MINI na Rely Dakar už štvrtý rok absolútnym víťazom

Na Rely Dakar žalo MINI ďalšie úspechy. Po zdolaní viac ako 9 000 kilometrov na trase, ktorá viedla z Argentíny cez Čile a Bolíviu, sa MINI už štvrtýkrát po sebe stalo víťazom najťažšej rely. Nasser Al-Attiyah (Katar) a jeho spolujazdec Mathieu Baumel (Francúzsko) prešli cez cieľovú líniu v hlavnom meste Argentíny, Buenos Aires, ako celkoví víťazi, pričom na svojom MINI ALL4 Racing zvíťazili v piatich z 13 etáp pretekov.

„Keď som vlani stál na stupienku víťazov, povedal som si, že sa vrátim a zvíťazím znova. A tak som teraz tu,“ povedal Al-Attiyah. „Bolo veľmi ťažké dostať sa na vedúcu pozíciu pretekov hneď na začiatku a na dlhej trati si toto postavenie udržať. Aj preto, lebo preteky boli naozaj tvrdé. Tento úžasný výsledok ma nesmierne teší a chcem sa poďakovať a pogratulovať všetkým mechanikom a celému tímu za ich skvelú prácu počas oboch týždňov rely. MINI ALL4 Racing je fantastické vozidlo a jazdu som si znovu vychutnával.“

P90171794_highRes

„Víťazstvo Nassera Al-Attiyaha na vozidle MINI ALL4 Racing v Rely Dakar 2015 je ďalším z úspechov MINI na jedných z najťažších motoristických súťaží,“ povedal Jochen Goller, viceprezident MINI. „Chcel by som jemu aj jeho tímu zablahoželať k tomuto úžasnému výsledku, z ktorého sa jednoznačne teší celá svetová komunita MINI.“

P90171795_highRes

„Bolo nám jasné, že nás na dobrodružnej trase naprieč Južnou Amerikou dlhej viac ako 9 000 kilometrov čaká množstvo nepredvídateľných nástrah, a konečný výsledok sa bude dať odhadnúť azda až celkom na záver rely,“ povedal Goller. „Na druhej strane sme však vedeli, že x-raid tím, vozidlá MINI ALL4 Racing a samozrejme aj všetci jazdci prišli na preteky nesmierne dobre pripravení, za čo sa chcem osobne poďakovať šéfovi tímu Svenovi Quandtovi.

Nováčikovia Dakaru čelili na náročnej trase, ktorá začínala v Buenos Aires v Argentíne a viedla cez Iquique v Čile do Uyuni v Bolívii, množstvu nečakaných problémov. Preteky na klasických štrkovitých podkladoch v Argentíne, kľukatých horských cestách cez masív Ánd v Bolívii v nadmorskej výške dosahujúcej až 4 500 metrov a na extrémne vyprahnutej a horúcej púšti Atacama v Čile s vysokánskymi dunami a jemným pieskom v rámci Rely Dakar otestovali hranice posádok aj vozidiel. Jazdci aj spolujazdci museli byť absolútne sústredení počas celých pretekov.

AUTO - DAKAR 2015 PART 2

MINI ALL4 Racing na Rely Dakar 2015 znovu podal neklamný dôkaz o svojej rýchlosti a spoľahlivosti. Zase sa raz ukázalo, že toto vozidlo je úžasný multitalent. „Štyri každoročné víťazstvá v Rely Dakar od roku 2012 sú neklamným dôkazom, že MINI ALL4 Racing je neporaziteľné vozidlo a veľmi presvedčivým spôsobom potvrdilo svoju spoľahlivosť, silu a agilitu,“ dodal Goller. „Tento rok sme sa snažili dosiahnuť ďalší vynikajúci tímový výsledok a vďaka piatim vozidlám MINI ALL4 Racing, ktoré sa v Rely Dakar 2015 umiestnili v prvej desiatke, deviatim vozidlám MINI ALL4 Racing, ktoré dorazili do cieľa, a víťazstve v jedenástich etapách so štyrmi rôznymi vodičmi, ako aj vďaka Nasserovmu víťazstvu v najtvrdšej rely sveta, sme všetky naše méty úspešne dosiahli. Na Rely Dakar 2015 sme videli tie najlepšie vozidlá MINI ALL4 Racing a ja sa úprimne teším na ich účasť na tohoročnom Svetovom pohári na dlhé trate počas prípravy na Rely Dakar 2016.

AUTO - DAKAR 2015 PART 2

Vozidlá MINI ALL4 Racing vyhrali v tohoročnej Rely Dakar jedenásť z 13 etáp. Päť z nich znamenalo pre MINI dvojité víťazstvo. Až štyri vozidlá MINI ALL4 Racing sa umiestnili v pätici celkovo najúspešnejších vozidiel.

K Al-Attiyahovi a Baumelovi sa na čele tabuľky pridali Krzysztof Holowczyc z Poľska a Xavier Panseri z Francúzska, ktorí sa umiestnili na celkovom treťom mieste, zatiaľ čo Erik van Loon a Wouter Rosegaar, obaja z Holandska, sa na svojom debute na Rely Dakar vo vozidle MINI ALL4 Racing ocitli na peknej štvrtej priečke. Vladimír Vasilijev a Konstantin Žiltsov, obaja z Ruska a celkoví víťazi Svetového pohára cross-country rely FIA za rok 2014, skončili vo vozidle MINI ALL4 Racing ako piati. V prvej desiatke sa umiestnili aj Aidyn Rakhimbajev (Kazachstan) a Anton Nikolajev (Rusko), čím prispeli k celkovému deviatemu miestu tímu. Deväť z desiatich vozidiel MINI ALL4 Racing, ktoré sa v pretekoch postavili na štartovaciu čiaru, úspešne prišli do cieľa v Buenos Aires.

Zdroj+foto: BMW Group

AUTO - DAKAR 2015 PART 2  AUTO - DAKAR 2015 PART 2 AUTO - DAKAR 2015 PART 2 P90171801_highRes P90171802_highRes P90171803_highRes P90171804_highRes P90171805_highRes P90171806_highRes P90171807_highRes P90171809_highRes P90171811_highRes P90171813_highRes AUTO - DAKAR 2015 FINISH

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.