom i motoristickým novinárom aktívnym testovaním v drsnom teréne. Skutočne, kombinácia prvkov aktívnej bezpečnosti ako stály pohon 4×4, režim X-Mode a stabilizačný systém VDC zabezpečuje bezproblémovú trakciu, priechodnosť a stabilitu pri nakláňaní sa vozidla v teréne. Vďaka nízkemu ťažisku a súčasne dostatočnej svetlej výške vieme garantovať prejazdnosť s vozidlom aj za nepriaznivých jazdných podmienok, v ktorých sa môže vodič Subaru hocikedy ocitnúť, zdôraznil Rastislav Crkoň, general manager importéra vozidiel Subaru.

Tilnak1

Unikátny symetrický pohon všetkých kolies Subaru preverili už viac ako štyri desaťročia nasadenia v modeloch značky. Všetko začal v roku 1972 model Leone kombi 4WD, prvé sériovo vyrábané osobné vozidlo na svete s pohonom všetkých kolies. Odvtedy zišlo z výrobných liniek Subaru takmer 13 miliónov áut s pohonom 4×4.

Systém permanentného pohonu všetkých kolies Subaru výrazne zlepšuje trakciu vozidla distribúciou sily motora na všetky kolesá, pričom ju rozdeľuje podľa aktuálnych jazdných podmienok. Kombináciou symetrického AWD (SAWD) a horizontálneho motora boxer dosiahlo Subaru symetrické umiestnenie pohonného reťazca v osi vozidla, pričom prevodovka je uložená za prednou nápravou. Takéto rozloženie optimalizuje ako pozdĺžne, tak priečne rozloženie hmotnosti. Výsledkom je vysoká stabilita a perfektná trakcia na akomkoľvek povrchu za akýchkoľvek jazdných podmienok. Systém SAWD zároveň dáva automobilu excelentnú stabilitu pri vysokých rýchlostiach, ale tiež agilitu v zákrutách a vynikajúce reakcie na pokyny riadenia.

Z hľadiska konštrukcie Subaru využíva štyri typy symetrického pohonu 4×4 v závislosti od typu vozidla a použitej prevodovky

Systém VTD AWD kombinuje planétový medzinápravový diferenciál s elektronicky riadenou hydraulickou viaclamelovou spojkou. Viaclamelová hydraulická spojka kontinuálne rozdeľuje krútiaci moment medzi predné a zadné kolesá, pričom základné rozdelenie je nastavené v pomere 45:55. Distribúcia krútiaceho momentu sa automaticky mení až po 50:50 tak, aby sa zabezpečila vynikajúca stabilita podľa aktuálneho povrchu. Základné nastavenie rozdelenia krútiaceho momentu viac na zadné kolesá umožňuje agresívnu a športovú jazdu.

Systém MPT AWD využíva elektronicky riadený hydraulický viaclamelový diferenciál, vyvinutý Subaru, ktorý prispôsobuje rozdelenie krútiaceho momentu medzi predné a zadné kolesá podľa aktuálnych jazdných podmienok. Základné nastavenie je v pomere 60:40 medzi prednú a zadnú nápravu. Systém maximalizuje výhody AWD tým, že umožňuje bezpečnú a stabilnú jazdu za každých podmienok.

LSD AWD je kombináciou medzinápravového diferenciálu a viskóznej hydraulickej viaclamelovej spojky LSD. Za normálnych okolností je rozdelenie krútiaceho momentu nastavené v pomere 50:50 medzi prednou a zadnou nápravou. Systém umožňuje stabilnú a športovú jazdu, pričom vždy dodáva maximálnu trakciu.

DCCD AWD s aktívnym medzinápravovým diferenciálom DCCD je výkonovo orientovaným systémom 4×4 pre motoršport, využívaným v modeli STI. Kombinuje mechanický diferenciál s obmedzenou svornosťou s elektronicky riadenou viaclamelovou spojkou LSD. Základné rozdelenie krútiaceho momentu (v automatickom režime) v pomere od 35:65 do 41:59 medzi prednou a zadnou nápravou je zárukou optimálnej kontroly dynamiky vozidla. Obsahuje prednastavené automatické režimy a manuálny režim, v ktorom môže rozdelenie krútiaceho momentu nastaviť vodič.

Berkovic0334

Čo hovorí MixMotor.eu?

Vladislav Baniari (testovací jazdec): “Viete, ja ani neviem čo povedať, terén mi neprišiel absolútne náročný a to ani v jednej pasáži. Nie preto, že by bola vybratá nezáživná dráha, ale preto, že 4×4 systém od Subaru je jednoducho skvelý. Hovorím to v každom teste Subaru, ale preto, že to tak skutočne je. Vzrúšo človek zažil jedine s manuálnou prevodovkou, kedy vodič musel ukázať, že sa treba vedieť pohnúť do kopca. V automatoch stačilo držať plyn a točiť volantom. Tak jednoduché!
Môj názor je jednoznačne taký, že o pár rokov už ani nebude treba autá so špeciálnym zotrvačníkom na spojke, s prídavnou redukčnou prevodovkou, s torznými tyčami na nápravách, s ručne zapínanými uzávierkami diferenciálov a s jazdeckými skúsenosťami jazdca rally. Uznávam, sú situácie, kedy ešte stále auto s vymenovanými prvkami potrebujete, no 98% ľudí jazdiacich v teréne ohodnotí Subaru a ich 4×4 systém piatimi hviezdičkami a ja tak isto!”

Chceme zároveň touto cestou poďakovať Subaru Slovensko za takúto jedinečnú možnosť testovať ich autá v praxi, aj keď my v redakcii sme si už so Subaru v teréne užili. A viete čo? Chceme to vyskúšať znovu a hladať limity Subaru, pretože zatiaľ sme ich nenašli.

Berkovic0035  Berkovic0200  Berkovic0354 Berkovic0466  Tilnak2

 

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.